Rysowanie czystego wychwytu

Cześć, chciałbym uzyskać pomoc w zaprojektowaniu w 3D mojego wydechu na Solidworks Student 2025, który zrobiłem na papierze, aby dopracować kąty i boki. Bardzo dziękuję za Twoją opinię.

Witaj Burt_Munoro,

Do mojego PRT przeszedłbym przez szkic 3D z spline, z różnymi przekrojami do użytku.
Na razie nie mogę robić zrzutów ekranu, ale jak tylko będę miał rękę na komputerze, zrobię to.
…@+.
Powodzenia.
AR+.

Cześć,
Ja natomiast zdecyduję się zacząć od 3D spline, a potem zrobić kolejne plany + szkice na każdej płaszczyźnie, aby móc korzystać z funkcji " Bossing/Smoothed Base" z inną średnicą na każdej płaszczyźnie

1 polubienie

Jaki jest ostateczny cel – wyciągnąć plan z każdej kartki z prasą, czy po prostu mieć realistyczny plan 3D?
Bazy początkowe nie będą takie same w zależności od potrzeb.

1 polubienie

Uważam, że to dobre ćwiczenie z SW i faktycznie, jeśli chodzi o optymalizację kształtu, to będzie to ciekawy krok dodany do druku 3D.

Poza tym dla wywołanych, ponieważ tłumiki są zazwyczaj wykonane z bardzo cienkiej blachy, rozłożony papier powinien wystarczyć.

1 polubienie

Cześć

Szkic 3D, ale zacznę od różnych prostych linii, żeby zdefiniować trajektorię (opierając się na spline, czemu nie). Używając linii i punktów końcowych, stworzyłem plany i szkice definiujące przekroje. A przez cienkie zamiatanie tworzę powierzchnie.

1 polubienie

Witaj @Burt_Munro ,

Czy to do modelu w skali, motocykla (pewnie biorąc pod uwagę przezwisko... :wink: )?
Jaka skala, jakie wymiary? Jak się ją robi?

Jednym z możliwych sposobów jest wygenerowanie powierzchni naczynia w wersji "prostej" (patrz obraz poniżej) i użycie funkcji Solidworks Bending, aby wykonać 5 zakrętów...
Głównym problemem będzie zarządzanie kątami.

1 polubienie

Ostatecznie mniej kłopotów niż się spodziewałem.
Nawet jeśli zgięcie widoczne przez Solidworks nie jest krystalicznie jasne.
Szkoda, że szkice nie podążają za ciałem w jego deformacji.

Załączony wynik (SW 2022).

Escape.SLDPRT (2,2 MB)

2 polubienia