Rysowanie czystego wychwytu

Cześć, chciałbym uzyskać pomoc w zaprojektowaniu w 3D mojego wydechu na Solidworks Student 2025, który zrobiłem na papierze, aby dopracować kąty i boki. Bardzo dziękuję za Twoją opinię.

Witaj Burt_Munoro,

Do mojego PRT przeszedłbym przez szkic 3D z spline, z różnymi przekrojami do użytku.
Na razie nie mogę robić zrzutów ekranu, ale jak tylko będę miał rękę na komputerze, zrobię to.
…@+.
Powodzenia.
AR+.

Cześć,
Ja natomiast zdecyduję się zacząć od 3D spline, a potem zrobić kolejne plany + szkice na każdej płaszczyźnie, aby móc korzystać z funkcji " Bossing/Smoothed Base" z inną średnicą na każdej płaszczyźnie

1 polubienie

Jaki jest ostateczny cel – wyciągnąć plan z każdej kartki z prasą, czy po prostu mieć realistyczny plan 3D?
Bazy początkowe nie będą takie same w zależności od potrzeb.

1 polubienie

Uważam, że to dobre ćwiczenie z SW i faktycznie, jeśli chodzi o optymalizację kształtu, to będzie to ciekawy krok dodany do druku 3D.

Poza tym dla wywołanych, ponieważ tłumiki są zazwyczaj wykonane z bardzo cienkiej blachy, rozłożony papier powinien wystarczyć.

1 polubienie

Cześć

Szkic 3D, ale zacznę od różnych prostych linii, żeby zdefiniować trajektorię (opierając się na spline, czemu nie). Używając linii i punktów końcowych, stworzyłem plany i szkice definiujące przekroje. A przez cienkie zamiatanie tworzę powierzchnie.

1 polubienie

Witaj @Burt_Munro ,

Czy to do modelu w skali, motocykla (pewnie biorąc pod uwagę przezwisko... :wink: )?
Jaka skala, jakie wymiary? Jak się ją robi?

Jednym z możliwych sposobów jest wygenerowanie powierzchni naczynia w wersji "prostej" (patrz obraz poniżej) i użycie funkcji Solidworks Bending, aby wykonać 5 zakrętów...
Głównym problemem będzie zarządzanie kątami.

1 polubienie

Ostatecznie mniej kłopotów niż się spodziewałem.
Nawet jeśli zgięcie widoczne przez Solidworks nie jest krystalicznie jasne.
Szkoda, że szkice nie podążają za ciałem w jego deformacji.

Załączony wynik (SW 2022).

Escape.SLDPRT (2,2 MB)

4 polubienia

@m_blt
Nie jest źle w tym utworie :+1:

Z drugiej strony, poziom precyzji funkcji zginania jest nieco ograniczony w pamięci :thinking:

Cześć @FRED78 ,

W rzeczywistości funkcja zginania jest precyzyjna, ale przekształca geometryczny charakter tych bytów. Na przykład okrągłe proste przekroje kształtu początkowego (powierzchni obrotu) stają się ogólnymi zębami po " zgięciu".  To prawdopodobnie jedyny typ bytu, który pozwala na deformację elementu, zachowując jednocześnie ogólny wygląd.

Jednak różnica obserwowana między początkowym przekrojem kołowym o średnicy 60 mm a jego przekształceniem w zębatkę po zgięciu wynosi tylko 0,003 mm (3 mikrony).
Dla rury wydechowej wydaje mi się to akceptowalne. :smirk:

Tak, dla rury wydechowej jest to akceptowalne.
Z drugiej strony dla tych rozwiniętych :sweat_smile:.
Musielibyśmy wykonać cięcia jak na początkowym zdjęciu, żeby sprawdzić, czy da się zrobić wywołane narzędzia do blachy dla każdego stożkowego przekroju

Dobry wieczór,

Odpowiedź brzmi: tak, możemy. Dowód na zdjęciach:

33 elementy blachowe, które można rozłożyć. To u stóp stołu roboczego połączenia zostaną zweryfikowane.

4 polubienia

:sweat_smile: Przyznaję, że bym w to nie uwierzył :+1:
A jeśli chodzi o układ :grinning:

1 polubienie

Odpowiadam sobie

Tak, możemy i możemy wyjąć ciała, dobra robota @m_blt
Czy mógłbyś przedstawić swoją część? Jestem ciekaw, jak przechodzisz od początkowej formy do wywołanej?

2 polubienia

Przede wszystkim widzę, że @Burt_Munro jest nieobecny od jego pierwszego wpisu w zeszły weekend.
Wciąż nie znamy sensu rysowania 3D, prostego hobby, projektu szkolnego, czy chcesz zbudować dom? Jeśli tak, to jakimi znaczeniami...
Odpowiedź na ten weekend?
A tak przy okazji, dobra robota @m_blt i też chętnie zobaczę, jak wygląda proces jego wykonania z blachy.

2 polubienia

Witaj sbadenis,
Ja też jestem ciekaw, żeby dowiedzieć się trochę więcej...
Dziękuję @m_blt .
@+.

1 polubienie

@sbadenis , @A_R
Chyba tak
Pocięcie początkowego korpusu na sekcje. Przekształcać się w blachę w jakiej chronologii względem zginania całości?

1 polubienie

Witaj Fred78,

Dziękuję za szybką odpowiedź.
…@+.
AR.

Cześć,

Dobry pomysł...
Nic bardzo skomplikowanego, po prostu procedura stachanowską:

• w podstawowym profilu obrotowym rozkład spline'ów na rzecz 34 odcinków linii (Sketching Tools > Segments);
  • Generowanie otwartej powierzchni obrotowej (359 stopni), która składa się z 34 sekcji.
  • zastosowanie funkcji zginania do podstawowego kształtu (powierzchni obrotu), aby uzyskać ostateczny kształt " węża ";
  • tworzenie 35 szkiców 3D prostych przekrojów: otwartych okręgów lub ogólnych spline'ów w zależności od przekroju, tajemnice SW;
  • dla każdej pary kolejnych szkiców tworzenie sekcji blachy za pomocą funkcji " Transition Fold";
  • dla każdej sekcji zastosowano funkcję " Rozwinięcie" blachy.

To pracochłonne, ale ostatecznie dość szybkie.
Zostawiam specjalistom przygotowanie rozłożonych arkuszy. :crazy_face:

Model SW 2023: Exhaust1. SLDPRT (9,2 MB)

3 polubienia

Model SW 2023
To bałagan, nie mam funkcji :smiling_face_with_tear: