Rysowanie kolektora w oprogramowaniu

Cze wszystkim

Chcę narysować kolektor w Solidworks. Mianowicie zakrzywiona okrągła rura, na której druga zakrzywiona rura łączy się jak na dołączonej części.

Naprawdę nie wiem od czego zacząć. Jeśli lepiej jest zrobić szkic osi całości, lub narysować rury jedna po drugiej itp.

Jaka byłaby twoja wytrawiaczka?

Dziękuję Wam wszystkim,

Ben

bmw_1000gs_y_inox.jpg

Witam

Najprościej jest zrobić to tak, jak w rzeczywistości. Musisz narysować główną rurę za pomocą szkicu na planie i umieścić średnicę rury na końcu i wykonać dodanie/podstawę przeciągniętą w 1. części, a następnie utworzyć drugą część i wykonać szkic 3d z kierunkiem, który należy obrać, a na końcu ponownie utworzyć plan, aby umieścić średnicę rury i ponownie wykonać zamiatanie dodania / podstawy, a następnie utworzyć zespół. W tym przypadku można usunąć materiał na styku rur i rozpowszechnić funkcję na częściach. Powinieneś być w stanie to zrobić, jeśli wiesz trochę o Solidworks.

2 polubienia

Musisz zacząć od siatki 3D osi rur.

Następnie wykonaj sweep i kilka adaptacji

1 polubienie

W przeciwnym razie moduł rurowy jest całkowicie dostosowany do Twojego problemu.

Dostępny jest samouczek dotyczący SolidWorks.

I sporo filmów na YouTube na ten temat.

4 polubienia

Coś w tym stylu

Zobacz w załączonym pliku, jak postępować

Plik SW 2012

@+ ;-)

collecteur_bmw_1000_gs.sldprt
4 polubienia

Witam

Pracujemy, pracujemy na rurze.

Do tego typu rzeczy używam spawania mechanicznego.

2 polubienia

Witam

oto model ze szkicem 3D, od Ciebie zależy, czy dostosujesz kąty i wymiary, będzie to próba z modułem orurowania.

kolekcjoner.sldprt
2 polubienia

@ a leblanc

Myślę, że byłoby to konieczne dla lepszego zachowania aerodynamicznego (spadek ciśnienia)

Utwórz minimalne wżery w redukcji koncentrycznej

Nie jestem pewien, czy przez rurociągi

Czy można stworzyć przeszycie ze zniżką?

To samo dotyczy spawanego mechanika

a kto + jest w obu potrzebujemy naszych bibliotek ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

Masz rację Gt22, poprawiłem to, patrz w załączeniu.

collecteur_v2.sldprt
1 polubienie

@ a.leblanc

Nie mogę otworzyć twojego pliku

Korzystam ze starej wersji oprogramowania z 2012 roku

@+

Oto krok i obraz szkicu.

collecteur_v2. Krok

Witam 

Myślę, że dla pierwszego profilu najlepszym rozwiązaniem jest wygładzony występ/podstawa, o ile masz na nim redukcję (jeśli zignorujesz tę redukcję, możesz zrobić szczotkowany boss/podstawę). W przypadku pozostałych dwóch profili można pracować ze szkicem 3D i przekształcić kolejny w szczotkowany dodatek/podstawę lub można utworzyć nowe plany i szkice kierunków.

W załączeniu test, który właśnie wykonałem. 

collecteur.jpg
1 polubienie