Cześć, muszę narysować szczegół wyginania prostokątnej rury o szerokości 120 mm i wysokości 150 mm. Ale nie mogę narysować czterech boków rurki przed zgięciem. Dam ci mój plan. Dziękuję za pomoc.
Centralne schody z łukiem. SLDPRT (158,7 KB)
Cześć @Benjamin_Diffels
Czy możesz mi lepiej wyjaśnić, co chcesz osiągnąć?
Czy możesz podać mi kopię w wersji z 2022 roku?
Cześć;
Proszę podać wersję Solidworks udostępnianej do pobrania.
(już wyżej niż w 2022 roku... więc nie mogę go otworzyć)
Powinieneś zapytać @ac_cobra_427 , czy znalazł oryginalny samouczek...
Nie mogę go znaleźć na platformie Visiativ...
Prośba nie ma kontekstu, może właśnie to?
https://grabcad.com/tutorials/how-to-flatten-hss-tubes-in-solidworks-fast-and-easy
… Sformułowanie jest dziwne: 4 strony na tubie???
W rzeczywistości muszę wygiąć część centralnego niwiarki. Ale zakrzywienie prostokątnej rury nie jest możliwe. Dlatego lepiej zrobić 4 płaskie wygięte tak, by utworzyć zakrzywioną rurę. A dzięki programowi poznaj szczegóły każdego dania. To jest wydanie SolidWorks 2026.
Czterostronna rura... A wygięcie rury nie jest możliwe, więc wyginamy 4 płaskie rury, by utworzyć rurę.
Można wygiąć prostokątną rurę, ale znacznie ją to odkształca (a tym samym zmienia jej rezystancję).
Możesz zrobić skan 3D swoich 4 sekcji: to da ci geometrię, ale w zależności od krzywizn skanu też nie będzie to wykonalne (jeśli wszystkie promienie są w tej samej płaszczyźnie, powinno być w porządku, w przeciwnym razie prawdopodobnie będziesz musiał przeciąć lub połączyć arkusze).
Cześć,
Ja natomiast zrobię dwie pionowe ściany (wewnętrzny i zewnętrzny) z blachy, nic prostszego
, a potem poziome blachy ułożę na siebie z zespołem ćwierć/ćwierć do spawania. Zrób dxf dla lasera i to wszystko.
P1TEST. SLDPRT (136,8 KB)
Pa udało się otworzyć twój pokój (wersja przyszła)
Oto główny element do renderowania tego w blachie. (SW2023)
Test devSpire.SLDPRT (420,6 KB)
Do konstrukcji szkicu→ śmigło (x2)
Otwieramy szkic 3D, wybieramy pierwszą helisę i przekształcamy ją w szkic 3D.
Robimy drugi szkic 3D drugim śmigłem.
Następnie wybór dwóch szkiców 3D i wybór blachy, zgięcie przejściowe (opcja formowana)
Biorąc pod uwagę opis (zginanie) i brak możliwości otwarcia pliku, nie mogłem zgadnąć, że to była operacja odklejania (zginanie na dwóch jednoczesnych osiach)
Czy z funkcją nawijania nie byłoby łatwiej?
Ale musiałbym zobaczyć sztukę!
Witaj @Benjamin_Diffels ,
Poniżej znajduje się propozycja modelowania nośnicy w formie 4 arkuszy tworzących pożądane prostokątne przecinki o wymiarach 120 x 150 mm:
- stworzenie trójwymiarowego spline'u określającego ogólny kształt mułu (żółty kolor);
- generowanie 4 ścian poprzez skanowanie powierzchniowe boków przekroju (kolor pomarańczowy).
Musisz użyć opcji " Określ wektor kierunku " dla skręcania profilu, wybierając pionowy segment; - tworzenie 4 ścian podciągacza w formie części blachowych (kolor turkusowy);
- spłaszczenie powierzchni podłogi (różowy kolor).
Ten efekt można również osiągnąć poprzez aktywację stanu " rozłożonego " powierzchni blachy...
Proszę zauważyć: te powierzchnie są lewoskrętne, więc nie można ich składać. Spłaszczanie to przybliżenie.
Jakość wizualna efektu zależy silnie od początkowego spline stringera. Potrzebujesz delikatności...
![]()
EscalierLimonCintre0_SW2023.SLDPRT (1,1 MB)