Określ moment obrotowy silnika

Witam wszystkich,

Obecnie jestem w trakcie realizacji osobistego projektu systemu obracania ekranu (obrót o 90°) sterowanego przez arduino z silnikiem PAP i siłownikiem elektrycznym do pozycji blokowej.

Aby to zrobić,  zaczynam od systemu znalezionego w sieci:

(zdjęcie z sieci)

Oczywiście  wymodelowałem wszystkie moje komponenty: obręcz roweru / koła rolkowe / ekran, wszystko, czego teraz potrzebuję, to panele.

Chciałbym, aby możliwe było określenie momentu obrotowego niezbędnego dla silnika PAP do obrotu mojego ekranu (będzie miał łącznik wyśrodkowany do osi obrotu i brak siły ścinającej). Czy masz rozwiązanie w postaci badania symulacyjnego?

Oczywiście nie proszę Cię o wykonanie mojej pracy, ale po prostu o pomocną dłoń :). Z góry dziękuję i życzę miłego dnia.

PS: jutro dodam więcej wymownych zdjęć.

1 polubienie

Dobry wieczór

Jaka jest waga części, którą należy obrócić?

Ekran tuż powyżej ma 4391 gramów

a CP, na którym jest ustalony, szacuję na 4000 gramów

1 polubienie

Znalazłem to:

http://calibra-classic.org/pages/powerNTorque.htm

http://ancrobot.free.fr/fiches/pdf/index%283%29.pdf

http://forums.futura-sciences.com/physique/130566-calcul-couple-moteur.html

Dziękuję, miło jest przeczytać to wszystko, aby to wszystko zapamiętać, ale moim celem jest określenie niezbędnego momentu obrotowego za pomocą solidworks.
W grę wchodzi wiele parametrów, masa jest przenoszona przez prowadnice, tarcie ... Ale w tej idei chcę zastosować tego typu obliczenia do innych koncepcji, stąd moje pytanie.

Witam

To, co liczy się dla porywania obracającego się ciała stałego, to bezwładność. Funkcja Właściwości masy w solidworks podaje bezwładność (na głównych osiach, w odniesieniu do osi układu współrzędnych...)

Następnie od Ciebie zależy, czy zastosujesz starą, dobrą zasadę dynamiki, biorąc pod uwagę tarcie, w przeciwnym razie możesz przeprowadzić symulację ruchu za pomocą Motion

sim_mvt.jpg

Witaj Yoann, dziękuję, to jest dokładnie to, czego szukam.

Zamierzam spróbować symulacji RUCHU, nigdy nie próbowałem tego modułu (w przeciwnym razie w najgorszym przypadku miałbym właściwość gruntu, ponieważ prawidłowo zaprojektowałem model, moja oś znajduje się na poziomie osi :P).

Dziękuję, opublikuję wynik ponownie w ten weekend lub w poniedziałek ;).

Witaj Yoan,

Po Twoim poście próbowałem przeprowadzić badanie rotacji mojego systemu za pomocą MOTION:

- System zredukowany do prostych ruchomych elementów

- brak uwzględniania tarcia

-biorąc oczywiście pod uwagę powagę

- silnik ustawiony z tyłu na powierzchni proporcjonalnej do rzeczywistego podparcia ogniwa (oddzielna powierzchnia)

Oto wynik:

Co daje mi 477 N-mm, co daje (jeśli poprawnie przeliczyłem) 4.8kg.cm.

W związku z tym wydaje mi się to dziwne, co o tym sądzisz? (dawno nie wkładałem łap w pary.

Przyjrzałem się również własnościom mas:

tam proporcjonalnie nie widzę żadnego związku z wynikiem MOTION. Czy mógłby mi Pan/Pani pomóc w kwestii interpretacji? (zawsze komplikował wyniki, a ponieważ nigdy nie korzystałem z ruchu, wolę polegać na doświadczonych osobach)

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia