Czy możliwe jest określenie, która mini wersja oprogramowania jest używana do otwierania pliku bez konieczności podejmowania wielu prób?
Myślałem o otwarciu pliku za pomocą mniej lub bardziej podstawowego edytora tekstu, ale gdzie wtedy szukać?
Czy możliwe jest określenie, która mini wersja oprogramowania jest używana do otwierania pliku bez konieczności podejmowania wielu prób?
Myślałem o otwarciu pliku za pomocą mniej lub bardziej podstawowego edytora tekstu, ale gdzie wtedy szukać?
Witam
A priori brak rozwiązania:
https://forum.solidworks.com/thread/46900
W przeciwnym razie, najprostszym rozwiązaniem jest otwarcie z najnowszą wersją SolidWorks i uruchomienie tego makra, które powie nam, które wersje zostały użyte:
http://help.solidworks.com/2013/English/api/sldworksapi/Get_Version_History_Example_VB.htm
Witam
Dostępny jest program MycadTools: VersionHistory
Zobacz załączony zrzut ekranu.
Do zobaczenia.
Wydaje mi się, że SolidWorks musi zostać uruchomiony, aby VersionHystory działało, prawda? Więc nie jest to możliwe bez otwarcia pliku, prawda?
(Edycja: fałsz, SolidWorks nie powinien być otwierany, nie ma jeszcze odpowiedzi na poniższe pytanie.)
A wersja co najmniej tak aktualna jak plik? (nie jest to możliwe w przypadku przyszłej wersji).
Kliknij prawym przyciskiem myszy plik/właściwości i spójrz na zakładkę szczegółów.
w wierszu "Ostatnio zapisany z"
Zobacz obraz
jeśli masz oprogramowanie 2015
Niektórzy z Was mogli już wcześniej napotkać problemy z kompatybilnością z SolidWorks. Wynika to z faktu, że plik SolidWorks może być otwarty tylko w wersji większej lub równej wersji, w której został ostatnio zapisany. Wersja pliku jest zatem ważnym elementem danych, jeśli wymieniasz dane z klientami lub dostawcami, którzy mają inną wersję SolidWorks niż Ty.
SolidWorks 2015 umożliwia dodanie kolumny w Eksploratorze Windows, która pozwoli łatwo i szybko znaleźć wersję pliku.
http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-2015-montrer-la-version-annee-d-un-fichier-solidworks-
@+ ;-))
@.PL: Nie. VersionHystory nie otwiera pliku z oprogramowaniem.
@gt22 być ostrożnym, od 2013 roku możemy otworzyć plik w wyższej wersji, ale jest on tylko zablokowany. odpowiednik, powiedziałbym, że do STL.
W obszarze windows7 na dole eksploratora możesz wyświetlić właściwości, a także kolumnę typu, która informuje.
Ze swojej strony, gdy nie znam wersji, solidworks jest zamknięty, klikam dwukrotnie na część, a on mnie, jakiej wersji chcę użyć, mając zainstalowany 2013,14,15 na mojej stacji roboczej
@ Gerald tak wiem z wcześniejszą wersją sp5 możemy otworzyć nowszą wersję +1
albo
2012 sp5 czyta wersję SW 2013
2013 sp5 czyta wersję SW 2014
2014sp5 odczyt wersji SW 2015
ale to nie jest tutaj temat, dodajemy kolumnę w windaube, aby poznać wersję SW
Zobacz załączone zdjęcie
Dodawanie linku
http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-2015-montrer-la-version-annee-d-un-fichier-solidworks-
@+ ;-))
@gt22 musisz się zarejestrować, aby mieć dostęp do swojego linku.
Oto na zdjęciu, ponieważ nie idzie inaczej
@+ ;-))
Więc @ Gérald czy próbowałeś z zainstalowaną wersją SW 2015
Próbowałem ale z moją wersją nie ma linku do SW ostatnio zapisana czarownica
udzielaj odpowiedzi dziękuję @+;-))
@gt22 no cóż Nie, nie mam tego linku, ale jestem w 2015 roku 1.1 czy to ma znaczenie?... Dlatego pozostaję na karcie typu, która w moich plikach pokazuje mi wersję, która się otwiera, oraz na mojej karcie, która mówi o utworzonej wersji.
@gt22: Bądź ostrożny, brak retokompatybilności w 2015 roku ze względu na poprawę kompresji plików. Nie można więc otworzyć pliku z 2015 r. z dodatkiem SP5 2014.
Otwórz plik za pomocą notatnika i poszukaj "_ M O _ V E R S I O N". Zaraz po nim będzie numer, oto korespondencje:
SolidWorks 2004 2500
SolidWorks 2005 2800
SolidWorks 2006 3100
SolidWorks 2007 3400
SolidWorks 2008 3800
SolidWorks 2009 4100
SolidWorks 2010 4400
SolidWorks 2011 4700
SolidWorks 2012 5000
SolidWorks 2013 6000
SolidWorks 2014 7000
Miłego dnia
Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, że nie ma zbyt wiele czasu na odpowiedź.
@Bart: podobno jest to związane z SW2015, dobrze wiedzieć, ale na razie go nie instaluję... ;-)
@PL: Utworzyłem plik swb z zawartością twojego linku, ale na razie to nie działa.
@Remrem: Muszę sprawdzić, czy nie mamy dostępnej licencji Mycadtools
@Batch: Podoba mi się...
Widziałem metodę zaproponowaną przez Batch123, ale przetestowałem ją i nie działa!
Edycja: jeśli działa, ale jeśli otworzysz go za pomocą NOTEPAD++, musisz najpierw przekonwertować go na UTF-8 (bez BOM) z menu "Kodowanie".
Ale z normalnym notatnikiem działa bez modyfikacji!
Zostało to również wskazane w pierwszym linku, który zamieściłem!
Miałem tę samą sztuczkę z Notepad++ ;)
Jest to + szybkie, aby zrobić to za pomocą notatnika Windows.