Określanie masy części

Witam

Jaki jest najszybszy sposób, aby dowiedzieć się, jaka jest waga monety ? 

Z góry dziękuję.

Witam

Wystarczy kliknąć shift-M dla Solidworks

3 polubienia

A w przypadku Autocada zrób część, a następnie umieść ją na skali... ;-)

5 polubień

Pod warunkiem, że materiały są dobrze poinformowane i zastosowane (Solidworks)....

3 polubienia

Dla programu Autocad

Nie można używać metody Archimedesa (sniff)

Dla przypomnienia, pytanie brzmiało, czy korona była rzeczywiście wykonana z czystego złota, czy też złoto zostało zmieszane z tańszym metalem. Problem, aby nie uszkodzić korony!
Archimedes najpierw określiłby masę korony (m0 = 0,44 kg), a następnie jej masę pozorną, gdy była zanurzona w wodzie (m' = 0,409 kg). Korzystając z tych dwóch pomiarów, określił gęstość korony i zdał sobie sprawę, że korona nie jest czystym złotem.

Pozdrowienia

1 polubienie

Jesteś oszczercą w Autocad.
Część może być modelowana w 3D, a Autocad jest w stanie zmierzyć objętość, więc pozostaje ona do pomnożenia przez gęstość.

1 polubienie

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@sbadenis i  Zozo_mp → Na AutoCADzie nie mam problemu z automatycznym pomiarem wagi różnych brył (objętość 3D) przepraszam, źle wypełniłem formularz podczas tworzenia tematu, moje pytanie dotyczy tylko SolidWorks.

@ac cobra 427 → W domu Shift-M nie działa domyślnie. Zastosowałem więc ten skrót klawiaturowy do polecenia "Właściwość masy".

@stefbeno → Opisana przez Ciebie metoda jest poprawna, ale możliwe jest również dodanie do AutoCADa darmowej aplikacji GeomProps, która pozwala na automatyczne uzyskanie masy wybranych brył (pod warunkiem, że zastosowałeś odpowiedni współczynnik do materiałów).

Proszę bardzo, jeszcze raz dziękuję za pomoc jako początkujący użytkownik SolidWorks, którym jestem.