Witam
Użyłem złącza lutowanego, ale z jego ograniczeniami........... Alternatywą jest wykonanie kordonu ze zdefiniowaną apothemą oraz wykonanie przemiatania objętościowego i statyczne przyjrzenie się naprężeniom, które rozchodzą się zgodnie z obciążeniami. Czy ktoś ma jakieś informacje zwrotne z testów na części fizycznej i podejścia porównawczego z symulacją? z tym, że jest to najbardziej odpowiednie rozwiązanie z Solidworks, aby uzyskać kwalifikację sznura.
Miłego dnia.
Widmo;
moje modelowanie na 4-calowej rurze ISO.
Starałem się jak najwierniej odtworzyć osad spoiny, łącząc powtórzenia.
soudure_dn_4_pouces.jpg
Na projekcie zbiornika ze szkieletem rury, podczas cięcia pod kątem 45°, jak podłączyć łącznik spawalniczy............ Z góry dziękuję.
connecteur_soudure_oblique.jpgcuve_structure_20x20x2_et_toles_de_5_mm_en_s235.jpg
Witaj Spectrum
Błąd lynkoa, aby usunąć mój post (po raz kolejny)
Nie mam odwagi zaczynać od nowa, ponieważ temat, który poruszasz, jest złożony, ale krótko mówiąc, nie możemy opisać szwu spawalniczego inaczej niż posteriori test nieniszczący.
Na dodatek SW jest tak psychosztywny, że zrezygnowałem z robienia simu w tym punkcie złączy. To samo dotyczy modelu. Robię tylko notatki w MEP i jest to na rękę spawaczom, którzy są świetnymi profesjonalistami i mają bardzo rygorystyczne certyfikaty.
Pozdrowienia
2 polubienia
Witaj Zozo,
Całkowicie rozumiem, zastosuję się do właściwych rad i ograniczę się do badania statycznego bez stykających się ze sobą ściegów spawalniczych zespołu. Nie jest możliwe odtworzenie rzeczywistego stanu spoiny, która pozostaje niestała w swoim tworzeniu....... Używam ASS EC3 z Excelem, aby mieć teoretyczny przewód. Nie będę już próbował sprawić, by wartości się pokrywały za pomocą obliczeń i symulacji.
Dziękuję za szczerość.
Widmo.
wykorzystanych zasobów.
https://notech.franceserv.com/calcul-assemblages-soudes.html
conception_calcul_assemblages_soudes1.pdfnc080625dp01_-_plat_soude_en_t_par_deux_cordons_paralleles_soumis_a_force_oblique.xls
3 polubienia