Witam
Otrzymuję coraz więcej 3D złożonych części bez linii podziału.
Szukam szybkiego sposobu na znalezienie położenia linii neutralnej w dowolnym punkcie w Solidworks 2015.
Dlatego chcę wykonać linię podziału o określonej grubości (około 3 mm) wokół części, z "generatorami" równoległymi do osi rozformowywania.
Mając problemy z otrzymaną częścią, przeprowadziłem próbę, łącząc 2 segmenty (każdy w 1 płaszczyźnie) reprezentujące 2 linie połączenia, za pomocą splajnu w szkicu 3D. Stamtąd udaje mi się stworzyć skan, który funkcjonalnie nie jest dopuszczalny. Następnie udaje mi się stworzyć wypełnioną ścianę i ją zagęścić. To jest coś, czego chciałbym w moim skomplikowanym utworze. Problem: Udaje mi się nałożyć styczne splajnu na pozostałe 2 elementy, nie mogę dokładnie ustawić tego splajnu (pod ograniczeniem).
Dziękuję za pomoc.
W załączeniu: plik 3D, na który muszę nałożyć przerywaną linię neutralną (kilka poziomów) oraz mój plik testowy.
pf-plan_de_joint_3d.zip
Witam
Dlaczego nie korzystasz z funkcji Odsuń powierzchnię?
Witam
Czy korzystasz ze wszystkich funkcji dostępnych w menu "narzędzia do formowania", kliknij prawym przyciskiem myszy menu menedżera zamówień, aby go dodać, jeśli go nie masz.
Funkcje analizy linii połączenia pochyleń i podcięć mogą być dla Ciebie bardzo przydatne.
@+
3 polubienia
Witam
Powierzchnia przerwanej linii neutralnej (na kilku poziomach) nie jest równoległa do powierzchni składających się na część, nie widzę, w jaki sposób powierzchnia odsunięta miałaby mi pomóc.
Mam zakładkę "narzędzia do formowania". Mogę przeanalizować szkic, podcięcia, co daje mi wyobrażenie o położeniu linii podziału, ale to tylko wskazówka, nie mogę nic z tym zrobić.
Mam też "wspólną analizę linii", ale nic się nie dzieje.
Używam również linii separacji, ale zajmuje ona minimum 1°. Ale ta funkcja polega raczej na dodawaniu przeciągu na linii podziału.
Chciałem użyć funkcji arkusza neutralnego, ale do tego potrzebna jest linia neutralna. I tam utknęłam.
Patrz pomoc Soildworks: " Menedżer właściwości PropertyManager płaszczyzna neutralna", gdzie można zobaczyć diagram tego, co chcę osiągnąć.
Dziękuję.
schema_sw_plan_de_joint.pdf
Witam
Aby utworzyć płaszczyznę joitn za pomocą narzędzi do formowania, należy zacząć od utworzenia funkcji linii neutralnej tuż przed.
Jaki rodzaj formy chcesz wykonać?
@+
Edycja: patrz załączony obrazek
moule.png