Opracowanie rurki o dodatkowej grubości

Cze wszystkim.

Mój problem jest następujący: Chciałbym mieć możliwość opracowania rurki o dodatkowej grubości (patrz zdjęcie).

Wiem, jak samodzielnie opracować rurkę, ale nie mogę stworzyć tej dodatkowej grubości.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

clim.jpg

Witam

Tworząc stopioną część, a następnie wstawiając zagięcie, to nie działa?

Witam

Nie, podczas konwersji na arkusz blachy dodatkowa grubość jest usuwana.

Chcesz rozłożyć blachę, która nie ma stałej grubości?

Jeśli to prawda, to myślę, że SW nie wie, jak sobie z tym poradzić. Z drugiej strony możliwe jest usunięcie materiału po zgięciu. Jakbyśmy obrabiali rurkę...

3 polubienia

Ale to nie przenosi się na rozwinięte, po prostu próbowałem... Nie jest to łatwe pytanie :)

Jeśli nie ma "stałości" w grubości, to wydaje mi się, że SW nie traktuje tej objętości jako blachy.

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, SW może zarządzać tylko obiektami o stałej grubości dla blachy. Spróbuj wykonać 2 nakładające się na siebie ciała (nie stopione), a następnie utwórz swoje prasy.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Rzeczywiście, SW może zarządzać tylko obiektami o stałej grubości dla blachy. Spróbuj wykonać 2 nakładające się na siebie ciała (nie stopione), a następnie utwórz swoje prasy.

Pozdrowienia

Aby zilustrować to, co @Benoit powiedział, oto przykład:

tolerie.sldprt
3 polubienia

Szczerze mówiąc, nie widzę problemu, jeśli wiesz, jak rozłożyć prostą rurkę, dlaczego nie zrobić tego samego dla swojej nadmiernej grubości

, które następnie przeczytasz ponownie za pomocą scalania

Kończysz ze swoim rozwinięciem

@+ ;-)

Przepraszam GT22, ale nie bardzo rozumiem, co masz na myśli.

Dziękuję flegendre za przykład, rozumiem lepiej.

Zbuduj rurkę z blachy o największym zewnętrznym średnicy, a następnie usuń wytłaczany  materiał na końcach.

Jeśli jest odpowiedni...

clim.sldprt powiedział:

Dziękuję, panie Thuillez

Nawet jeśli plik pochodzi z wersji 2014, rozumiem rozumowanie i dobrze mi to odpowiada, po prostu chciałem mieć 2 ciała, aby móc łatwiej zarządzać moimi usunięciami przyszłych rzeczy.

Dziękuję

Z drugiej strony chcę, aby plik w wersji z 2013 roku widział budowę.

Z góry dziękuję.

Witam

Nie mam Solidworks 2013, próbowałem zrobić dla Ciebie mini-samouczek.

Jeśli brakuje Ci jakichś informacji, zapytaj.

Cdt.

clim_1.pdf

Witam

Dziękuję Panu Thuillez,

Nienagannie udało mi się powtórzyć manipulację, z drugiej strony nie mogę usunąć materiału jak podłużnego otworu z wartością głębokości dodatkowej grubości.

Próbowałem użyć funkcji depilacji w odniesieniu do fałdy, ale nic.

Czy wiesz  dlaczego, przez przypadek?

Z góry dziękuję.

A po prostu usuwając materiał "na następną powierzchnię" lub "na powierzchnię... " ?

Lub kliknąć "Link do grubości" w funkcji usuwania materiału?

Tak Benoit, ale kiedy rozwijam rurkę, usunięcia znikają.

Pozdrowienia.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie, polegające na stworzeniu wytłoczonego "graweru" na tubie, z tą różnicą, że grawer jest tak naprawdę pozbawiony szczegółów. Działa dobrze na Autodesk Inventor i z pewnością na SolidWorks

Weźmy za przykład @flegendre na pierwszej stronie.

_Il tworzy zagięty kształt (cienkie wyciągnięcie)

_Insertion/Blacha/Zagięcia. Tam wybiera krawędź, a nie twarz > W ten sposób otrzymujemy 3 funkcje składania

_Insertion/Blacha/Rozwiń. Tam ponownie wybiera krawędź

_Enlèvement materiału do wykonania "obróbki"

_Insertions/Blacha/Składanie. Zawsze wybieranie krawędzi.

Tam otrzymujemy  rozłożoną maszynę obrobioną maszynowo.

Aby wykonać pierwsze 2 kroki, można je wykonać w jednym za pomocą funkcji Insertion/Sheet Metal/Folded Base Sheet

1 polubienie