Witam Solidworks w trybie konstrukcji blachowej sprawia mi problemy z utrzymaniem prawidłowego spłaszczenia profilu elementarnego... Pozwól, że wyjaśnię, mam profil skrzyżowania, który wymaga utworzenia kilku warstw na krawędzi, ale mają one odwrócone obroty (nie jest to trudne, jeśli zachowujesz tę samą orientację gięcia z nadal dodatnim kątem):
Moja konfiguracja w parametryzacji arkusza 2 mm
lipo 16 mm (zgodność ze współczynnikiem 8 grubości blachy, liczydło Amada parku maszynowego warsztatu) Wpisałem więc promień wewnętrzny 2,6 mm, generuje on promień zewnętrzny 4,6 mm, ale jeśli mamy profil, który wymaga odwrócenia zagięcia to wraca do takiego o bardzo małym i stałym promieniu wewnętrznym, w zależności od generacji jego profilu zmieniamy korektor profilu trochę jak w sterowaniu numerycznym, Wnętrze staje się na zewnątrz w stosunku do neutralnego włókna arkusza. Jeśli edytuję ten promień w cytacie dla poprawionego, to spłaszczona funkcja nie działa, czy masz rozwiązanie, aby funkcja była aktywna, z góry dziękuję. Widmo.
Więc oto dwie części, jedna wykonana z warstw na krawędziach, a druga w trybie blachy również, ale z włóknem i dlatego generacja blachy w kroku drugim, jest szybsza, ale kiedy chciałem złożyć ... Znajduję się z niewłaściwym kątem wewnętrznym w stosunku do mojej potrzeby, jeśli to jest funkcja, kłaniam się.
W przeciwnym razie, jeśli zmienię wadliwy promień na R 2.6 modelarz przekazuje wszystkie zagięcia do tego wymiaru, więc zwiększa pozostałe dwie fałdy...
A w przypadku wariantów tej części, w których łapię się na tym, że ingeruję w już zdefiniowane zagięcie, aby wykonać drugie usunięcie, które w związku z tym nakłada się na siebie, tracę funkcję płaską.
Nie mogę otworzyć pliku, ponieważ jestem pod 2016 rokiem w domu, dołączona jest część, którą zrobiłem i nie mam problemu z odwróceniem ustawień blachy, chyba że mam pocztę, która zrozumiała problem.
Nasz wybitny kolega @ac_cobra_427 udzieli Państwu porad na temat stosowania blachy giętej, a także na temat środków ostrożności dotyczących modyfikacji poprzez usuwanie materiału (innymi słowy, pracuj na płasko podczas usuwania materiału lub na wygiętej części, tak jak to zrobiłeś)
Za utwór " Cheneau galva..." ": to nie parametry blachy są problemem, ale Sketch1... Ten szkic używany przez funkcję " Gięta blacha podstawowa1 " ma 3 zaokrąglenia, prawdopodobnie utworzone w tej samej funkcji szkicu. W związku z tym zakłada się, że są one równe przez SolidWorks (2,6 mm), co potwierdzają zależności " Równy promień16 " i " Równy promień19 ".
Zasadniczo, tylko promień pierwszego zaokrąglenia jest wymiarowany przez SolidWorks. Wymuszenie promienia pozostałych dwóch powoduje, że tym wymuszonym wymiarom przypisuje się właściwość " Kontrolowany ", a przypisane do nich wartości nie są brane pod uwagę. Wymiary są wyświetlane w innym kolorze (na czerwono na rysunku powyżej: relacje " Promień2 " i " Odległość12 "). Rozwiązanie: po prostu usuń dwie zależności szkicu "Równy promień" i zwymiaruj wartości 3 promieni, przy 2,6 lub 4,6 mm, w zależności od tego, po której stronie znajduje się grubość blachy.
Prostszym rozwiązaniem jest nie pozostawienie promienia w szkicu i pozostawienie go SolidWorks do samodzielnego utworzenia ich na podstawie domyślnych ustawień modułu Arkusz blachy. Wie, jak zarządzać wewnętrzną/zewnętrzną stroną fałdy... Zawsze można je później zmodyfikować, edytując funkcję " Składanie podstawowe ".
I propozycja na tej samej zasadzie dla elementu węzła części, z całkowitym usunięciem materiału na części w stanie zgiętym. Rozkładanie bez problemów... B Jonction_1.SLDPRT (121.0 KB)
Witam, dziękuję, nie wiedziałem, że to interesujące, aby moduł działał na swoim miejscu. Teraz bez problemu wznowię moje linie szkicu z wewnętrznymi i zewnętrznymi fałdami.
Dziękuję, chciałem dostosować moje wycięcia z mojego montażu, nie za dobry pomysł... Tracę referencje. Dziękujemy za czas poświęcony na zrozumienie anomalii i wznowienie przeglądu operacyjnego.
Muszę się rozwijać i bardziej obserwować naszkicowane relacje, właśnie zdałem sobie sprawę, że mój promień nie-Ok poprzez zmianę stron był stały i nie można go modyfikować, dziękuję za wyjaśnienie, archiwizuję twoje wyjaśnienia, życzę ci dobrego dnia.