Prasowany złamany kształt

Witam, nie mogę rozwinąć tej części w łamanym zagięciu przejściowym w blasze 2mm, sldws domyślnie umieszcza automatyczne nacinanie, dołączę to do Ciebie na powierzchni, jeśli czasami ktoś z Was może dla mnie położyć tę powierzchnię płasko w wersji premium 2023?

Zepsuty test-3. SLDPRT (183.7 KB)

Witam;

Przepraszam, że korzystam z Solidworks 2022... Uważam jednak, że jest dużo " załamania " jak na tak słaby chrupnięcie. Myślę, że usunięcie jednej z dwóch (fałd) powinno w dużej mierze rozwiązać Twój problem.
Pytanie dodatkowe: Czy używasz składanego stołu?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj @Maclane,

Nie, nie używam składanych stołów.
Na prototypie wykonanym przez kotlarza (wykonanym z tekturowego szablonu) są 34 zagięcia, rzeczywiście mogę je przetestować, usuwając kilka fałd.
image

Witam
Miałem już wcześniej ten mały problem.
W rzeczywistości musisz zwrócić szczególną uwagę na wartość straty na zakręcie. Ponieważ dla każdego zakrętu zmienia się kąt, a co za tym idzie również wartość straty na zakręcie...
Lub przełącz się na współczynnik K, z reguły działa dobrze.
W domu z naszymi narzędziami ustawiam K na 0, aby mieć wewnętrzną powierzchnię jako odniesienie i mam grawerowane laserowo osie gięcia, a następnie to talent giętarki robi resztę :wink:
Miłego dnia.

2 polubienia

To jest to, co dostaję w blasze, próbowałem wszystkiego dotknąć (generalnie tak robią dzieci z pilotem do telewizora i działa... :upside_down_face: )

1 polubienie

Chłodny... Jedyne, co pozostaje, to potwierdzić pozycję @a_eriaud jako " najlepszej odpowiedzi "...
image

1 polubienie

nie, to nie działa, białe obszary w celowniku żują, a kiedy sprawdzam te ustawienia, oprogramowanie nie chce wyjąć części... , oczywiście próbowałem bawić się tymi parametrami, ale na próżno.

Dla nas współczynnik k wynoszący 0,5 dla blachy o grubości od 0 do 3 mm, a następnie współczynnik K = 0,33 dla blachy o grubości większej niż 3 mm.
Unikaj opcji długości segmentu (często powoduje to błędy funkcji) i faworyzuj liczbę zagięć. Ogólnie rzecz biorąc, maksymalnie 12 do 24 fałd to już dużo i zacznij od minimalnej liczby fałd, jeśli jest to funkcjonalne, możemy spróbować je zwiększyć (zbyt wiele fałd również regularnie psuje element.

1 polubienie

Po prostu miałem ten sam problem podczas rysowania mniej więcej podobnej części.
Natomiast wybierając inną opcję produkcyjną (formowaną zamiast łamanej) działa dobrze, ale bez linii gięcia.
Jeśli będę miał trochę czasu dziś po południu, poszperam trochę głębiej...
Czy mógłbyś podzielić się z nami swoim 3D (tylko szkicem)?

To miłe, dzięki za pomoc, oto 3D ze szkicami
Zepsuty test-2. SLDPRT (62.9 KB)
Próbowałem też w formie, to też nie działa, a potrzebuję generatorów do mep...

Cóż, od czego mam zacząć...

• Twoje szkice są wykonywane na podstawie segmentów, co nie jest najbardziej istotne dla tego typu funkcji.
  • Przerysowałem szkice za pomocą łuków, jest trochę lepiej. Ale działa tylko w " formed ", a nie w broken , więc dla linii zgięcia jest martwy! Ale do tego jeszcze wrócę...

Zrobiłem więc kilka testów i jestem zaskoczony reakcją SW :scream:
Powinniśmy zaopatrzyć się w tego typu siatkę:

(zrób szkic 3D, aby zaklinować się na swoich segmentach)

Z moimi zmodyfikowanymi szkicami (łuk) otrzymuję tę siatkę:

" humor " Nie wiem co wziął, ale to nie może być legalne :joy: " /humor "
I z ładną:
2024-05-15 13_51_00-SOLIDWORKS 2024 SP2.0 - test brisé-3.SLDPRT

Bez względu na to, jak bardzo odwracam problem, nie rozumiem, dlaczego SW reaguje w ten sposób!
Kilkakrotnie robiłem owijanie kaptura (podstawa 3 duże segmenty + 2 małe liście i góra z 3 małymi segmentami i 2 dużymi liśćmi) i zawsze działało dobrze!

Próbuję jeszcze jednej rzeczy, aby może ci pomóc...
Klasa A+

Tak więc jedyną sztuczką, jaką znalazłem, nieco barbarzyńską, jest narysowanie linii zagięcia na stanie rozłożonym:

Cóż, OK, jest brzydki i jest to hack, biorąc pod uwagę to, co SW powinien wiedzieć, jak to zrobić...
Załączam plik do Ciebie, mam nadzieję, że możesz go otworzyć. Jestem w 2024 roku i próbowałem nagrywać w 2023 roku, jest nowy, więc... " bez komentarza "
Uszkodzony test-2-V2023. SLDPRT (219.5 KB)

Nie wiem dlaczego, ale czasami tęsknię za stołem do rysowania :wink:

3 polubienia

Impecc to działa, pomaga mi, rzeczywiście musisz wyjąć skrzynkę z narzędziami, między uformowanym a zepsutym strata w fałdzie będzie inna, ale tutaj czepiam :stuck_out_tongue_winking_eye: się, WIELKIE DZIĘKUJĘ!! :+1: