Wykres odpowiedzi Siła reakcji w SolidWorks

Cze wszystkim

Znalazłem ten film na Youtube do obliczania siły ściskającej sprężynę.

Chciałbym zrobić wykres ale nie ma możliwości jego wyświetlenia (w 9min 33 na filmie wciskamy przycisk do wykresu).

Moja wersja Solidworks to edukacja.

Czy możesz mi powiedzieć, jak rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Z pozdrowieniami

Umieściłem link do filmu

Witam

Czy to wykres nie jest wyświetlany, czy jest to przycisk umożliwiający dostęp do niego?

Funkcja wykresu odpowiedzi jest oferowana tylko wtedy, gdy symulacja jest zmienna w czasie (nieliniowa, częstotliwościowa, dynamiczna itp.). Nie jest to symulacja statyczna.

Ponadto licencja SOLIDWORKS Student Standard (dawniej SDK) oferuje tylko uproszczoną wersję aplikacji Simulation.
Aby korzystać z funkcji diagramu, może być potrzebna licencja Student Premium Teacher (ex SEK).
Który z nich posiadasz?
Poniżej znajduje się lista badań symulacyjnych wersji premium.

Biorąc to pod uwagę, nie ma bardziej liniowego zachowania niż w przypadku standardowej stalowej sprężyny śrubowej.
Prosta symulacja statyczna polegająca na przyłożeniu siły normalnej F do jej górnej powierzchni da odpowiednie przemieszczenie X. Lub odwrotnie, narzucić przemieszczenie X i wydedukować wysiłek F niezbędny do jego sprowokowania, na zasadzie wideo.
Następnie narysuj sztywność k sprężyny, aby narysować krzywą jej zachowania, która jest linią prostą. Co widać na przykładzie filmu (F = k X, Excel robi to bardzo dobrze)...

Istnieje również zależność teoretyczna, wyprowadzona z wytrzymałości materiałów, dająca sztywność k:
image

• G: poprzeczny moduł sprężystości materiału (G = 80000 N/mm² dla stali)
  • d: średnica drutu
  • D: średnia średnica uzwojenia
  • n : liczba zwojów
1 polubienie

Witaj m_blt,
Dziękuję za odpowiedź.
Dla Twojej informacji, mam ten sam obraz do badania (*Nauczyciel, Nauczyciel, Premium).
Naciśnięcie przycisku nie powoduje wyświetlenia krzywej jak na filmie.
Nie rozumiem powodu. (Śledziłem wideo)
Czy możesz mi powiedzieć, jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję.
Z poważaniem,

Witam

Trudno jest zidentyfikować problem bez przeprowadzenia badania.
Może przycisk wyświetlania krzywej jest nieaktywny?
Pamiętaj, aby kliknąć " Aktualizuj ", aby go aktywować.

Oferuję Ci moją symulację w wersji SW 2024, z badaniem statycznym i badaniem nieliniowym (ale jednak liniowym), zgodnie z Twoim filmem.
To działa, patrz ilustracja poniżej.

Spring.SLDPRT (957.1 KB)

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety mam tylko wersję 2023 i jeszcze nie najnowszą 2024.
Czy możesz mi powiedzieć, jak aktywować ten przycisk?
Nie mam badania, znalazłem ten film, aby użyć go dla uczniów, aby zidentyfikować mocną stronę.
Niestety nie mogę odczytać wykresu.
Dziękuję za pomoc.
Z pozdrowieniami

Ten sam model, w wersji SW 2023...
SpringSW2023.SLDPRT (1.0 MB)

Witaj m_blt,
Dziękujemy za Twoją opinię.
Dobrze przyjęty twój model, działa.
Próbowałem otworzyć diagram odpowiedzi podczas symulacji z twoim modelem.
diagramu nie działa, diagram się nie otwiera i nie wiem, jak aktywować przycisk, aby zobaczyć wynik.
Czy mógłbyś mi powiedzieć, jak go aktywować?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z pozdrowieniami

Witaj @sdvo77 ,

Gubię łacinę...
Po obliczeniu i uruchomieniu funkcji " Lista sił wypadkowych " proponowane są dwie opcje:

• Siła reakcji
  • Siła zewnętrzna

Gdy nie są zaznaczone żadne elementy, przycisk " Diagram odpowiedzi " jest nieaktywny.
Wybranie powierzchni i kliknięcie przycisku [Aktualizuj] powoduje uaktywnienie przycisku diagramu.

Możesz również przetestować opcję " Siła zewnętrzna ", która oferuje " Diagram odpowiedzi "...

1 polubienie

Dziękujemy za Twoją opinię,
Nie mam wyboru, muszę tylko liczyć na siłę reakcji.
Przycisk jest aktywny podczas wybierania i aktualizowania twarzy, ale nie mogę wyświetlić wykresu.
W zakładce górny pasek mam to
image
Może dlatego nie czytam wykresu
Nie wiem, jak sprawić, by pojawił się wykres.
Czy mógłbyś mi powiedzieć, jak to zrobić?
Z góry dziękuję.

W przypadku sił zewnętrznych zaznaczenie tego pola we właściwościach modelu może być wystarczające.

Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego diagramy nie są wyświetlane na twoim komputerze. Może checkbox zagubiony w meandrach konfiguracji SW Simulation...

Dziękujemy za Twoją opinię.
To samo z siłami zewnętrznymi, bez schematu.
Prawdopodobnie pole wyboru do odczytania krzywej.
Czy mógłbyś mnie poinformować, aby rozwiązać ten problem?
Z góry dziękujemy,
Moje szczere sakutacje

Witam:
dokumenty Solidworks na diagramach (nie są zbyt pełne).
https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/cworks/t_Graphing_Probed_Results.htm?id=628ae552afcd45fc8dfe0d60db639c27#Pg0
https://help.solidworks.com/2025/French/SolidWorks/cworks/t_Graphing_Probed_Results.htm
Wygląda jednak na to, że większość diagramów można wywołać tylko poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na komponencie...

Witam
W wersji 2024 to działa, możesz odczytać krzywą.
Dziękuję za pomoc.
Z pozdrowieniami