Różnica w rozłożeniu w zależności od formatu

Witam wszystkich =)

Ostatnio zauważyliśmy przy wzorze różnicę w wymiarach między częściami zapisanymi w formacie .sat i .igs.

Jesteśmy w sejfach, więc używamy blachy, więc po utworzeniu części eksportuję je w .sat, aby przekazać je do oprogramowania do składania, a wzór zapisuje go w .igs, w końcu po rozłożeniu mamy około 5 mm różnicy.

Czy wiesz, skąd to może pochodzić?

Co robisz podczas importowania sat lub igs?

Czy wprowadzasz parametry grubości, oprzyrządowania, współczynnika K lub inne?

Jakie są ustawienia eksportu dla każdego formatu i jakie jest oprogramowanie do składania?

Dziękuję

3 polubienia

Po zaimportowaniu w jednym lub drugim formacie otwieram część za pomocą oprogramowania do składania

grubości i podać z SolidWorks, to jeśli chodzi o oprzyrządowanie, współczynnik k i inne wszystko jest zarządzane w odniesieniu do oprogramowania do gięcia, którym jest "CADMAN-B/3D" 

Dla parametrów eksportu wykonuję:

Zapisz jako

i wybieram jeden z 2 formatów (z mojej strony .sat), a następnie otwieram plik za pomocą oprogramowania.

Wybór jednego lub drugiego formatu teoretycznie nie powinien zmieniać wymiarów części

Widzę, że do eksportu Iges jest kilka "stylów", standard, matsercam, multicad itp.

P-e ten parametr ma zostać zmodyfikowany. Ale czy wiesz, który ze złożonych jest dobry?

Podczas eksportowania otrzymujesz 2 różne zdolne prostokąty?

1 polubienie

Witam

Byłoby interesujące wykonać ten mały test:

Eksportowanie tej samej części w SAT i IGES

Otwórz oba w SolidWorks i porównaj je z małym samouczkiem, który stworzyłem:

http://www.lynkoa.com/tutos/cao/comparer-dans-solidworks-0

Jeśli jest różnica, to jest to problem z punktu widzenia eksportu.

Jeśli części są identyczne, to rzeczywiście jest to problem pod względem importu.

2 polubienia

Rzeczywiście, to właśnie chciałem dodać, jeśli są różnice, może zobacz w opcjach eksportu IGES:

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_EXPORT_OPTIONS_IGES.htm

1 polubienie

@bart nie widziałem dla stylu, tak w .sat raz część jest wycinana laserowo i wyginana, wypadam mniej więcej na stronę mm niż moje 3D (zmienne z powodu gięcia), podczas gdy w igs "brakuje mi materiału".

@.PL przeprowadziliśmy test, ale z oprogramowaniem do składania (a także oprogramowaniem do cięcia laserowego) i za każdym razem plik .igs jest "mniejszy" niż plik .sat (który wygląda jak mój plik 3D)

Tak więc jest to parametr eksportu w iges, który jest źle dostosowany.

Jak widać, istnieje kilka sposobów eksportu do iges w zależności od oprogramowania do przetwarzania końcowego.

Albo wykonaj testy ze wszystkimi możliwymi parametrami, albo wyeksportuj do sat.

4 polubienia

Osobiście w sat ma się bardzo dobrze^^
ale szef może tylko w iges, ponieważ jego wersja nie przyjmuje .sat powiem mu, żeby spojrzał na parametry eksportu w iges dziękuję =)

1 polubienie