Różnica czcionek nie jest widoczna po wydrukowaniu

Cze wszystkim

Mam rysunki, na których chciałbym podkreślić wymiary, umieszczając je pogrubioną czcionką, ale zauważam, że przy drukowaniu nie ma różnicy. 

Moje wymiary są powiązane z czcionką dokumentu: Normalny rozmiar 11, a te, które chcę wyróżnić, mają unikalną czcionkę: Pogrubiony  rozmiar 11.

Zastanawiałem się więc, czy ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tego typu problemami? 
Jeśli nie, czy masz pomysł, aby podkreślić wymiary, aby były łatwo widoczne na rysunku? 

Smacznego!

1 polubienie

Witam

Ze względu na wiele problemów z drukiem, drukujemy tylko PDF, który okazał się dla nas bardziej stabilny:) Czy możesz tam wypróbować to rozwiązanie?

2 polubienia

Drukuję plik PDF

2 polubienia

Czy mógłbyś zamieścić zrzut ekranu? Rub25 powiedział:

Możliwość korzystania z warstw w instalacjach (tworzenie warstwy "Ważne wymiary" o określonym kolorze)

Użyliśmy go do czegoś innego, ale może odpowiadać twojemu pb.

(mieliśmy umieścić wymiary w "Valid 3D waiting / to be caution", zostawiało to ślad dla tego, kto miał przejąć plan, w przypadku kilku użytkowników na tym samym planie)

2 polubienia

Roub25 to to, że w "opcji PDF" podczas generowania pliku PDF za pomocą oprogramowania,

Czy masz znacznik wyboru "Osadź czcionki"?

3 polubienia

Witam

Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest użycie warstw, a wtedy można je ponownie wykorzystać i skonfigurować według pożądanych preferencji (druk/kolory/czcionka linii /widoczność).

Edycja:Warstwy nie mogą być używane dla czcionek, tylko dla czcionek liniowych. Można jednak skojarzyć kolor z warstwą i skojarzyć wymiary z tą warstwą.

Przepraszam za czas odpowiedzi, tak, opcja "osadź czcionki" jest dobrze i naprawdę sprawdzona. Początkowo myślałem, że makro, którego użyłem do zrobienia pdfów, nie brało tej opcji pod uwagę, ale nawet przechodząc przez zapisz jako (zaznaczając opcję) mam ten sam problem:

M.e.P. w ramach SW: 

PDF:

Nie mam nic przeciwko warstwom, ale czy mógłbyś mi powiedzieć o nich trochę więcej, ponieważ nigdy ich nie używałem. Dziękuję

Witam

Dsl, ale nie ma możliwości powiązania czcionki z warstwą, są one używane tylko do stylów linii i czcionek, do pokazywania/ukrywania elementów oraz do wybierania elementów, które mają zostać wydrukowane.

1 polubienie

... i pozwala zarządzać "kolorami"

Z drugiej strony lepiej jest wcześniej poćwiczyć, aby zrozumieć narzędzie Warstwy, wyświetlić pasek narzędzi itp.

Przykład: jeśli tworzysz nową warstwę, musi ona być aktywna, więc musisz pamiętać, aby później przełączyć się z powrotem na "zgodnie ze standardem"

A kiedy chcesz umieścić wymiary w tej warstwie, po prostu je wybierz, a następnie w panelu po lewej stronie przejdź do zakładki "Inne", a na dole pojawi się "Warstwa" i wybierasz właściwą.

(Wskazówka, nie używaj paska narzędzi "Warstwy" do ponownego przypisywania elementów, lepiej przejść przez panel menedżera właściwości)

Lepiej jest pracować z zarządzaniem warstwami "zgodnie z normą"

i zdefiniuj reguły w DOT (opcja dokumentu), bo potem wszystko jest automatyczne !!

Wskazówka 1: często, gdy szkicujesz linie na widoku, po wydrukowaniu wychodzą one w kolorze jasnoszarym, aby wyjść w kolorze czarnym, wystarczy umieścić je w warstwie 0.

Wskazówka 2: Umożliwia zarządzanie warstwą "Ukryj" w celu umieszczenia szkiców ułatwiających wymiarowanie lub innych elementów, które chcesz ukryć.

Przykład: zobacz przechwytywanie, wymiary oczekujące na walidację innego koloru...

Edycja: I nie ma potrzeby przechodzenia przez "narzędzie innej firmy", ponieważ wszystko jest w zasadzie zintegrowane z SolidWorks

capture.png
1 polubienie

+1 olivier42, mamy praktycznie taką samą listę warstw, używam ich również do znaków wodnych

1 polubienie

To tylko pokazuje, że "właściwe metody" się spotykają! To czysta przyjemność.

Czasem mam wrażenie, że jesteśmy mniejszością w porównaniu do tych, którzy korzystają z oprogramowania "na dole"

(na przykład ci, którzy wychodzą ze szkoły, lub metody zewnętrznego działania...)

Warstw można również użyć do pokolorowania podzespołu, aby ułatwić zrozumienie zespołu lub pokazać przejście produktu, pokolorować część klienta itp.

Ale wadą jest to, że koloruje pomieszczenie "we wszystkich widokach", ale trzeba sobie z tym poradzić...

Niech ciemna strona będzie z tobą...