Witam
Czasami konwertuję moje pliki Solidworks do formatu STL, aby używać ich w innych programach/przeglądarkach.
Okazuje się, że binarny STL jest mniej ciężki niż ACSII, ale w efekcie jest równoznaczny z błędem podczas otwierania (bardzo, bardzo długie ładowanie itp.). Przynajmniej częściej.
Zwracam się do Państwa wiedzy, aby oświeciła mnie na temat głębokiej różnicy między tymi dwoma formatami, abym mógł jak najlepiej dostosować moje opcje nagrywania w przyszłości
Z góry dziękuję
Do zobaczenia za pomocą aplikacji użytkownika.
1 polubienie
Dobry wieczór
Jedyna różnica polega na tym, że binarne pliki STL są skompresowane i dlatego mają mniejszy rozmiar, masz to. Wyjaśnienie jest proste, polega na tym, że teselacja obejmuje wiele małych trójkątów, plik ASCII STL może stać się ogromny. Dlatego istnieje bardziej kompaktowa wersja binarna.
Biorąc wszystko pod uwagę, to tak, jak podczas pakowania pliku w ZIP, z wyjątkiem tego, że w przypadku plików binarnych jest to bardziej wyrafinowana kompresja.
Nie możemy powiedzieć, że ASCII lub binarny jest lepszy lub dokładniejszy, ponieważ źródło obiektu jest takie samo. To, co wiemy szczególnie w przypadku druku 3D, to to, że istnieją luki, ponieważ nie wszystkie programy akceptują acsii lub binarne, ale większość tak.
@Stefbeno ma zatem rację w swojej sugestii w odniesieniu do niektórych zastosowań
Pozdrowienia
Dziękuję wam obojgu za odpowiedzi
@Zozo_mp: FYI, czasami mam problemy, gdy importuję mój STL do oprogramowania do symulacji napełniania. Przynajmniej czasami miałem problemy z otwieraniem za pomocą binarnych STL: Z ACSII STL to działa ! (na razie)
W każdym razie dziękuję za małe wyjaśnienie.
1 polubienie