Chcę zidentyfikować wszystkie możliwe rozwiązania w skali rysunku oraz zobaczyć zalety i wady każdego z nich.
U podstaw tej refleksji leży to, że jest to kompletny projekt, który musi być umieszczony w skali 2, a zatem wszystko (części, zespoły i MEP) musi być modyfikowane.
Rozwiązanie 1: Funkcja skalowania, której nie można zastosować do całego zespołu, ale do każdej z części. Ta funkcja jest prosta i szybka do zastosowania dla części, ma tę wadę, że jeśli wymiar jest wykonywany przez Model Object, pozostaje w skali 1. Tak więc cała ocena musi zostać całkowicie przerobiona w kontrolowanych wymiarach.
Rozwiązanie 2: Uwzględnij wszystkie wymiary w szkicach i elementach. W 100% skuteczny, ale bardzo długi
Rozwiązanie 3: Dla każdego szkicu Skaluj elementy; Poważna wada, wszystkie wymiary muszą zostać usunięte, aby skala mogła być wykonana! a następnie ponownie zwymiaruj wszystko (ze szkicem całkowicie ograniczonym + retuszem wymiarów)
Rozwiązanie 4: Edytuj szkic; Ta funkcja szkicu umożliwia skalowanie szkicu, nawet jeśli jest on zwymiarowany. Z drugiej strony, przypadkowy związek szkicu z początkiem układu współrzędnych musi zostać usunięty, a następnie umieszczony z powrotem po fakcie.
To na chwilę obecną moje pierwsze pomysły. Jeśli masz jakieś inne rozwiązania lub widzisz kilka rzeczy nie tak z powyższymi rozwiązaniami, każda myśl jest mile widziana.
Na pewno powiem coś głupiego, ale hej... Nie będzie to ostatnie.
Czy można zrobić tabelę Excela i w Twoim przypadku stworzyć formułę do skalowania wszystkich wymiarów? Trochę długie, ale wszystkie wymiary można zaktualizować bezpośrednio.
Pierwsze wyjaśnienie: kolega, który znalazł tę sztuczkę dla rozwiązania 3 Jednostki skalowania; musisz umieścić wszystkie wymiary pilotowane, wykonać funkcję jednostek skalowania, a następnie umieścić wszystkie wymiary pilotażu z powrotem. Dobry pomysł, ale mimo to warto to zrobić.
Odpowiadając na m.anger, naprawdę nie rozumiem, jak ten arkusz Excela mógłby modyfikować wszystkie wymiary w skali 2, byłbym zainteresowany małym demo.
W przeciwnym razie możemy rozważyć przejście do API, dziedziny, o której nie wiem jeszcze zbyt wiele
ScaleDimension od myCADtools pozwala przypisać współczynnik skali do wszystkich wymiarów pomieszczenia (oczywiście z wyjątkiem narożników!!). Wymiary zostały zmodyfikowane, plan został zrealizowany.