Różnice w wynikach między FLOW SIMULATION a MECAFLUX pod względem strat ciśnienia

Witam

Chcę obliczyć spadek ciśnienia okrągłej szklanej rurki o średnicy wewnętrznej Ø32mm i długości: 2000mm, z wlotem 4m3/H powietrza o temperaturze 20°C.

W przypadku MECAFLUX stwierdzam spadek ciśnienia na poziomie 2,88 PA.

Dzięki FLOW SIMULATION znajduję: 19,35PA spadku ciśnienia.

Nie wiem dlaczego, poza tym, że mylę się co do wyników symulacji przepływu.

Czy możesz mnie oświecić?  dziękuję

Cześć Patrice

FlowSimulation jest dość złożony, ale przede wszystkim bardzo niezawodny.

Czy odbyłeś jakieś merytoryczne szkolenie na temat tego oprogramowania (ile dni): ponieważ z tego, czego nie widziałem,  nie możesz majstrować, aby uzyskać przeciwstawne wyniki.

Przy najmniejszej wadzie parametryzacji i wysięgniku otrzymujemy tylko nieprawidłowe wyniki.

Pamiętam, że twoja rurka jest wykonana ze szkła, więc prawdopodobnie o bardzo niskim współczynniku tarcia. Wystarczy użyć podstawowej formuły obliczeniowej, aby dowiedzieć się, który z dwóch programów został źle skonfigurowany lub niewłaściwie użyty

Pozdrowienia

Witam

Nie mam symulacji przepływu solidworks, mam tylko solidworks i mecaflux do obliczania spadków ciśnienia,

Muszę obliczyć spadek ciśnienia w tej rurce, a mój klient przychodzi z danymi SFSimulation, które nie są identyczne z moimi wynikami znalezionymi za pomocą MECAFLUX, zrobiłem to z innymi różnymi programami w Internecie i znajduję inne wyniki, ale które są zbliżone do MECAFLUX.

Chciałbym mieć wynik  spadku ciśnienia przez SFSimulation, ponieważ mam część zespoloną do obliczenia spadku ciśnienia, tego MECAFLUX nie może zrobić, gdybym znalazł spójny wynik między MECAFLUX a SFS, sprawiłbym, że zamknął moją część zespoloną.

Witam

Nie mogę ci dalej pomóc, ponieważ nie mam SW Flow Simulation.

Musisz poprosić VISIATIV o jednorazową usługę, ponieważ mają ekspertów Flow Simu.

Spróbuj na amerykańskim forum, możesz mieć więcej możliwości.

Pozdrowienia

OK dzięki, myślę, że kupię symulację przepływu + HVAC + 5 dniowe szkolenie i mogę to zrobić.

Dziękuję za pomoc

Dziękuję za Twoją opinię ;-)

Ponieważ będziesz miał okazję zostać przeszkolony przez przyjazną małą radę.

- Zanieś swoją sprawę na szkolenie, aby zostać przeszkolonym pod kątem Twoich potrzeb, co nie jest tak proste, jak się wydaje. I będziesz mieć pewność, że rozwiązałeś swój PB w relacji z klientem.

- Jeśli kupisz licencję, będziesz mieć obowiązkowy dostęp do obsługi technicznej przez jeden rok. W ten sposób  możesz otrzymać pomoc od infolinii po powrocie do domu, ponieważ często nie potrzebujesz małego przypomnienia w skomplikowanych przypadkach.

Pozdrowienia

1 polubienie