Witam, w trybie montażu ograniczam oś i miejsce, w którym powinna znaleźć się część. Po tej operacji mój kawałek jest jakby zamrożony. zanim byłem w stanie go przesunąć , aż część została całkowicie związana. Nie wiem, co się stało... Moja wersja jest w języku angielskim. Dziękuję
Miejmy nadzieję, że masz tylko błąd graficzny. W takim przypadku małe naciśnięcie CTRL+Q działa dobrze (robi mi to od czasu do czasu)
W przeciwnym razie zespół musi być nadmiernie ograniczony. Jeśli spróbujesz wystawić mu nową ocenę, co powie?
Coincoin, Jack jest pod wynalazcą.
Wydaje mi się, że mówisz o Solidworks za pomocą ctrl+Q, prawda?
kontrola, a Q już nie działa...
Używam programu Inventor Pro 2015 w wersji angielskiej, dziękuję za pomoc, doceniam to
@Bart: Ups, rzeczywiście. Tak to jest robić Solidworks przez cały dzień, widać to wszędzie!
W każdym razie, to powiedziawszy, nie przeszkadza to w pozostałej części interwencji. Czy nie jesteś przestresowany? Jeśli spróbujesz nałożyć nowe ograniczenia na tę część, co mówi ci oprogramowanie?
Jeśli mam 2 kostki po 2 otwory każda. Mam oryginalną część, która blokuje swoją opcję c a normalną c. Zaczynam wiązać jedną oś otworu drugą, klikam Zastosuj. Część jest ustawiona w jednej linii z osią. Potem powinienem być w stanie ponownie przesunąć mój pionek , ponieważ brakuje mi osi otworu, którą mógłbym związać. Sztuka staje się niebieska jak Mormal, ale nie chce się ruszyć. Nie mogę być nadmiernie ograniczony, ponieważ jest to początek pierwszej operacji. To naprawdę dziwne i denerwujące, powiedziałbym, że lol. Musiałem się czepiać czego i nie wiem, co to jest. Szkoda, że nie ma przycisku resetowania. Zresetowałem wstążkę, ale nie resetuje to opcji do zera
ho krowa. Nie jestem asem ortografii (daleko mi do tego), ale teraz naprawdę trudno jest to przeczytać i zrozumieć!
Fakt, że twoja pierwsza część jest zablokowana, nie jest w żaden sposób wiążący. Nie powinno to wpłynąć na Twój problem.
Minęło trochę czasu, odkąd używałem programu Inventor, więc nie pamiętam, czy pozwala on na swobodny ruch części, czy też jest uważany za zablokowany, gdy mają one stopnie swobody.
Chyba tak, ale próbowałeś kliknąć prawym przyciskiem myszy, aby usunąć opcję blokowania?
Bardzo, bardzo głupie pytanie, ale twoje dwa otwory są rzeczywiście współosiowe? Czy nie może być małej różnicy w odległości między osiami?
To już 3 raz zadaję to pytanie, ale nie widzę odpowiedzi. Jeśli spróbujesz wymusić ruch, ponownie ograniczając drugą część w porównaniu z pierwszą, czy program Inventor zacznie krzyczeć, czy też sprawdzi poprawność ograniczenia?
Przepraszam.. Prawie skończyłem montaż, który zajął mi dzień i pojawił się problem. Otworzyłem kolejną stronę montażu i wydaje się, że jest poprawna... Nie ma nic do zrozumienia na ten temat. Wznawiam pracę. Jeśli chodzi o osie, to są one współosiowe. Zrobiłem nowy montaż z tych samych części i działa bardzo dobrze... Dziękuję za pomoc!
Krótko mówiąc, złapałeś małego błęda. To nie jest apanaż Solidworks haha!
Krótko mówiąc, tym lepiej, jeśli rozwiązałeś problem :)