Automatyczny wymiar pomieszczenia?

Witam 

Obecnie pracuję nad Solidworks z MyCADtools i chciałem wiedzieć, czy możliwe jest automatyczne umieszczanie wymiarów zewnętrznych rysowanych przeze mnie części (nawet zniekształconych) w polach Szerokość, Wysokość i Grubość w SmartPoperties  ?

Z góry dziękujemy, 

Méril powiedział:

Witam

jedynym sposobem, w jaki wiem, jest to, czy twoje części są z blachy, klikając prawym przyciskiem myszy na rozłożone, a następnie Annotation=>właściwości listy spawanych części.

Zobacz PJ

surface_de_tole_a_plat.jpg

Witam

Wydaje mi się, że narzędzie "BoundingBox" to robi, zajrzyj TUTAJ , jeśli spełnia Twoje potrzeby.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Rzeczywiście, narzędzie "BoundingBox" odpowiada (odpowiedziało), ale ta funkcja została zintegrowana z narzędziem "EntityProperties" (kompatybilnym z myCADtools 2019 SW2016-17-18-19), które pozwala dodatkowo na zastosowanie właściwości pomiaru z dowolnego wyboru. Krótki film TUTAJ , aby zapoznać się z przeglądem.

Pozdrowienia 

3 polubienia

EntityProperties, nie jest praktyczne, ponieważ musisz go utworzyć za pierwszym razem, a jeśli zmienisz część, musisz ponownie uruchomić funkcjonalność. Czy nie ma czegoś, co mogłoby załatwić sprawę bez tworzenia funkcji? 

Z góry dziękujemy, 

Méril powiedział:

1 polubienie

Bez konieczności korzystania z narzędzi płatniczych innych firm lub bez przechodzenia przez makro.

Za pomocą pliku PRT przejdź do: Opcje dokumentu / Układ lutowany /

Wyłącz opcję "Utwórz konfigurację pochodną"

A w górnych opcjach sprawdź, czy "domyślnie" jest poprawne, tj.:

Zaznacz "Automatycznie twórz listę... "

Zaznacz "Automatyczna aktualizacja listy..." "

odznacz "Zmień nazwy folderów na liście z wartością Opis"

Zaznacz "zbieraj identyczne ciała.

następnie wróć do 3D, aktywuj tryb "(chassis) const.welded"

czyli: Wstaw / Spawany kompleks / Pierwsza ikona...

W drzewie "Menedżer elementów" powinna pojawić się "Lista części spawanych",

rozwijaj go, w nim każdy plik odpowiada treści woluminu,

kliknij prawym przyciskiem myszy folder "Utwórz kostkę wizualizacji"

Spowoduje to automatyczne dodanie właściwości do folderu, które można zobaczyć, klikając folder prawym przyciskiem myszy, a następnie właściwości.

Właściwości, które można przywołać za pośrednictwem instalacji MEP lub w inny sposób...

Zaleta, aktualizuje się automatycznie...

5 polubień

Witam

Jeśli wymiary są zawsze takie same, można połączyć właściwości z wymiarem

Następnie na rysunku wszystko, co musisz zrobić, to umieścić właściwości, które będą aktualizowane zgodnie z wymiarami

Po nie wiem czy działa ze SmartPoperties, bo nie używamy go w domu

Miłego dnia

Załączam mały przykład w pdf :)

19-06-26_1143.pdf
2 polubienia