Witam
Próbuję określić siły działające na kotwy tego układu , aby zamocować go w. Waga wózka wraz z ładunkiem wyniesie około 3500N.
Czy możesz mi pomóc?
linkoa.png
Witam
Próbuję określić siły działające na kotwy tego układu , aby zamocować go w. Waga wózka wraz z ładunkiem wyniesie około 3500N.
Czy możesz mi pomóc?
Witam
Aby to zrobić, konieczne jest bardzo dokładne wyobrażenie o zejściach obciążeń, zwłaszcza gdy są one poddawane wyboczeniu. To właśnie mały wysięgnik będzie miał największe odkształcenie, bardzo długa belka może mieć mniejsze lub większe ugięcie w zależności od wyniku na małym żurawiu.
Więc jeśli nie jesteś bardzo dobry w obliczeniach, lepiej jest przejść przez symulację, która da ci wynik na płytach, które otrzymają. To właśnie te wysiłki pomogą Ci wybrać kołki zgodnie z charakterystyką dostawcy.
Wysiłek na kostki nie jest moim zdaniem właściwym sformułowaniem.
Pozdrowienia
Dziękuję za szybką odpowiedź Zozo_mp, jednak posiadam tylko symulację Xpress, która pozwala mi przeprowadzić testy tylko jednej części. Zrobiłem testy na dużej belce tak jakby była na dwóch podporach i małej wpuszczanej z obciążeniem na końcu. Efekty są zadowalające.
Właśnie zobaczyłem twoje zdjęcie i myślę, że wynik daje ci fałszywe bezpieczeństwo, ponieważ w ogóle nie bierze pod uwagę wygięcia małej łodygi.
Ponadto wynik ten nie mówi niczego, co mogłoby odpowiedzieć na początkowe obawy, które są związane z wysiłkiem, jakiego należy oczekiwać od kotew mocujących.
Ponadto nie uwzględnia to IPN na kołach i dużego przesunięcia poza mały trzpień. Musisz również zasymulować huśtawkę z obciążeniem przesuniętym 350 kg, gdy szyna IPN jest wysunięta, a wciągnik znajduje się na dowolnym końcu, tak jak na pierwszym obrazie. Należy również wziąć pod uwagę kółka IPN i wciągnika (zestaw kołowy wpuszczany lub niewpuszczany). Są jeszcze inne punkty do omówienia, ale to wykracza poza twoją prośbę.
Pozdrowienia
Szybkie pytanie: czy jest to praca studencka, czy dla Twojej firmy?
Jestem studentem pracującym, ale jest to projekt firmowy, mój początek roku szkolnego jest w poniedziałek Mam nadzieję, że będę mógł omówić ten temat z moimi nauczycielami. Duży offset jest na pewno dodatkowym ograniczeniem, poproszono mnie o to ze względu na rozmiar. Jestem w kontakcie z jednostką certyfikującą w celu walidacji produktu, ale nie odpowiedzieli mi jeszcze z dokumentami, które należy dostarczyć. W rzeczywistości obciążenie wynosi 200 kg, ale należy wziąć pod uwagę współczynnik 1,5 obciążenia dla wciągnika ręcznego lub 1,25 wciągnika elektrycznego + waga wysięgnika i wciągnika łańcuchowego.
Witam
Czy możesz opublikować swój ASM za pomocą funkcji Spakuj i idź. Pozwoli mi to na dokładniejsze przyjrzenie się tematowi.
Abyśmy mogli się wymienić, czy możesz zrobić obraz, na którym nazwiesz każdy element. To, co mnie intryguje, to część teleskopowa na końcu, która jest moim zdaniem najbardziej krytyczna niż IPN, to osie kółek pochłoną cały ładunek z efektem dźwigni, który zwielokrotnia wysiłki.
Czy to Ty zaprojektowałeś model, czy to firma, ponieważ niektóre punkty są ciekawe.
Drobna przyjazna uwaga , to nie poprzez zwiększenie teoretycznego obciążenia zwiększamy współczynnik bezpieczeństwa. Musisz pomyśleć o MAKSYMALNYM obciążeniu (200 kg), które będzie napisane dużymi literami na systemie podnoszenia. Przyjrzyj się, jak obliczyć współczynnik bezpieczeństwa, który jest teoretyczny, ponieważ da teoretyczne wskazówki, które wykraczają poza dziedzinę sprężystości (por. kryteria ruiny).
Pozdrowienia
Jest to model, który zaprojektowałem, ponieważ nie mogę znaleźć wózka do potrzebnego mi zastosowania, obliczyłem reakcję na kółkach w statyce, aby wybrać ich pojemność, wiem, że z czterech są dwa koła, które nie będą zbyt często używane, Nie mogę nawet mieć kontaktu z szyną, ale nie sądzę, żebym mógł je usunąć, co o tym sądzisz?
Jeśli chodzi o współczynnik, o którym mówię, to jest to organ kontrolny, który powiedział mi, że dla tego rodzaju systemu zawiesza obciążenie 1,5x na przeprowadzenie testów. Czy powinienem zacząć na tej podstawie, czy pozostać przy moich 200 kg ze współczynnikiem bezpieczeństwa, który zaakceptuje przeprowadzone testy.
Próbuję dołączyć do Watahy
Pozdrowienia
Ok, dobrze przyjęty, przyjrzę się temu za chwilę
Pozdrowienia
W przeciwnym razie myślę, że umieszczę koła bezpośrednio z tyłu, tak jak na załączonych zdjęciach
Dobry wieczór Emilien
Oto kilka wyników.
Uprościłem model, ponieważ do symulacji wszystkie okrągłe itp. są bezużyteczne, ponieważ celem było sprawdzenie, jak reagują płyty kotwiące, a tym samym. Postawiłem tylko cztery stałe punkty do wymiany i cóż nic się nie dzieje na tym poziomie. Nie umieściłem jednak zdalnego obciążenia poza środkiem w stosunku do osi, jak miałoby to miejsce w przypadku kołysania.
Z drugiej strony, jeśli pojawią się problemy, to będą one z połączeniami kół wózka. Zapraszam do zrobienia symulacji na tej części. Myślę, że to od waszych nauczycieli zależy, czy poprowadzą was w tej kwestii, a zwłaszcza dadzą wam techniczne środki do przeprowadzenia tej symulacji.
W załączonych raportach podałem maksymalne obciążenie i maksymalne odkształcenie w statyce wynosi tylko 32 mm a współczynnik bezpieczeństwa jest prawie wszędzie na poziomie 4. Spójrz na sekcję projektu, która pokazuje najbardziej naładowane obszary w materiale.
Pozdrowienia
PS: Pozwolę sobie na małą uwagę na temat klinów ram. Zwyczajowo zakłada się tego typu klin na skrzydłach IPN, a nie na dwa z nich na centralny rdzeń IPN. Zobacz z nauczycielami różne rodzaje połączeń między belką pionową i poziomą. Twój wybór nie jest najbardziej klasyczny i nie stanowi problemu w tym konkretnym przypadku, ale hej: stan techniki to zawsze coś, do czego można się zbliżyć. IMHO
Witam
Jeśli dobrze zinterpretuję Twoją analizę, nie byłoby dużego wysiłku na kołkach i dlatego konstrukcja byłaby dobrze zwymiarowana, nie określiłem, ale osie kół wózka na przedniej części będą przyspawane do płyt.
W przypadku części symulacyjnej wózka, którą omówię z moimi nauczycielami, mój początek roku szkolnego to poniedziałek.
Przyjmuję do wiadomości państwa uwagi i dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia