Cze wszystkim
Wracam z nowym pytaniem, ale nadal dotyczy ono tego samego problemu: w ramach projektu na zakończenie studiów poproszono mnie o zwymiarowanie silnika (nałożono silnik trójfazowy Leroy Somer) do wywrotki wózkowej. Załączam zdjęcie projektu, abyś mógł się zorientować.
Zacznę od danych i moich obliczeń:
Masa całkowita (wózek + surowiec + rury ze stali nierdzewnej) wynosi 3100 N
Karetka przechyli się w ciągu 10 sekund o 135° lub 3/4 Pi, odległość do naszego najdalszego punktu wynosi r = 0,95 m; prędkość wynosi 2,25 obr./min lub 0,224 m/s; Prędkość kątowa wynosi W=0,2358 rad/s; Moment obrotowy C= (FxV)/w tj. C= (2945x0,224)/0,2358= 2798Nm; Przyspieszenie a=0,0528 m/s.
Na koniec obliczam moc, której potrzebuję: - Nie wiem, czy konieczne jest obliczanie mocy przyspieszenia w następujący sposób: Pa = M x a x Vmax = 3100 x 0,0528 x 0,224 = 36,67 W
- Wymagania dotyczące zasilania: P = C * w = 2798 * 0,2358 = 670 W ; Stosuję sprawność 0,5 (?) czyli 670/0,5 = 1340 W
Zatem moc całkowita = 1340 + 36,67 = (w przybliżeniu) 1377 W
Wiem więc, że potrzebny jest silnik o mocy minimum 1377 W (chyba 1500 W). Stamtąd nie wiem, jak wybrać silnik, którego potrzebuję, ponieważ jest to dość niejasne. Zauważyłem motoreduktory, które wydają się być odpowiednie w LS, załączam zrzut ekranu:
Obraz nie jest zbyt ostry, mam nadzieję, że będziecie w stanie czytać, załączam też link https://www.leroy-somer.com/documentation_pdf/3733_fr.pdf
Lubię rozumieć, w jaki sposób, na podstawie znalezionych wyników, dokładnie określam silnik, którego potrzebuję?
Na powyższym obrazku wskazują one prędkość wyjściową i redukcję. Czy ta prędkość jest prędkością, którą uzyskam? Czyli w końcu Reduction Index tak naprawdę mnie nie obchodzi? Mówią też o nominalnym momencie premiery... Do czego służą te informacje, jak z nich korzystać?
Proszę bardzo, wiem, że to wiele pytań, ale jeśli ktoś z was pomógłby mi widzieć jaśniej, powinniście wiedzieć, że byłoby to bardzo mile widziane. I proszę mi wybaczyć brak wiedzy.
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.
Fabrice
04.png