Wymiarowanie palet

Dobry wieczór@ronathan 

Ok , rozumiem ;-)    Ale jeśli nie jestem obok moich butów, spróbuj sprawdzić, czy moja uwaga o widelcach, które nie pasują, jest trafna, czy nie, ponieważ aby rozwiązać ten problem, będziesz musiał dodać materiał i MO, a to dość mocno wpłynie na cenę.

Powodzenia z Twoją ofertą cenową ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj ZoZo,

Wracam do zarzutów, bo projekt trochę się rozwija. Oto nowa wersja palety. Naprężenia nieco się zmieniły, ponieważ teraz pierwsza paleta musi przyjąć obciążenie statyczne 9T. Odpowiada to 4 rzędom po 4 beczki Ø650, a także wadze 3 górnych palet.

Czy możesz mi powiedzieć, czy mój nowy projekt się sprawdzi?

Z góry dziękuję ;)

palette_acier_1400_x_1400_v2. Krok

Dobry wieczór

Patrzę i wracam do Was ;-)

Witam @Ronathan

Kambuz! niedola!

Czy mógłbyś przekształcić swój ASM w część przed przekształceniem go w KROK, w przeciwnym razie będę musiał przerobić cały ASM.

Pozdrowienia

PS: małe pytanie , czy to Ty decydujesz o rozmiarze palety, czy to wymiary są Ci narzucone. Jeśli są to specjalistyczne palety do przechowywania beczek, możemy omówić wymiary.

Drugie pytanie , dlaczego warto używać UPN zamiast rur, ponieważ można uzyskać większą wytrzymałość przy znacznie niższej masie całkowitej i niższych kosztach obróbki i spawania oraz łatwiejszym montażu spawarki AMHA. Przyspieszenie wysiłku pionowego jest znacznie wyższe w przypadku rur. Spójrz na załączony obrazek ;-)

Ponadto trochę obróbki będzie cię kosztować fortunę (w porównaniu z rzazem) bez żadnej realnej wartości dodanej na solidność, a dodatkowo do symulacji będę miał wszędzie zakłócenia, spójrz na ten obrazek

W końcu znalazłem w @Zozo_mp wadę: zapomniałeś piżamy ;-))

1 polubienie

RHAaaaaa!

Ależ oczywiście!

Załącznik został pomylony z listem do Elise

Tu jest przywiązana

Pozdrowienia

palette_stockage_points_de_descentes_de_charges_2020-10-27_12_46_05-window.jpg

OK

Jeśli przejdziemy na rurę prostokątną 100*50*3, czy paleta wytrzyma?

PS:  rura 100 * 50 * 5 jest prawie tak ciężka jak UPN100

W zestawie znajduje się wersja z rurą prostokątną.

palette_acier_1400_x_1400_v3.x_t

Dobry wieczór @ronathan

Jak otworzyć ten plik, mimo że ma końcówkę parasolidną, mówi mi, że jest zablokowany, poślizg

Pozdrowienia

czy możesz odesłać STP lub charytatywną duszę z wersją SW 2019 lub niższą, aby przekonwertować   ją do mnie ;-)

Usługa

palette_acier_1400_x_1400_v3.sldprt
1 polubienie

@Zozo_mp : świetne symulacje. Czy to jest symulacja statyczna? Czy możliwe jest posiadanie pliku symulacji, aby zobaczyć, jak to zrobiłeś? Przyznam, że nie znam się na tym module, bo używam go bardzo, bardzo mało! To służy do celów treningowych po mojej stronie.

Dziękuję

W załączeniu znajduje się oczyszczalnia ścieków

palette_acier_1400_x_1400_v3. Krok

Witam @ronathan 

Przepraszamy!  Ale moim zdaniem twój model nie jest dobry, a ponadto nie możemy z nim przeprowadzić symulacji!

Pozdrowienia

remarques_sur_conception_palette_2020-10-28_11_59_38-window.jpg

Przepraszamy, dołączona jest najnowsza zaktualizowana wersja w prostokątnej rurze 100 * 50 * 3.

Nowe dane to:

- Waga beczki 700Kg

- 4 beczki na palecie

- 3 stosy palet, tj. 12*700Kg = 8,4T produktów.

palette_acier_1400_x_1400_v3.2. Krok

Witam @ronathan 

Nadal mam problem z Twoim projektem.

Dla czterech beczek na indywidualnej palecie z beczkami, nie ma problemu.
Z drugiej strony, gdy tylko położysz drugą paletę z beczkami na pierwszej, wszystko się rozpadnie.

Dlatego w magazynach, które nie układają się w stosy, umieszczają je na regałach

Nie wiem, jak to możliwe, ale nie możliwe, aby otworzyć plik. Wyślij go w pliku ZIP!

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór @ronathan 

Sprawdź, czy coś takiego działa dla Ciebie.

Winda może przejeżdżać przez te widły z dowolnej strony, a Ty nie będziesz brać beczek na nogi.

Uwaga: w przeciwieństwie do tego, co mówisz, rury o równych wymiarach są lżejsze od UPN 10,6 kg/m w porównaniu do 6,13 kg/m dla rury.
W modelu ASM, który oferuję jako osprzęt, masz tylko proste piłowanie i spawanie. Dzięki temu koszt produkcji został zredukowany do niezbędnego minimum. Zobaczysz, że zmniejszyłem wymiar do 1340 x 1340, co zmusza operatora do wyśrodkowania tych bębnów tak, aby nie pozostawały one jak najwięcej na obszarach ładunkowych, a ponadto pozwoli to zaoszczędzić miejsce do przechowywania.

Pozdrowienia

@tous jest obrazem proponowanego rozwiązania

palette_acier_-demi_siecle_-_pouvant_etre_gerbee.zip
1 polubienie

Może wystarczyć symetria części, która odbiera beczki

+ metalowa, ale optymalna konstrukcja do przenoszenia i przechowywania 

Fouches będą miały miejsce do przejścia, a rozkład obciążeń może być optymalny 

@+

Podoba mi się twoje rozwiązanie ZoZo, ale czy możemy zmniejszyć przekrój? Na przykład przechodząc przez 80x40?

Dobry wieczór @gt22 

Może nam Pan opowiedzieć więcej o swoim rozwiązaniu.     (Proszę Pana)

Nie komplikowałam palety, bo raz u klienta na pewno wykorzysta ją do czegoś innego ;-) Pozostajemy więc przy logice "europalet", ale dostosowaliśmy się do ograniczeń związanych z beczkami. A to nie jest trywialne ; ')

Pozdrowienia

@ Ronathan
Przed zmniejszeniem do 80 x 40 symulację należy przeprowadzić w rozdzielczości 100 x 50, aby lepiej zrozumieć, czy występuje przewymiarowanie, czy nie. Musisz dążyć do współczynnika bezpieczeństwa wynoszącego co najmniej 3. Bo 750 kg, które spadłoby z wysokości ponad 2 m, jest do bani.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @ronathan 

Zrezygnowałem z Twojego modelu i wykonałem model całkowicie oparty na logice palety euro.
Wymiary są przeznaczone przede wszystkim do obsługi za pomocą standardowego wózka widłowego.

Oczywiście konieczne było uwzględnienie szczególnego obciążenia ze strony bębnów i ostatecznie użycie jak najmniejszej ilości materiału (paleta waży 86 kg w porównaniu z paletą drewnianą 26 kg), zapewniając jednocześnie wytrzymałość zgodną z CdC. Obciążenie równe 21000 N na füt x 4 = 84000 N = 8,4 T.  Masz współczynnik bezpieczeństwa 4!

Dla Twojej informacji, paleta drewniana o wytrzymałości statycznej do 4 ton (mniej w dynamice = 1500 kg)

Zobacz obraz i załącznik.

Jeśli nie masz nic przeciwko, mogę wysłać Ci pełny ASM.

Pozdrowienia

modele_zz_2020-10-29_12_11_16-window.jpg
1 polubienie