Witam W ramach mojego projektu stażowego muszę zaprojektować suwnicę podnoszącą ładunek do transportu 1000kg Zasięg 3m Wysokość suwnicy 3m Jakie są metody wymiarowania elementów konstrukcji?
problem, który się pojawia, znajduję IPE 120, podczas gdy producenci biorą IPE 180, szukam sposobu zastosowania współczynników bezpieczeństwa, aby uzyskać podobne wyniki do projektowania w CAD
Oto kilka obliczeń, które wykonałem, dziękuję za poprawienie mnie, jeśli zauważysz błędy w rozmiarze
Chcę zwymiarować 4 pręty, które podtrzymują słupy (modelowanie wykonałem w CATIA, ale próbuję obliczyć wymiary analitycznie , myślę, że muszę przejrzeć kursy elementów skończonych , rozważ je jako pręty, które działają przy ściskaniu rozciągania
Do tego typu obliczeń można użyć Eurokodu 3 lub reguł MES (European Handling Federation).
Podsumowując, przyjmujesz współczynnik bezpieczeństwa wynoszący co najmniej 1,5 na swoich ładowaniach. Następnie możesz sprawdzić, czy zgięcie belki jest mniejsze niż 1/300 rozpiętości.
W przypadku wszystkich czynności związanych z przenoszeniem zasadniczo sprawdza się, czy margines bezpieczeństwa wynosi co najmniej 3 w stosunku do granicy sprężystości i co najmniej 5 w odniesieniu do hamowania.
Tylko bardzo szybko na to spojrzałem, ale kilka uwag na temat przesłanych przez Ciebie elementów:
- przy obliczaniu spadku ładunku (strona III) liczy się 5000 N ładunku. Jest to prawdą tylko wtedy, gdy obciążenie jest wyśrodkowane na belce poziomej. Jeśli może się poruszać, wciągnik może dojść do końca belki, a zatem cały ładunek (10000 N lub prawie) będzie spoczywał na słupie.
- Na pochyłych prętach reakcja jest większa niż siła pionowa. Ale jest również podzielony przez 2, ponieważ są 2 paski.
- W przypadku elementów ściskanych należy również sprawdzić wyboczenie, które może być bardziej restrykcyjne niż naprężenia.
- Na ostatniej stronie nie zrozumiałem, co próbujesz sprawdzić.