Obecnie robię nieco domowy konik, który ma być przesuwany przez operatora, a zatem ustawiany z powrotem w pozycji wyjściowej za pomocą sprężyny (ogranicznik za pomocą sworznia).
Jednak do rozmiaru tej wiosny nie wiem na jakiej sile się oprzeć i jak ją znaleźć.
Dziękuję, ale myślę, że źle zrozumiałem, wiem, jak to zwymiarować, tylko nie wiem, jaką siłę muszę przyłożyć, tłumaczenie konika odbywa się po prostu ręcznie..
A priori tak, jeśli nie ma szczególnego wysiłku i jeśli musi wrócić do pozycji, gdy jest wolny, powiedziałbym ci, abyś wziął ciężar swojego konika .... W przeciwnym razie dodaj wszystko inne jako wagę
Pytam tylko o metodę do zastosowania, mówisz o wadze konika, ale ponieważ sprężyna jest bezpośrednio na nim umieszczona, wymiary konika również nie są stałe, ponieważ będzie to zależało od średnicy sprężyny, która zależy również od przyłożonej siły.
Sprężyna jest koniecznie przymocowana do stałej części, więc na razie nie martw się o wagę sprężyny. Zamiast tego spójrz na siły ślizgowe działające na ramę.
Idealnie byłoby, gdyby za pomocą dynamometru zmierzono siłę wymaganą do działania na maszynę i oczywiście dodano współczynnik bezpieczeństwa.
Pomiar da ci naprawdę niezbędny wysiłek, aby twój punkt ogonowy się cofnął.
Wartość ta będzie obejmować wagę i różne siły tarcia.
Z drugiej strony, aby był wiarygodny, musisz zastosować pomiar we właściwym miejscu na koniku, ponieważ jeśli pociągniesz w górę lub w dół, nie będziesz miał tych samych wartości.