Dysk twardy SSD

Cze wszystkim

Zastanawiam się nad zmianą komputera i konfiguracji i wszędzie widzę dyski twarde SSD. (szybciej, ciszej, lżej...)

Ale widzę też wiele wad: cenę, niską pojemność i szybsze zużycie niż tarcza mechaniczna.

Więc moje pytanie brzmi: czy istnieje godne uwagi zainteresowanie posiadaniem dysku twardego SSD do korzystania z solidworks?

Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Czy naprawdę zyskujemy na wydajności? Jeśli tak, to kiedy? Jak długo otwiera się oprogramowanie? Czas otwarcia pliku? Czas nagrywania? A w użytkowaniu, czy to robi różnicę?

Niska pojemność dysków SSD zmusza do korzystania z drugiego dysku twardego (raczej klasycznego dysku twardego)

Jak więc zorganizować się do zarządzania plikami? Windows i Solidworks na dysku SSD? A co z plikami projektu? Wszystko na klasycznym dysku twardym? czy obecne przypadki na dysku SSD i raz zakończone w archiwach na klasycznym dysku twardym?

Krótko mówiąc, nawet jeśli dysk SSD wygląda atrakcyjnie, nadal ma wiele dużych wad. A co z użytkowaniem?

Dziękujemy za Twoją opinię

Nie mam teraz żadnych informacji na temat żywotności sprzedawanych dysków.
W momencie ich wydania byliśmy przyzwyczajeni do umieszczania systemu (Windows) na dysku SSD, a danych na dysku twardym z 2 powodów:
- długość życia związaną z cyklem pisania;
-Pojemność.
To było kilka lat temu. lat temu.

Ewolucja zrobiła swoje, wygląda na to, że teraz jesteśmy raczej na odwrót (lub prawie): Windows i wspólne dane na dysku SSD, długie przechowywanie na dysku twardym.

Osobiście przy stałym budżecie wolę iść w górę gamy kart graficznych. Musisz również zwrócić uwagę na rodzaj projektu, który prowadzisz. Będziesz zwycięzcą, jeśli będziesz miał do czynienia z dużymi złożeniami, które ładują się długo, zajmiesz się przetwarzaniem obrazu, krótko mówiąc, wszystkimi zadaniami, które wymagają naprawdę ważnego i regularnego dostępu do dysku. Jeśli załadujesz swój asm rano i tylko go przetworzysz, nie ma zainteresowania. Czas potrzebny na załadowanie, możesz poświęcić na przetwarzanie wiadomości e-mail itp.

3 polubienia

Witam

W przypadku korzystania z jednej stacji interesujący jest dysk SSD o pojemności 480 GB, zwłaszcza gdy masz pocztę e-mail na komputerze, w przeciwnym razie 256 GB + małe dodatkowe urządzenie 128 GB może nieznacznie obniżyć koszty.

Dla Twojej informacji, w związku z zbliżającym się Czarnym Piątkiem Wszędzie, możesz zaoszczędzić od 30 do 50 € na cenie płyty.

Do mojej osobistej konfiguracji wybrałem system o pojemności 525 GB i dodatkowy o pojemności 128 GB, w którym umieściłem moją bibliotekę narzędzi danych solidworks, właściwości itp

2 klasyczne talerze dyskowe w teraByte dla archiwum (nie pracuj na nich z solidworks, ponieważ występują opóźnienia.

W porównaniu do dysku o pojemności 15000 tr, dysk SSD jest tańszy i bardziej wydajny przy wysokiej i niskiej przepustowości (odczyt, zapis)

do archiwum zdecydowałem się na czerwony WD lub odpowiednik przeznaczony do serwerów.

Nie polecam wersji eco, która mimo ustawień przełącza się na eco i powoduje crashe.

Moja konfiguracja istnieje od 2012 roku i nie mam żadnych problemów, ponieważ nie defragmentuję swoich dysków SSD i wyłączam funkcje skanowania, które są niezbędne dla talerzy (klasyczny HDD).

Kolejną zauważoną zaletą jest czas otwierania oprogramowania i plików oraz 2 do 3 razy szybszy

4 polubienia

wzrost prędkości dzięki dyskowi SSD odbywa się codziennie:

- Uruchomienie komputera (lub ponowne uruchomienie)

- Otwieranie/wczytywanie Solidworks

- Ładowanie ASM lub dużego ASM (znacznie szybsze)

Mnożymy go co roku, zysk jest niebagatelny.

I jak wspomniano powyżej, dysk SSD dla plików Windows + solidworks + work.

I klasyczny dysk twardy (wewnętrzny lub zewnętrzny) do tworzenia kopii zapasowych (nie pracuj z nim).

1 polubienie

dysk SSD raz go skosztujesz bez przepustki + ;-)

1 współczynnik prędkości 1/5 SSD/HDD

Zobacz naszego przyjaciela Google

zamiast zmieniać komputer, zobacz konfigurację swojego komputera

Aktywacja, która działa co najmniej z częstotliwością 3,GHz

1 exploity SSD i soft

1 dysk SSD stockgge

1 kopia zapasowa dysku twardego dla plików

siłownik wg wersji SW 16/ 24 giga

zatwierdzona karta graficzna z oprogramowaniem

Tu masz bombę do pracy

@+ ;-)

1 polubienie

Oprócz tego, że porozmawiamy trochę o "historii"

"Boom" na dyski SSD miał miejsce chyba 10 lat temu lub więcej (pojemność, 16, 32, 64 GB...)

I oczywiście dzisiejsze (klasyczne) dyski SSD chodzą 8 lub 10 razy szybciej niż te z "boomu"

(mała pamięć łez moich pierwszych 128 GB, które zmarły podczas pisania/czytania)

Niech ciemna strona będzie z tobą...

1 polubienie

Dziękujemy za różne opinie.

Miałem wrażenie, że SSD to przede wszystkim fanaberia i argument marketingowy, ale słuchając Was wydaje się skuteczny!

Więc słuchając Cię potrzebowalibyśmy 2:

1 dysk SSD dla systemu Windows + SOLIDWORKS + inne oprogramowanie. (128 GB)

1 dysk SSD na pliki biznesowe i inne dokumenty. (256 GB)

1 zewnętrzny dysk twardy do tworzenia kopii zapasowych i archiwizacji. (1 t)

1 polubienie

Nie, demokratyzacja miała miejsce:

"Dawno, dawno temu , w galaktyce (nie) tak odległej... "

Powiedziałbym raczej, że pojedynczy dysk SSD (windows+solidworks+fichiers_travail)

(możliwość partycjonowania, jeśli zajdzie taka potrzeba)

I "klasyczny" twardy (wewnętrzny lub zewnętrzny) do tworzenia kopii zapasowych

A jeśli chodzi o resztę historii, podczas "boomu" całkowicie wyeliminowano użycie raidu (z ddur sata) dla komputerów roboczych, w celu zwiększenia prędkości.

1 polubienie