Dane wymagane do obliczeń RDM za pomocą symulacji solidworks

Witam

Jestem w trakcie odtwarzania bazy danych matter w solidworks 2013, stara jest całkowicie uszkodzona (zbyt wiele zaciemnionych materiałów, fantazyjne wartości i całkowicie zepsuty plik źródłowy (format txt) (wszystkie akcenty zostały zastąpione tysiącami losowych znaków, co uniemożliwia aktualizację).

Moje pytanie dotyczy minimalnych danych, które należy wprowadzić, aby symulacja naprężeń była możliwa. Czego co najmniej potrzebuje Solidworks?

Rybny Coeff? Elastyczny limit? Moduł Younga?

Chodzi o to, aby ograniczyć liczbę wartości, które należy wprowadzić podczas wprowadzania nowego materiału, aby zapewnić, że baza danych pozostanie czysta. Jeśli jest zbyt wiele wartości, szybko dojdzie do anarchii.....

Dziękuję!

Chciałbym zwrócić uwagę, że nasze obliczenia nigdy nie uwzględniają żadnego pojęcia temperatury, a jedynie wysiłek. Na przykład odkształcenie i wytrzymałość plastikowego klipsa. Bardzo podstawowe zastosowanie.

Niebezpieczeństwo

Ryzykujesz werolizację wszystkich starych plików w celu zmodyfikowania bazy danych sprzętu

Wewnętrzne bazy danych materiałów solidworks nie są dla Ciebie odpowiednie

Brakuje niektórych materiałów

@+ ;-)

Nie modyfikuję bezpośrednio bazy materiałowej solidworks, ale kopię, w której trzymam tylko te materiały, których używamy na co dzień.

Pracujemy głównie na tworzywie sztucznym wtryskiwanym, a oryginalna baza solidworks jest zbyt ogólna: odzyskujemy materiał określony w części na naszych planach, a plany te muszą zawierać dokładne oznaczenie materiału (a nie tylko rodziny materiałów, na przykład BAS lub PC) ze względu na zaliczenie norm.

Chcę więc przerobić bazę danych (bez dotykania oryginalnej, ech! Tworzę kopię) grupującą wszystkie nasze konkretne materiały, z dokładną nazwą i dokładnymi właściwościami.

Aby jednak był on zasilany i aktualizowany przez wszystkich projektantów firmy (którzy nie są wzorami dyscypliny i rygoru.....) muszę ograniczyć dane do wprowadzenia do minimum, aby symulacja solidworks mogła przebiegać normalnie podczas obliczania siły.

1 polubienie

Myślę, że znalazłem:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/cworks/r_Material_Properties.htm

Czas pokaże, jak mogę to uprościć.

Witam

To, co należy wypełnić do obliczeń, to dane zapisane na czerwono w materiale

Przykład dla statyki: moduł sprężystości, współczynnik Poissona, gęstość i granica plastyczności.

dla ciepła: gęstość i przewodność cieplna

itd..

Miłego dnia.

capture.jpg
1 polubienie

To jest dokładnie to, czego potrzebowałem! Dziękuję!

Muszę jeszcze znaleźć te wartości dla wszystkich moich tworzyw sztucznych (nie jest to łatwe w wtrysku, karty techniczne rzadko o nich wspominają)