Podwójne warstwy na krawędzi

Witam.

Czy jest sposób na zrobienie 2 kolejnych zagięć w blasze za pomocą jednej funkcji, nie widzę jak z "blachą wygiętą na krawędzi", ale może być inny sposób?

Dziękuję za pomoc. 

Witam

Czy miałbyś zdjęcie dzieła, które chciałbyś wykonać?

1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy jest to coś takiego  , co chcesz zrobić.

Witam

Mówisz o zagięciu na czerwono?

Z drugiej strony w 2 funkcjach, a nie w jednej.

Witam

podwójna krawędź jest osiągalna za pomocą funkcji, patrz PJ w Solidworks 2016

teste_bord_double_ac_codra_427_.sldprt
1 polubienie

Lub inne rozwiązanie, które koresponduje, może być na życzenie niezbyt wyraźne, w pracy z blachą zrób przesunięcie:

http://help.solidworks.com/2018/French/SolidWorks/sldworks/c_Jogs.htm?verRedirect=1

@ AC Kobra 427

Tak naprawdę ma 2 funkcje ;) 2x ten sam :)

Z drugiej strony zaczynasz od szkicu , podczas gdy ja testowałem z funkcją "Crushed Fold" x2

Dopóki rozłożona działa, jest taka sama. (jak często mówimy "nie ma tylko jednego sposobu na robienie rzeczy w SW, tylko metoda, która najbardziej Ci odpowiada")

Ale to nadal 2 funkcje, a nie tylko w 1.;)

Musisz tylko zostawić trochę luzu na 2 zagięcie, w moim przykładzie umieściłem grubość blachy +0,2

SW generuje promień 0,1, aby zapobiec mieszaniu się powierzchni. Dzięki temu może grać na rozłożonym.

Hello@Tous

Poczekajmy, aż @n.blanes wróci i wybierzmy spośród rysunków zaproponowanych przez @FUZ3D lub  fałdy offsetowej @sbadenis

W przeciwnym razie nie tworzy zagniecenia, będziemy zgadywać o Plie i pięknym tuńczyku lub o krawędzi derline, która doprowadza go do szaleństwa.

Crodally powiedział:

3 polubienia

Witam.

Dziękuję za odpowiedzi, załączam zrzut ekranu, aby być bardziej jednoznacznym.

Regularnie rysuję leje, które kończą się 2 opadłymi krawędziami (jedną poziomą i jedną pionową).

To są 2 fałdy, które chciałbym zrobić za jednym razem. Na razie nie znalazłem nic lepszego niż narysowanie trapezowego szkicu poziomego zagięcia i zakończenie zagięciem z funkcją blachy zagiętej na krawędzi.

capture1.jpg

Witam

Możesz użyć funkcji zamiatanego składanego arkusza , będziesz mieć tylko jedną funkcję dla kilku zagięć.

2 polubienia

Witam

Przede wszystkim powinieneś wiedzieć, kiedy chcesz wykonać te dwie kolejne fałdy ? A zwłaszcza jak zaatakowałeś swój rysunek leja samowyładowczego ;-) , ponieważ będąc blacharzem istnieje kilka możliwości wykonywania części z blachy.

@+

Zasadniczo buduję swój lej na powierzchni, zszywam powierzchnie, a następnie przekształcam je w blachę. W końcu wykonuję moją ostatnią pionową krawędź opadającą z "blachą zagiętą na krawędzi".

Zobacz załączony plik.

capture2.jpg