Duplikat ze względu na symetrię w zestawieniach komponentów mojego zespołu

Witam

Podczas moich różnych projektów (na SOLIDWORKS) łapię się na tym, że rysuję dużo symetrycznie (Port-Starboard), jego części są od czasu do czasu dokładnie takie same.

Jeśli generuję BOM, mam "Część1" w ilości 1 i "Symetria części1" w ilości 1, które są dwiema różnymi częściami. Czy byłoby możliwe, aby nomenklatura wyszła "Część 1" ilość 2.

Dziękuję

Witam, zgodnie z SW symetryczne wersje komponentów (w trakcie montażu) są zapisywane w konfiguracji pochodnej lub w nowym pliku, więc nie ma mowy.

@thibaudtiercelin wiecie lepiej ode mnie, że możliwe jest grupowanie konfiguracji pod tym samym artykułem, ale jest to szybko niewykonalne i przede wszystkim podatne na błędy ;)  

2 polubienia

Witam

Tak, jest to możliwe dzięki wykonaniu symetrii w pomieszczeniu; Aby to zrobić, musisz utworzyć "prawą" część i zmienić nazwę tej "domyślnej" konfiguracji na prawą, a następnie utworzyć konfigurację "lewą" i zrobić symetrię ciała i usunąć ciało, symetryzować w tej konfiguracji i powinno działać, ponieważ będzie to tylko jedna część zamiast obu.

2 polubienia

To właśnie mówiłem, wiedząc, że zakładka symetrii oferuje zapis w konfiguracji pochodnej w oryginalnym komponencie ze złożenia. Problem polega na tym, że jeśli inne części również mają konfiguracje, to w zgrupowanych BOM-ach ich ilości  są również kumulowane, 

2 polubienia

Test i jego spacer