Witam
Niedawno pobrałem oprogramowanie, o którym mowa, i mam pewne trudności.
Mam problem z blokami, nie do tworzenia, ale do tworzenia pliku
, aby utworzyć bibliotekę.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dziękuję.
Witam
Niedawno pobrałem oprogramowanie, o którym mowa, i mam pewne trudności.
Mam problem z blokami, nie do tworzenia, ale do tworzenia pliku
, aby utworzyć bibliotekę.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dziękuję.
Zobacz ten wątek COM
http://www.lynkoa.com/forum/3d/peut-creer-sa-propre-bibliotheque-de-bloc-dans-draftsight
@+
Witam
Na czym dokładnie polega problem? Po prostu utwórz plik z kilkoma blokami, prawda?
Ponieważ w darmowej wersji DraftSight nie ma DesignCenter (ani palety).
Witam
Rzeczywiście, udaje mi się stworzyć kilka bloków w tym samym pliku
a kiedy (w obrębie tego samego pliku) poproszę o wstawienie bloku,
Lista różnych utworzonych bloków jest wyświetlana poprawnie.
Problem pojawia się, gdy chcę przywołać te bloki w innym pliku
procesu tworzenia bloku.
Znalazłem "zapisz bloki w pliku" z polecenia ExportMplan, ale grzeszyłem (tak mi się wydaje) przy tworzeniu pliku docelowego...?
Standardowy plik nie załatwia sprawy?
Myślę, że zidentyfikowałem problem, ale nadal nie rozwiązałem...
Na końcu polecenia ExportMPlan muszę określić, w którym folderze zapisać mój nowo utworzony plik blokowy. W tym miejscu się zawieszam, ponieważ w końcu zapisuję mój blok jako nowy plik sam w sobie, a nie jako plik w folderze.
A problem w tym, że... że po prostu nie wiem, jak utworzyć folder...!
Dziękujemy za cierpliwość.
Rzeczywiście, właśnie przetestowałem i musimy utworzyć nowy plik za pomocą ExportMPlan.
Dla mnie najprostszym sposobem jest pozostawienie otwartego pliku DWG oraz skopiowanie i wklejenie bloków, które chcesz zachować.
Aby uzyskać większą czytelność, gdy masz wiele bloków, możesz dodać adnotację tekstową tuż poniżej, aby łatwiej je znaleźć za pomocą wyszukiwania (CTRL + F).
Witam i dziękuję za pomoc.
Postaram się wyjaśnić, gdzie jestem i gdzie utknąłem. Czas pokaże, czy to, czego pragnę
jest osiągalne w darmowej wersji DraftSight...?
DraftSight jest klonem programu AutoCAD, więc staram się odtworzyć logikę, którą stosuję
na tym ostatnim. (logika, która mi umyka... ale które wyobrażam sobie jako dość klasyczne
na wszystkich programach CAD)
Aby utworzyć bibliotekę bloków w programie AutoCAD:
1/ Otwarcie pliku do rysowania różnych bloków.
Na przykład wszystko, co związane z różnymi rodzajami stolarki drewnianej.
Ten plik (źródłowy) będzie miał następującą ścieżkę: DDUR/AutoCAD/menuiseriesbois.dwg
2/ Tworzę plik docelowy, do którego zostaną wysłane wszystkie moje bloki (to właśnie w tym pliku
Poszedłbym po moje klocki)
Ten plik (docelowy) będzie miał następującą ścieżkę: DDUR/menuiseriesbois.dwg
3/ Na przykład rysuję drzwi w pliku źródłowym.
4/ Przekształcam prosty rysunek w blok, aby móc go wywołać z dowolnego innego pliku.
W AutoCADzie używam polecenia WBLOC na końcu danych wejściowych, zapisuję blok pod plikiem docelowym
nadanie mu nazwy: DDUR/stolarstwo/porte.dwg
Aby utworzyć bibliotekę bloków w DraftSight.
1/ Otwarcie pliku do rysowania różnych bloków.
Na przykład wszystko, co związane z różnymi rodzajami stolarki drewnianej.
Ten plik (źródłowy) będzie miał następującą ścieżkę:
ProgramData/DassaultSystèmes/DraftSight/Przykład/menuiseriesbois.dwg
(nie martw się o tę operację)
2/ Tworzę plik docelowy, do którego zostaną wysłane wszystkie moje bloki (to właśnie w tym pliku
Poszedłbym po moje klocki)
Ten plik (docelowy) będzie miał następującą ścieżkę: ???? Nie wiem, gdzie to stworzyć...
3/ Na przykład rysuję drzwi w pliku źródłowym. (nie martw się)
4/ Przekształcam prosty rysunek w blok, aby móc go wywołać z dowolnego innego pliku.
W DraftSight używam polecenia ExportMPlan na końcu danych wejściowych, zapisuję blok pod plikiem docelowym
nadając mu nazwę: ?????? ponieważ nie udało mi się utworzyć pliku docelowego... Nie mogę go nigdzie wysłać...