DriveWorks i zarządzanie częściami standardowymi z różnych materiałów

Witam

Do naszych produktów mamy specjalne komponenty, ale także standardowe komponenty, których materiał może ulec zmianie. To znaczy, że geometria części się nie zmienia, ale zmienia się tylko mój materiał.

Najprostszym sposobem byłoby stworzenie tylu standardowych komponentów, ile materiałów, ale zastanawiam się nad aktualizacją, ewolucją części. Wymagałoby to indywidualnej aktualizacji każdego komponentu, co wiązałoby się z ryzykiem uzyskania różnych geometrii.

Następnie należy stworzyć standardowy komponent, aby zintegrować go z innym komponentem, w którym materiał będzie zarządzany.

Na pewno jest inny, łatwiejszy sposób, więc słucham.

Dziękuję

Przejść przez konfiguracje?

1 polubienie

Problem z konfiguracją dla nas polega na tym, że na przykład dla stali nierdzewnej i stali plik będzie miał tę samą nazwę.

PDM automatycznie generuje numery plików.

I tak na naszym rysunku będziesz miał taką samą numerację, niezależnie od tego, czy jest to stal, czy stal nierdzewna i nie jest świetna.

Witam

W przeciwnym razie można utworzyć nową część i wstawić część odniesienia bezpośrednio, a następnie wybrać materiał. Ale wydaje mi się, że za każdym razem, gdy zmienia się geometria podstawy, musisz otworzyć wszystkie inne części, aby je zaktualizować.

W przeciwnym razie przejrzyj konfiguracje i podaj nazwę konfiguracji numer części, w przypadku rysunków będziesz musiał wywołać nazwę konfiguracji, aby uzyskać numer części z bąbelkami w trybie automatycznym.

1 polubienie

Witam

Z nami, również z PDM,
Pracujemy z rootem w kodzie artykułu
A my zarządzamy materiałem (w naszym przypadku kolorem) za pomocą konfiguracji.
Nie potrzebujemy jeszcze szczególnych właściwości materiałów... Ale myślę, że można to odzyskać 

Mamy jedną część, blachę dachową, z odniesieniem "123456"
To ta sama blacha, która trafia na nasze produkty, zmienia się tylko kolor.

Kody pozycji typu

"123456-7016" -> szary RAL
"123456-9010" -> biały RAL
"123456-6005" -> zielony RAL
...

Zarządzamy i utrzymujemy tylko jeden plik 3D i plan.
Na mapie znajduje się mała tabela, w której zaznaczono korespondencję kolorów.

1 polubienie

Dziękuję

Wpadłem na pomysł propozycji mandragory, nawet jeśli uważam ją za nieco "ciężką"

Twoja propozycja sjoly_TRIG, nie odpowiada mi ponieważ numeracja moich planów nie będzie już na tej samej bazie postaci, w każdym razie dziękuję.