Ekspresowy napęd

Witam

Utworzyłem 2 konfiguracje w moim pokoju i chciałbym nimi sterować w DriveWorks Express za pomocą reguły konfiguracji  MenuSelect, podczas uruchamiania formularza mam dokonaną modyfikację mojego modelu , ale rysunek nie jest przestrzegany i w komunikacie o błędzie w 3D mam "nie można znaleźć konfiguracji"

Dziękuję

1 polubienie

Chociaż DriveWorks Xpress pozwala kontrolować aktywną konfigurację części lub zespołu, należy zachować ostrożność przy korzystaniu z tego typu linijki.
Konfiguracja w SOLIDWORKS pozwala (między innymi) zapamiętać stan operacji i wartości wymiarów modelu.
W ten sposób przełączanie się z jednej konfiguracji na drugą umożliwia naprzemienne zmienianie różnych wariantów tego samego modelu poprzez "przypominanie" zapamiętanych wartości i stanów.
Zmieniając konfigurację, SOLIDWORKS będzie KONTROLOWAĆ funkcje i wymiary, aby przywrócić je do zapamiętanej wartości.
W związku z tym istnieje ryzyko powierzenia kontroli nad tym samym wymiarem lub tą samą funkcją, zarówno DriveWorks Xpress, jak i SOLIDWORKS w przypadku sterowania modelem zawierającym konfiguracje.
Dobrą praktyką w tym przypadku jest nie sterowanie funkcjami lub wymiarami, które są już sterowane przez konfiguracje (i zachowanie dużej ostrożności co do tego, co konfiguracja steruje).

Biorąc to pod uwagę, DriveWorks Xpress nie steruje rysunkami. Będzie mógł tylko skopiować rysunek zadeklarowany przez model SOLIDWORKS (opcjonalnie) i ponownie skojarzyć go z wariantem utworzonym przez DriveWorks.

Jeśli oryginalny model główny wyświetlał widoki aktywnej konfiguracji w momencie tworzenia planu,  konfiguracja ta pozostanie zapamiętana po skopiowaniu pliku przez DriveWorks Xpress.
Utworzony rysunek może więc różnić się od oczekiwanego, ponieważ zawsze będzie wyświetlana konfiguracja początkowa.
W takim przypadku należy zachować ostrożność, aby zmienić konfigurację wyświetlaną w widokach rysunku (we właściwościach widoku: wybierz Użyj używanej konfiguracji szablonu lub ostatnio zapisanej).
Ale bądź ostrożny: jeśli ręcznie zmienisz aktywną konfigurację poprzez zapisanie tego modelu,  na rysunku zostanie wyświetlona ta druga konfiguracja...

Jeśli zostanie wyświetlony komunikat, że konfiguracja nie została ostatecznie znaleziona, prawdopodobnie wystąpił błąd w regule wskazujący, którą konfigurację należy włączyć w tym składniku.
Nazwa konfiguracji, którą DriveWorks Xpress chce aktywować, prawdopodobnie DOKŁADNIE nie pasuje do oryginalnego modelu (wielkie litery, małe litery, znaki specjalne, ...)

Mając nadzieję, że te kilka tropów pomoże znaleźć rozwiązanie...

Witam, dziękuję za odpowiedź

Pozdrowienia