Witam
W DriveWorks Pro mam 2 powiązane problemy. Mam pomieszczenie "A", które ma dwie konfiguracje: "zgrubną" i "wykańczającą" oraz dwie płaszczyzny, z których każda wskazuje na jedną z tych konfiguracji. Chciałbym zmienić nazwę konfiguracji "szkic" na "02" i "zakończ " na "01" oraz aby połączenie z rysunkami nie zostało zerwane, jak to zrobić?
Obecnie tworzę kilka zadań generacyjnych w następujący sposób: "Przełącz konfigurację" na "szkic" + "Utwórz konfigurację" "02" + "Zmień konfigurację" na "wykończenie" + "Utwórz konfigurację" "01" + "Usuń konfigurację" "szkic", a następnie "wykończenie".
Działa to w przypadku 3D, ale łącza w 2D są przerwane. Czy istnieje sposób, aby zrobić to prościej (na przykład poprzez zmianę nazwy konfiguracji i umieszczenie jej w 2D)?
Z góry dziękuję
Witaj Nicolas,
Dlaczego nie nazwać swoich konfiguracji "01" i "02" bezpośrednio w 3D Master?
W ten sposób linki zostałyby zachowane.
Witaj Johan,
Miało to uprościć problem. Ponieważ pomysł polega na tym, aby część wzorcowa o nazwie 333.99.xxx.dd.zz była konfigurowalna (długość xxx, średnica dd, status zz) z dwiema różnymi konfiguracjami obróbki (zgrubna i wykańczająca), której numer seryjny będzie zawierał informacje o parametrach. Na przykład, jeśli użytkownik zdecyduje się utworzyć część o długości L=200mm i średnicy D=25mm, to półfabrykat będzie miał numer 333.99.200.25.02, a wykończenie 333.99.200.25.01. Każdy element będzie miał inny numer. Numery te są następnie przejmowane w naszym systemie ERP.
Witam!
DriveWorks nie pozwala na zmianę nazw konfiguracji w swojej obecnej wersji, ale mogę potwierdzić, że sugestia jest w naszym systemie.
Przypadek użycia jest interesujący, czy próbowałeś manipu ręcznej zmiany nazw konfiguracji i rysunki przebiegają poprawnie?
Jeśli tak, to sugerowałbym utworzenie makra SOLIDWORKS (interfejsy API wydają się dość proste) i poproszenie DriveWorks o uruchomienie go podczas generowania modelu za pomocą "Zadania Generowania":
https://docs.driveworkspro.com/Topic/GTRunSOLIDWORKSMacro
Pozdrowienia
Thomas
Witaj Thomas,
Próbowałem ręcznie zmienić nazwę konfiguracji w 3D i niezależnie od tego, czy 2D jest otwarte, czy zamknięte, zmiana następuje w 2D. Tak więc, jak sugerujesz, wydaje się, że możliwe jest użycie tego sposobu robienia rzeczy i utworzenie makra.
Jednak nigdy nie kodowałem w SolidWorks, nie tworzyłem API i innych. Czy masz przypadkiem link lub dokument, który dobrze to wyjaśnia? (zanim zmarnuję zbyt wiele czasu na szukanie ^^).
Dziękuję za odpowiedź, w każdym razie :-D!
Nico
Super!
Nie mam referencji, którą mógłbym się podzielić dla rozwoju VBA SOLIDWORKS, zwłaszcza w języku francuskim, inni członkowie na pewno mają rekomendacje?
Aby zapoznać się z początkiem ścieżki, zobacz poniżej początek makra, które zrobiłem szybko, a które zmienia nazwę konfiguracji "Przed" na "Po".
Zobacz zdjęcia w celach informacyjnych.
Mam nadzieję, że to dobry początek.
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim swConf As SldWorks.Configuration
Sub main()
Set swApp = Application.SldWorks
Set sMmodel = swApp.IActiveDoc2
Set swConf = swModel.GetConfigurationByName("Avant")
swConf.Name = "Apres"
End Sub
macroavant.png
Bardzo dziękuję za odpowiedź i przepraszam za moją bardzo spóźnioną odpowiedź (wakacje).
Przetestowałem twój przykład i wydaje się, że działa (uważaj, jest tylko literówka: "Set swModel = ... ", a nie "Ustaw sMmodel = ... ")
Teraz muszę spróbować zapisać nazwę części w zmiennej, aby użyć jej do nazewnictwa konfiguracji, a także zdefiniować w "Opcjach nomenklatury" pod właściwościami konfiguracji w Menedżerze konfiguracji, że wyświetlana jest "Nazwa dokumentu", a nie "Nazwa konfiguracji". Opublikuję ponownie, gdy będę mógł to wszystko przetestować.