Czy Driveworks xpress umożliwia dodanie szablonu?

Witam 

Chciałbym wiedzieć, czy dzięki DriveWorksXpress możliwe jest dodanie modelu do zespołu?

Aby wyjaśnić kontekst, będę musiał dodać ten sam zespół kilka razy, jeśli długość pierwszego przekracza określoną długość: 

- Jeśli 0<L<3000 to miałbym zespół V1 (pojedynczy przenośnik)

- Gdybym miał 3000<L<6000 to miałbym montaż V2 (2 przenośniki)

-... itd

Chciałbym więc wiedzieć, czy możemy skopiować ten zestaw.

Wiem, że możemy usunąć komponenty, więc prawdopodobnie mogłoby to działać w drugą stronę, ale problem polega na tym, że nie ma ograniczeń co do liczby przenośników...

Mam nadzieję, że to jasne,

Dziękuję

V.Brnt 

Witam

W przypadku Driveworks nie wiem, ale dlaczego nie kontrolować go za pomocą konfiguracji za pomocą tabeli Excel.

Witam

Tak, pozwala ci to zrobić. Po prostu utwórz regułę IF i zmień stan usuwania żądanych obiektów. 

Witam!

W przypadku DriveWorks Xpress istnieje wiele ograniczeń.

Czy można przechwycić kilka odcinków przenośnika, sterować nimi i usuwać, gdy nie są potrzebne?

Dzięki DriveWorks Solo i DriveWorks Pro możesz robić to, czego szukasz.

Można na przykład przechwytywać i kontrolować instancje oraz wstawiać komponenty za pomocą reguł.

Poniższy link przedstawia różnice między wersjami:

http://www.driveworks.co.uk/products/compare/

Spójrz na demonstrację przenośnika na DriveWorksLive.com:

http://web1.driveworkslive.com/Apps/Conveyor/

Pozdrowienia

Thomas 

Witam

W DriveWorks Xpress można włączyć zestawy wyłączania na podstawie warunków wprowadzonych przez użytkownika.

Jeśli nie masz zbyt wielu zestawów do " zduplikowania ", można to potraktować w ten sposób.

Będziesz musiał po prostu zduplikować montaż, aby powtórzyć tyle razy, ile to konieczne.

Należy jednak pamiętać o następujących ograniczeniach związanych konkretnie z DriveWorks Xpress :

• - Nie ma możliwości kontrolowania lokalizacji plików, które mają zostać wygenerowane
  • - Nie ma możliwości sterowania rysunkami (regulacja skali widoków i rozmieszczenia adnotacji)
  • - Nie jest możliwe zarządzanie wystąpieniami tego samego komponentu (część obecna kilka razy z konieczności zawsze będzie w tym samym stanie, jeśli jest sterowana : nie ma różnych konfiguracji, a wszystkie wystąpienia są albo aktywowane, albo dezaktywowane razem)
  • - Nie ma możliwości sterowania zaawansowanymi parametrami funkcji blachy i spawania mechanicznego. Można sterować tylko wymiarami, które pojawiają się na ekranie po dwukrotnym kliknięciu.
  • - Nie ma możliwości zamiany jednego komponentu na inny (z biblioteki standardowych elementów).
  • - Nie ma możliwości zamiany komponentu na komponent wygenerowany wcześniej przez konfigurator.

Z drugiej strony, jeśli możesz potencjalnie mieć dużą liczbę " różnych, ale podobnych " zespołów do złożenia na żądanie, DriveWorks Xpress nie pozwoli Ci na to bez restrykcyjnych odpowiedników.

Będzie to jednak możliwe w profesjonalnej wersji DriveWorks.

DriveWorks Pro pozwala na przetwarzanie wszystkiego, na co nie pozwala wersja Xpress, ale w szczególności :

• + Generuj ten sam zestaw w różnych wariantach tyle razy, ile to konieczne
  • + Generowanie zespołu na żądanie poprzez montaż istniejących komponentów lub komponentów wygenerowanych w poprzednim kroku (na przykład warianty tego samego typowego przenośnika).
  • + Zarządzanie wystąpieniami tego samego komponentu (na przykład , jeśli ta sama część ma być używana w różnych konfiguracjach; lub jeśli część musi zostać usunięta w jednym miejscu, ale aktywna w innym miejscu w tym samym złożeniu)

Istnieje przykład, który wygląda dziwnie podobnie do tego, o co prosisz na stronie DriveWorks.

Jest to oferowane w konfiguratorze internetowym, ale oczywiście można to zrobić łatwiej w SOLIDWORKS bezpośrednio za pomocą DriveWorks Pro, jeśli celem jest " tylko " zaoszczędzenie czasu dla biura projektowego.

http://web1.driveworkslive.com/Apps/Conveyor/

Mam nadzieję, że pomoże Ci to w poszukiwaniu rozwiązań tej potrzeby.

REDAGOWAĆ:

Pisanie odpowiedzi zajęło mi tak dużo czasu, że Thomas z DriveWorks opublikował swoją odpowiedź przed mną:)

To powiedziawszy, proponowany przykład jest taki sam... Miłego szukania!

1 polubienie

ac cobra 427: to prawda, że z konfiguracjami może działać, ale konfiguracje muszą być podłączone do DriveWorks, inaczej jest przekręcone. Zamierzam się temu przyjrzeć.

Yves.T: Właśnie to zrobiłem, ale nie jest to łatwe, czy można usunąć cały podzespół. Wszędzie czytałem, że można usunąć funkcję, ale nie cały podzespół...

thomas.guillard: Tak, wersja Pro pozwala ci robić dokładnie to, co ja chciałbym robić... Wszystko, co musisz zrobić, to zainwestować :)

Cześć TLM, dzięki wszystkim twoim radom prawie udało mi się osiągnąć to, czego chciałem (patrząc mocno i trochę pocierając głowę).

Określając reguły dla nazw plików, można użyć funkcji "Przywróć" i "Pomiń", które powodują, że podzespół znika. Łącząc je z funkcjami logicznymi "JEŻELI", otrzymuje formuły takie jak ten, na przykład:

=JEŻELI( Długość przenośnika<3000  , "U" , "S")

lub znowu: 

=JEŻELI( DługośćPrzenośnika <3000  , "S" , JEŻELI( 3000<= Długość przenośnika<6000  , "U" ,  ) )

Jest tylko jeden problem, polega na tym, że manipulacja działa w jednym kierunku, ale nie w drugim (Trochę za długo, aby wyjaśnić ^^.

Ten problem prawdopodobnie wynika z 2. wzoru, czy wiedziałbyś, czy można umieścić warunek długości w interwale? Mam wrażenie, że bierze się stamtąd, ale powiedz mi czy się mylę.

Jeszcze raz dziękuję za bardzo wzbogacające rady na ten temat.

Z drugą regułą są pewne problemy:

IF( Długość przenośnika <3000  , "S" , IF( 3000<= Długość przenośnika<6000  , "U" ,  ) )

Ja bym raczej napisał:

IF( Długość przenośnika <3000  , "S" , IF (Długość przenośnika <6000  , "U" , "S"  ) )

Uwagi:

- Twój drugi test nie wymaga interwału, ten drugi test jest wykonywany tylko wtedy, gdy długość jest większa niż 3000. więc jeśli ConveyorLength <3000 jest nieprawidłowy, możesz po prostu sprawdzić, czy ConveyorLength <6000

- Jeśli ConveyorLength < 3000 jest błędne, a ConveyorLength < 6000, twoja linijka w ogóle nic nie zwróciła, więc dodałem "S" tylko po to, aby powiedzieć.

Dziękuję Thomas, rzeczywiście jeden z błędów był tutaj obecny! 

Teraz problem polega na tym, że mój drugi przenośnik, który zaszczepiłem na drugim, nie jest sterowany... Jednakże, gdy długość przenośnika <3000 jest usuwana, ale gdy 3000<L<6000, wymiary części nr 2 nie są zgodne z wymiarami części 1. Wypełniłem jednak wszystkie zmienne kursy z drugiej części w regulaminie...

Zaczynam tracić nadzieję, że to się uda...

Witam!

Czy zadbałeś o to, aby nadać swoim dwóm przenośnikom różne nazwy, jeśli są one napędzane inaczej?

Ponadto podczas generowania nowych szablonów program DriveWorks Xpress tworzy raport w okienku zadań.

Spójrz, DriveWorks mógł zgłosić przyczynę Twojego problemu w tym raporcie.

Thomas