DUPLIKACJA plików w PDM jak scalić

Witam 

Jestem w trakcie wiosennych porządków, które trwają już od kilku miesięcy...

Po wdrożeniu PDM w firmie, do której właśnie dołączyłem, usługodawca, którego nazwy nie wymienię (A... O) uruchomić kopię bazy danych serwera Windows i przez niefortunną manipulację zduplikować tę bazę danych w PDM częściowo, a następnie całkowicie następnie nie zarchiwizować itp itp = > wynik, mam identyczne pliki wszędzie w bagażniku (skrzynki narzędziowe,, elementy komercyjne itp. ....)

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś z Was ma rozwiązanie do tworzenia listy w pdm, grupowania zduplikowanych nazw plików i ścieżek dostępu do nich w celu uruchomienia hipotetycznego zadania zmiany nazwy, które ostatecznie doprowadzi do usunięcia pliku.

Posiadam PDMtools i cadtools ;)

Z góry dziękuję

Witam 

Czy wszystkie duplikaty znajdują się lokalnie na twoim komputerze lub na twoim serwerze? 

Istnieje oprogramowanie takie jak CCleaner , które usuwa lub wyświetla duplikaty w wybranym folderze. 

Z drugiej strony dziwne, że pdm jest akceptowany, duplikaty w bagażniku. 

Witaj Haderack,

Jak powiedziałem, jest na serwerze PDM, więc nie ma możliwości korzystania z oprogramowania takiego jak ccleaner.

PDM w pełni akceptuje duplikaty, gdy instalator nie aktywuje reguły zabraniającej duplikatów. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ ta reguła sama w sobie jest pułapką, ponieważ uniemożliwia jedynie archiwizację plików, a nie ich zapisywanie w widoku lokalnym. Pozytywnym punktem tej reguły jest to, że zapobiega ona duplikowaniu na przykład podczas korzystania z kopii drzewa PDM.

Witam

Ze swojej strony, nie mając narzędzi PDMTools i CADTools (więc nie mogę powiedzieć, co mogą zrobić), używam makr w Excelu do wysyłania zapytań do repozytorium i przetwarzania danych.

@Cyril.f, tak to jest pomysł, ale bezpośrednio w zapytaniu do SQL?

Witam

Zajrzyj do Generatora Raportów EPDM, zobacz TUTAJ.

Pozdrowienia

@dD.Roger, w porządku dla zmiennych, czyli które pliki są wyodrębniane przez kogo, ale nie dla zduplikowanych części.

Z drugiej strony tak, dzięki temu mogę już znaleźć części do skrzynki narzędziowej! 

Zapytanie, które Cię interesuje, nie jest częścią standardowych zapytań EPDM, dlatego musisz stworzyć własne zapytanie SQL w pliku crp i zaimportować je do narzędzia. Jednak, jak stwierdzono w punkcie 5, "Te zapytania mogą być tworzone przez doświadczonych administratorów. Trzeba jednak dobrze znać język SQL i strukturę bazy danych.W przeciwnym razie powstrzymaj się i poproś sprzedawcę o jego utworzenie.

Pozdrowienia

W przeciwnym razie możesz również za pomocą narzędzia wyszukiwania EPDM utworzyć wyszukiwanie we wszystkich plikach w swoim skarbcu, a następnie wyeksportować wynik w pliku csv, a następnie musisz zagrać w Excela, aby to wszystko posortować. Bądź ostrożny, w zależności od liczby obecnych plików, wyszukiwanie może trwać (bardzo) długo, a wynik może przekroczyć liczbę wierszy akceptowaną przez Excela.

Pozdrowienia

Moje wcześniejsze doświadczenie jako administrator CAD pozwala mi robić wiele rzeczy za pośrednictwem interfejsu administracyjnego, ale w przypadku SQL, nawet jeśli mam już pewne elementy za pasem , pozostaję ostrożny w tym temacie....  

Próbowałem z wyszukiwarką PDM, ale będę musiał zmodyfikować kilka punktów, aby być nieco bardziej precyzyjnym.

Cdlt powiedział:

1 polubienie

Nie, jest to przetwarzanie bazy danych po stronie klienta. Dotykanie serwera lub bazy danych SQL jest dość niebezpieczne na Solidworks PDM o ile mi wiadomo (kwestia stabilności bazy danych).

Serwer archiwum przechowuje w formacie szesnastkowym pliki fizyczne, które są zapisywane w tych folderach, są również nazwane nazwą szesnastkową odpowiadającą numerowi wersji (na przykład wersja 1 pliku będzie miała nazwę 0000001.SLDPRT).

Następnie tworzone są łącza między tym drzewem szesnastkowym a bazą danych SQL. Z pamięci, całkowicie usuwając plik po stronie klienta, serwer opróżnia folder zawierający pliki i utrzymuje folder, aby uniknąć niespójności.

1 polubienie

@Cyril.f, tak, wolę używać narzędzia do wyszukiwania SQL w ostateczności,

lub jak stworzyłem w innym życiu, tygodniowy raport ludzi, którzy wyodrębnili pliki więcej niż X dni bez archiwum.=> ale niezbyt skuteczne ze względu na złożoność dla BE wynoszącą + 20 osób

@Cyril.f,

Nie rozumiem "Nie"? Niezależnie od tego, czy jest to kreator raportów, czy narzędzie wyszukiwania, są one używane po stronie klienta, zapytania kreatora raportów muszą być pisane przez osoby, które są zaznajomione z ich tematem, zgodnie z opisem, ale te zapytania odczytują tylko bazy danych SQL.

Pozdrowienia

@d.roger, odpowiedziałem na temat mojego użycia makr, które nie są oparte na zapytaniach SQL. Nie kwestionuję faktu uruchamiania zapytań w celu odpytywania bazy danych SQL.

Po przesłaniu zgłoszenia na ten temat, konieczne jest przejście przez requette SQL, aby mieć wszystkie informacje

W Generatorze raportów wykonujemy 

--Wyszukiwanie zduplikowanych plików w repozytorium
WYBIERZ [Nazwa pliku] Z [dbo]. [Dokumenty] GRUPUJ WEDŁUG [nazwa pliku] MAJĄC LICZBĘ(*) > 1

w CRP, aby mieć tylko listę zduplikowanych nazw plików (bez ilości)

-----

Zaletą robienia tego bezpośrednio za pomocą SQL jest to, że możesz połączyć kilka wyszukiwań... ale teraz muszę się najpierw uczyć...