Duplikacja plików Pro/E

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób na zduplikowanie części i jej planu przy zachowaniu asocjacji.

Pozwól, że wyjaśnię:

Mam .prt i .drw, których odniesieniem jest ABC.

Chcę zmienić nazwę tych 2 plików na DEF. Niestety, gdy zmieniam nazwę jednego lub drugiego, zachowuje skojarzenie ze starym plikiem, tj. ABC. Więc jeśli wprowadzę zmiany w części DEF, nie pojawią się one na planie, ponieważ zależy to od odniesienia ABC.

Nie wiem, czy mam jasność, ale z góry dziękuję za pomoc.

Oprogramowanie: Pro/E Wildfire 5

Witam

Więc nie znam ProE, ale w każdym razie twój problem jest klasycznym problemem z oprogramowaniem asocjacyjnym.

Po skopiowaniu pliku części i jego planu oraz zmianie ich nazw plik planu o zmienionej nazwie zachowuje łącze do starego pliku części, ponieważ nic nie nakazuje mu zrobić czegoś przeciwnego.

Tak więc rozwiązaniem jest dokonanie modyfikacji tego słynnego linku, nazywa się to albo modyfikacją linków, albo modyfikacją odniesień, albo....

Niestety nie znam dokładnej komendy w ProE...

@+

Właśnie znalazłem odpowiedź, która brzmi, że z prostym odpoczynkiem.

Jeśli może to pomóc niektórym osobom, po prostu otwórz 2 pliki (.prt i .drw) i kliknij zmień nazwę. Tutaj musisz uważać, aby wybrać opcję "zmień nazwę na przypisanie", a zwłaszcza nie "zmień nazwę na dysk i sesję", ponieważ zmienia to nazwę pliku bez jego duplikowania.

Po zmianie nazwy na przypisanie powiązanie jest zachowywane, ponieważ 2 pliki są otwierane i modyfikowane jednocześnie. Po prostu zapisz je w żądanym folderze i voila, masz swoje 2 pliki dla pokoju ABC i 2 pliki dla pokoju DEF i asocjacje działają.

Dziękuję Coyotte za odpowiedź.

1 polubienie