Powielanie zestawienia komponentów

Witam

Korzystam z SW2016 SP03 i muszę mieć dwa identyczne i połączone BOM-y (w celu zminimalizowania źródła błędu w przypadku modyfikacji) na dwóch arkuszach tego samego dokumentu.

Znalazłem to:

Menedżer właściwości PropertyManager Nomenklatura

Określ właściwości zestawień komponentów.

Aby otworzyć menedżera właściwości PropertyManager BOM , należy wykonać jedną z następujących czynności:

• Kliknij przycisk BOM  na pasku narzędzi Tabela lub w otwartym dokumencie kliknij przycisk Wstaw >  BOM >Tabele.  
  • Kliknij ikonę tłumaczenia  w prawym górnym rogu istniejącego zestawienia komponentów.

Opcje zestawienia komponentów

Tworzenie nowej tabeliTworzy nową tabelę rysunku.
Kopiowanie istniejącej tabeli

Kopiuje zapisane zestawienie komponentów z zespołu lub części. Wybierz zestawienie komponentów z listy. Wybierz opcję Połączone , aby połączyć dane w zestawieniu komponentów rysunku z zestawieniem komponentów zespołu. Po zerwaniu łącza nie można go przywrócić. Zmiany w jednym z BOM-ów są odzwierciedlane w drugim. Formatowanie nie jest połączone.

Zobacz http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_INSERT_BOM.htm

Problem: zakładka "Opcje BOM" nie istnieje w domu (patrz załączony zrzut ekranu).

Obecnie jedynym rozwiązaniem, jakie mam, jest skopiowanie i wklejenie arkusza. Nomenklatura jest zduplikowana, ale 2 nie są ze sobą powiązane, a następnie 2 muszą zostać zmodyfikowane, co jest irytujące i jest źródłem błędów.

Z góry dziękuję :)

capture.png
1 polubienie

Witam

Na pierwszy rzut oka nomenklatura musi być w 3D.

https://forum.solidworks.com/thread/100191

2 polubienia

Na arkuszu 1 możesz:

zapytaj o widok swojej usługi ASM

umieść BOM na swoim arkuszu (BOM= nomenklatura) i wybierz odpowiednią konfigurację!

(Nie będę się w tym przypadku wypowiadał na temat opcji BOM: sala biblioteczna itp...)

następnie dla każdego innego widoku, w którym jesteś energiczny, musisz utworzyć właściwość w widoku i "połączyć" z Twoim BOM

następnie ponownie wybierasz BOM i sprawdzasz: śledź, postępuj zgodnie z podpoziomem

Następnie na arkuszu 2:

Ustawia widok na zewnątrz płaszczyzny (która będzie atrapą)

umieść BOM w swoim widoku i wybierz odpowiednią konfigurację!

Ukrywanie widoku

ponownie wybierz BOM i sprawdź: zadzwoń, postępuj zgodnie z podpoziomem

Tu.

Dziękuję Wam obojgu! Chodzi o Cyrila, który doskonale odpowiada na moją odpowiedź (nie mam poziomu angielskiego, aby bawić się na anglojęzycznych forach :'( )