Witam
Korzystam z SW2016 SP03 i muszę mieć dwa identyczne i połączone BOM-y (w celu zminimalizowania źródła błędu w przypadku modyfikacji) na dwóch arkuszach tego samego dokumentu.
Znalazłem to:
Menedżer właściwości PropertyManager Nomenklatura
Określ właściwości zestawień komponentów.
Aby otworzyć menedżera właściwości PropertyManager BOM , należy wykonać jedną z następujących czynności:
- Kliknij przycisk BOM
na pasku narzędzi Tabela lub w otwartym dokumencie kliknij przycisk Wstaw > BOM >Tabele.
- Kliknij ikonę tłumaczenia
w prawym górnym rogu istniejącego zestawienia komponentów.
Opcje zestawienia komponentów
Tworzenie nowej tabeli | Tworzy nową tabelę rysunku. |
Kopiowanie istniejącej tabeli | Kopiuje zapisane zestawienie komponentów z zespołu lub części. Wybierz zestawienie komponentów z listy. Wybierz opcję Połączone , aby połączyć dane w zestawieniu komponentów rysunku z zestawieniem komponentów zespołu. Po zerwaniu łącza nie można go przywrócić. Zmiany w jednym z BOM-ów są odzwierciedlane w drugim. Formatowanie nie jest połączone. |
Zobacz http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_INSERT_BOM.htm
Problem: zakładka "Opcje BOM" nie istnieje w domu (patrz załączony zrzut ekranu).
Obecnie jedynym rozwiązaniem, jakie mam, jest skopiowanie i wklejenie arkusza. Nomenklatura jest zduplikowana, ale 2 nie są ze sobą powiązane, a następnie 2 muszą zostać zmodyfikowane, co jest irytujące i jest źródłem błędów.
Z góry dziękuję :)
capture.png