Chcę wyeksportować jeden lub więcej szkiców do pliku DWG w celu cięcia laserowego.
Mój problem polega na tym, że chciałbym uwzględnić pewne geometrie na niektórych warstwach, ponieważ nie wszystkie ścieżki mają taką samą głębokość cięcia.
Nie znalazłem rozwiązania, aby ręcznie wybrać ścieżki odpowiadające żądanym warstwom.
Czy szkice znajdują się już na odpowiedniej wysokości?
Jeśli tak, możesz zapisać część w formacie dwg/dxf.
Jeśli więc szkice są generowane z przecięć objętości (na przykład), wystarczy dodać funkcję usuwania bryły na końcu drzewa, aby pozostały tylko szkice.
Edit: Właśnie zrobiłem test. Musisz wyciągać szkice jeden po drugim. Zapis w formacie DWG przenosi wszystkie szkice z powrotem na tę samą płaszczyznę.
Dzięki Autocad powinieneś być w stanie bardzo łatwo tworzyć warstwy i umieszczać w nich to, co chcesz.
Jest też funkcja SW calaques, nie wiem, czy możesz umieścić cały widok w warstwie, ale zawsze możesz przekonwertować swój widok na szkic i umieścić ten szkic w wybranej przez siebie warstwie!
1- W swoim oprogramowaniu do programowania cięcia laserowego musisz mieć możliwość wyboru szkicu / konturu, który chcesz zaprogramować?
2- W przeciwnym razie, pod sw, dlaczego nie wykonasz szkicu według funkcji? A następnie dokonujesz konfiguracji, wybierając, która funkcja zostanie usunięta, a która nie. I możesz przeprowadzić eksport na różnych dwg.
W pliku (część 1), 1. funkcja wybierasz tylko kontur, aby go wyciągnąć.
Następnie należy wybrać szkic, który ma zostać usunięty z materiału.
i tak dalej...
3- Lub jeśli nie chcesz wykonywać żadnego wytłaczania: masz swój szkic szkicu1
Następnie ponownie tworzysz szkic sketch2 lub konwertujesz tylko ten kontur, który Cię interesuje. (do szkicu n)
@Frx, to normalne, że nie zrozumiałeś, dodałem wymiar do twojego problemu (głębię).
Jeśli masz tylko kilka szkiców rozmieszczonych w odstępach, tak jak w Twoim przykładzie, najprostszym sposobem jest ustawienie się w widoku płaskim, pokazanie szkicu, ukrycie objętości i wykonanie polecenia "zapisz jako dxf/dwg", a następnie posortowanie go w Autocad.
Jeśli masz o wiele więcej i/lub trudniejszy do wyboru. Lepiej jest je różnicować na poziomie SW. Jeśli zaczynasz od objętości dostarczonej przez klienta, utwórz szkice zgodnie z metodą Benoit, a następnie dla każdego szkicu: ukryj pozostałe, wykonaj eksport jak powyżej, a na koniec zbierz w Autocad przez skopiowanie/wklejenie z punktem bazowym, przy czym każda kopia jest wykonywana bezpośrednio na prawej warstwie.
DécoupeXperts pozwala na uzyskanie serii plików DWG/DXF w formacie 1:1, bez wymiarów i kartridżów, gotowych do produkcji w cięciu laserowym, palniku itp. Możliwe jest uzyskanie każdego rodzaju operacji na innej warstwie, której parametrami może zarządzać użytkownik. Raport ilościowy jest również oferowany na koniec zabiegu. DécoupeXperts pracuje z częściami blaszanymi i zwykłymi (płyty, panele meblowe itp.).
Zalety DécoupeXperts:
Tworzenie płaskich części z części, zespołu lub serii plików.
Rysunek nie jest wymagany.
Eksport do różnych predefiniowanych warstw w celu łatwej produkcji (obrys zewnętrzny, skok wewnętrzny itp.).
Możliwość filtrowania eksportu według rodzaju produkcji (laser, cięcie itp.).
Dostępne opcje zarządzania nazwą eksportu.
Niezbędne narzędzie dla przemysłu blacharskiego lub stolarskiego.