DXF nie we właściwej skali

Cześć Lynkoer.

Mam mały problem podczas tworzenia mojego DXF-a.

Zawsze robię to w ten sam sposób. Rozłożony wprowadzam do nowego rysunku, prosząc o to, aby był w skali arkusza. Następnie zapisuję jako DXF. Modyfikuję opcje jak na załączonym zdjęciu.

W większości przypadków działa całkiem nieźle. Dobra skala, dobry pokój itp. Ale w niektórych przypadkach skala nie podąża. Na przykład, jeśli mam skalę 1:3, moja część DXf zostanie zmniejszona o 1:3

(powiedzmy na przykład i dla jasności, 1247 jest dobry, podczas gdy PH-02 jest dla mnie problemem). Czy kiedykolwiek ci się to zdarzyło?

option_dxf.bmp

Witam

Musisz zaznaczyć pole dla skali 1:1 w opcjach eksportu, patrz ten link:

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_EXPORT_OPTIONS_DXF.htm?id=03a6854700cb460d9d467a5df03d17b7

http://help.solidworks.com/2013/English/api/swconst/FileSaveAsDXFOptions.gif

U mnie w opcjach DXF/DGW trzeba aktywować "skalę wyjściową 1:1"

Dodatkowo należy sprawdzić na rysunku, czy wszystkie widoki (zwłaszcza rozłożona blacha) są z zaznaczoną opcją "Użyj skali arkusza".

2 polubienia

@.PL tak ... To jest to, co kiedyś robiłem. I w pewnym momencie musiał to być dla mnie problem z moim makrem, aby zrobić DXF/PDF w trybie automatycznym.

A przede wszystkim to, co mnie najbardziej zaskakuje. Dlatego w niektórych przypadkach sprawdza się dobrze, a w innych nie. W przypadku 1247 (gdzie działa dobrze) mam skalę 1:2. A w przypadku PH-02 (gdzie to nie działa) mam skalę 1:3

Jednak z 1247, w DXF, moja ocena 50 pozostaje 50. Podczas gdy z PH-02 moja ocena 50 wynosi 16,6

Dlaczego nie użyć otpion save as dxf z 3D? Nie ma ryzyka problemów ze skalowaniem, zawsze jest w skali 1.

Ogólnie rzecz biorąc, przy obróbce blach (zwłaszcza jako podwykonawca) skalę dxf sprawdzisz zawsze!

Miałem podobny problem z moją opcją jednostki, która była zła, więc znalazłem się w mm a samolot dxf wyeksportowany w calach..... ale w mm jeszcze na otwarciu, więc wszystko pomnożone przez 2,54

@Frédéric: ponieważ muszę mieć je w określonej kolejności dla mojego zestawienia materiałów i ilości

Cześć coin37coin,

Należy drukować w skali 1:1 (nie dotykać szerokości arkusza)

Z drugiej strony możesz bezpośrednio zmienić ech widoku importu.

W ten sposób rozwiązałem swój problem.

GL

=)

Zamierzam zaznaczać pole 1:1, dopóki nie znajdę czegoś, co bardziej mi odpowiada.

Nadal nie rozumiem, dlaczego robi to na niektórych, a na innych nie. 

Jestem jednym z nich w przypadku coin37coin

Moje pliki DXF z rysunku rozwijanego nie zawsze są skalowane

Myślę, że wynika to z faktu, że rozłożona congiguratuin w tajemniczy sposób nie przyjmuje skali prześcieradła i nie znajduję sposobu, aby ten fakt zablokować