Płytowy wymiennik ciepła

Witam

Zaczynam korzystać z modułu mechaniki płynów i mam problemy z wdrożeniem...
Zasadniczo chcę znaleźć charakterystykę wymiennika płytowego. Obliczanie lmtd.
Zdefiniowałem powiązania modułów (naprzemiennie), a następnie wprowadziłem symulację, płyn jest rozprowadzany (patrz wideo poniżej).
Czy ktoś kiedykolwiek pracował przy płytowych wymiennikach ciepła?
Miłego dnia i z góry dziękuję.

Widmo
Edycja złożonego modelu cyfrowego:
Tworzone są dwie wnęki:
Jeden do zimnej gałęzi w temperaturze 20°C
Drugi dla gorącej gałęzi w temperaturze 100°C*
Poniższa ilustracja dotyczy gorącej gałęzi.
Podstawą badań jest przystosowanie do wody poddanej działaniu atmosfery.

Tworzenie elastycznej subdomeny
Przypadek zimnej gałęzi

image

image

Równanie OK wprowadzić w oknie dialogowym.
Temperatura płyty échangeur.7z (3.1 MB)

Dokonałem zmian w moich definicjach bez LMTD.
Uchwycenie reprezentacji płynu (temperatury) na płytkach wymiennika.

image
image
! Podstawowa symulacja étude.7z (188.9 MB)

Witam

Mam problem ze ścieżką płynu na gorącym odgałęzieniu, górna część i dolna część komunikują się przed wykonaniem całego wymiennika płytowego.
Otrzymuję te wyniki, ale mam pytanie co do rozmieszczenia przepływów, gorący płyn migruje z tyłu do przodu na mojej ujemnej osi Z, jestem podłączony do płytki zamykającej i płyn porusza się w odstępach modułów.
Nie jestem pewna, czy badanie zostanie prawidłowo zrealizowane.
Aby zrealizować początek wpływających parametrów, myślę, że oprzem się na rdzeniu mojej płyty wymiennika obrobionej po obu stronach.
Mam konstrukcję kanapkową z moimi teflonowymi przegrodami.
Uruchamiając studium projektowe, mogę zintegrować grubość mojej obróbki, aby zaobserwować wpływ na mój wymiennik.

Materiał: Miedź 390 Płyta przewodności cieplnej

Przewodność cieplna PTFE 2.3 pośrednia

Analiza wyników symulacji:

Prędkość wejściowa gorącej gałęzi

Gorący płyn do gałęzi

image

Płyn do zimnych gałęzi

image

Prędkość wlotu zimnej gałęzi

image

Ciśnienie, środowisko, gorąca gałąź

image

Zimna gałąź w środowisku ciśnieniowym
image

Moją podstawą badań jest to źródło:

Przeprowadziłem obróbkę mechaniczną z obu stron, ich model jest jednostronny

Symulacja daje obraz miedzi RAR wymiany ciepła.
Ich uszczelka jest bardzo słaba, więc zamierzam zmienić tę grubość przekładki z PTFE.
modyfikacja V3.pdf (201.1 KB)

1 polubienie

Witam @spectrum

Gdzie jesteś ze swoim badaniem, ponieważ niektóre punkty na obrazach mnie niepokoją.

Czyj:
Brak przegród w płytach
Fakt, że wylot początkowo zimnego przepływu pozostaje zimny, trochę tak jakby nie zatkałeś części wyjściowej po stronie wlotowej. Na dole zimnej części nie ma wlotu, na górze jest tylko jeden wlot i tylko jeden wylot podgrzanej wody. Mam wrażenie, że w zasilaczu jest kość żeby iść płyn do dgrzecia.
Określ również, czy pracujesz w trybie współprądowym, czy przeciwprądowym.

Co myślisz?

Pozdrowienia

Witaj Zozo_mp,
Zasadniczo idę pod prąd
Wejście mojej zimnej gałęzi

Wejście mojej gorącej gałęzi

Mam wrażenie, że płyty grzejne nie przenoszą się efektywnie na płyty zimne...
Posiadam dystans 50 mm do blach o grubości 50 mm.
Jeśli zmniejszę dystanse, zmniejszę komórkę płynu, ale styka się ona z płytą stałą 50 mm dla swojej nieobrobionej części, moja obróbka jest po obu stronach (dobra lub niedobra) na wymiennikach sprzedawanych na filmie tylko po jednej stronie wymiany.
W studium projektowym zacznę od wpływu mojej izolacji z PTFE.
Odkrywam i znajduję narzędzie wizualne, po otrzymaniu czegoś weryfikowalnego przez fizyczny obiekt to mój pomysł.
image
To wymiana na talerzu producenta.
Dziękuję za wiadomość, będę kontynuował.

@spectrum

Kilka uwag! (Dla poniższych wymieniam tylko wymiennik jednofazowy (sprawdź, czy tabliczki u Twojego dostawcy są dla jednofazowego. Nie mam żadnej wiedzy na temat dwufazowego
1°) Czy jesteś pewien, że potrzebuje 50 mm grubości, dla mnie jest to bliżej 0,5 do 1 mm

2°) w przypadku obróbki obustronnej odbywa się to w rzeczywistości przez falistość, co w dobrym języku angielskim oznacza tłoczenie (jak w przypadku tektury falistej). W rezultacie tłoczenie zwiększa powierzchnię styku i powoduje turbulentny przepływ, który znacznie zwiększa wymianę ciepła.
Tłoczenie powoduje turbulacje po obu stronach (obu przepływów jednocześnie).

3°) Liczy się ciśnienie i przepływ, aby wszystkie elementy były dostarczone w 100%. Jeśli nie ma wystarczającego ciśnienia, ciecz nie przejdzie całej drogi, co jest gorsze w przepływie przeciwprądowym.

Powiesz mi, że w przykładzie producenta nie ma wafla, ale skoro rozumiesz, jak to działa, to znaczy, że średnice nie byłyby kwestionowane, bo określone przez Twojego dostawcę, ale że byłoby to ciśnienie.
Oznacza to również, że objętość, która musi zmienić temperaturę, jest zbyt duża w porównaniu z czasem parkowania na płycie (w dodatku bez lub z małymi turbulencjami).

Nie powiem nic więcej, ponieważ w dużej mierze wynika to z powołania forum, które w zasadzie skupia się bardziej na cechach SW niż na konstrukcji części, nawet jeśli nie jesteśmy skąpi, aby pomóc uczniowi :smiley:

Pozdrowienia

Witaj zozo_mp,

Zmniejszę odstęp między dwiema płytkami, a następnie zmienię prędkość płynu, aby uzyskać kompromis między wymianą dokonaną w stosunku do czasu.
Dziękuję za komentarze i porady, uważam, że miło jest móc wystawiać się na forum i korzystać z doświadczeń związanych z opiniami na temat funkcji SOLIDWORKS.