Awaria solvera — symulacja kompresji statycznej

Witam

W ramach projektu na studiach przeprowadzam symulację ściskania prostego elementu: ekstrudowanej kostki brukowej.

Przykładam siłę 100 000 N do części ze stopu aluminium. Zaznaczyłem pole dla dużych przemieszczeń, biorąc pod uwagę zaangażowane siły.

Po uruchomieniu symulacji oprogramowanie zwraca komunikat o błędzie: Solver nie powiódł się.

Co zaobserwowałem:

- Gdy włożę tylko 50 000 N, symulacja się uruchamia (ale potrzebuję co najmniej 100 000 N)

- Zaznaczyłem opcję automatycznie wybranego solvera, ale nadal mam problem.

Czy wiesz, z czego może to wynikać? Czy uważasz, że oprogramowanie jest na maksimum swoich możliwości?

Bardzo dziękuję za pomoc,

Florent

Witam

Solidworks nie ma limitu jako takiego, ponieważ wszystko opiera się na wytrzymałości materiału bez limitu obliczeń na normalnej maszynie.

Trudno odpowiedzieć bez obejrzenia sztuki, bo mówisz :

(Symulacja ściskania na prostej części: wytłaczanej kostce brukowej.)

Wszystko zależy od formy, bo jeśli mówisz o wielkim przemieszczeniu, powinieneś wiedzieć, co doprowadziło Cię do tego założenia, czy było ono prawdziwe, czy błędne.

Czy możesz opublikować swój utwór i jeśli jest to ASM, stwórz kompozycję na wynos.

Tak, rzeczywiście, oto wymiary pomieszczenia, a także plik oprogramowania :

Szerokość: 60mm, Długość: 100mm, Wysokość: 130mm, Grubość: 3mm

Dziękuję

kawałek.sldprt

@FlorentPT

Ben!! Uh

1. Nie mówisz mi, gdzie używasz siły (jeśli to jest siła)
  2.  Nie załączyłeś swojego studium symulacyjnego! Więc nie mogę ci bardziej pomóc

Musisz to zrobić

1.   Zapisz plik z badaniem symulacyjnym, nawet jeśli jest to banan. To pokaże mi ustawienia, których użyłeś.
  2. make File ==> kompozycję do podjęcia (lub spakować i przejść, jeśli masz wersję równą lub większą niż 2017)
  3. W wyborach należy sprawdzić wyniki badania symulacyjnego, aby były one załączone.

Podaj mi również wszystkie swoje intencje projektowe: w tym dlaczego tworzysz to simu z częściami, które go otaczają.

Na razie oto Voili Voilou

Witam

Mając tylko SW 2013 nie mogłem otworzyć pokoju, ale oto kilka wskazówek do twojej symulacji:

- Czy narzucone podróże rzeczywiście zapewniają pełne połączenie?

- Zmniejsz rozmiar swojej siatki (ponieważ Twój model jest etui)

- Modelowanie części jako skorupy przed objętością

1 polubienie

@Zozo_mp

Prowadzę to badanie w ramach pierwszego quasi-statycznego podejścia do symulacji zachowania kompresji samochodowej skrzyni zderzeniowej (profil z przodu pojazdu umożliwiający amortyzację).

Część ta jest zatem zagłębiona z jednej strony i poddana sile uderzenia z drugiej strony.

Załączam plik symulacji

Część 1-static_1.cwr

Witam

Ponieważ Twoja rzeczywista potrzeba staje się nieco jaśniejsza, zapraszam Cię do przeczytania mojej odpowiedzi na ten temat.

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks-simulation/peux-ton-%C3%A9tudier-la-d%C3%A9formation-dune-canette-sur-solidworks-peut-ton-sim

Nawet jeśli tytuł jest ciekawy, jest to ten sam problem z testem zderzeniowym, jeśli poświęcisz trochę czasu na przeczytanie wymiany zdań.

Innymi słowy, ponieważ symulacja Solidworks działa tylko w polu sprężystym (a nigdy w polu plastycznym) i nie symuluje tłoczenia ani pękania, nie osiągniesz swoich celów w stanie statycznym.

Jeśli jednak źle zrozumiałem, powinieneś wiedzieć, że w każdym przypadku musisz przesłać cały plik części wraz z wynikiem symulacji za pomocą wskazanej przeze mnie funkcji.

Tak jak jest! Twój plik jest całkowicie bezużyteczny.

Pozdrowienia

2 polubienia