Wydaje mi się, że musisz umieścić żądaną skalę w MEP, a następnie usunąć pomieszczenie, a następnie ponownie zapisać plan podstawowy. Ponieważ będzie to brane pod uwagę przy kolejnym tworzeniu europosła.
Jeśli zrobię to, co mi każesz, moja skala będzie taka sama dla wszystkich rysunków.
Moim celem jest dalsze korzystanie z funkcji automatycznego skalowania Solidworks, ale ta funkcja wykorzystuje skalę, która pozwala mojemu widokowi wypełnić cały arkusz, a nie tylko mały obszar w środku.
Musisz więc ustawić skrót klawiaturowy lub skrót ruchu myszki tak jak ja to zrobiłem do właściwości MEP, przechodząc do narzędzia- niestandardowego- następnie sortujesz według kategorii i szukasz edycji i w kolumnie obok właściwości jak w załączonym pliku
Moim celem nie jest łatwy dostęp do właściwości mojego arkusza w celu zmiany jego skali, ale użycie funkcji automatycznego skalowania SolidWorks (która dostosowuje skalę arkusza do pierwszego umieszczenia).
Problem polega na tym, że skala automatycznie proponowana przez SolidWorks jest zbyt mała, więc chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zmodyfikowanie sposobu, w jaki SolidWorks wybiera swoją skalę, aby mój widok lepiej wypełniał mój arkusz.
Ps: Chcę użyć SmartDrawing do generowania planów dla każdej konfiguracji pomieszczenia, a te konfiguracje mają bardzo różne długości, więc lepsze działanie funkcji autoskalowania bardzo by mi odpowiadało.
Jeśli włączyłeś opcję automatycznego skalowania dla nowych widoków rysunku , przechodząc do narzędzia==>opcje==>rysunki, to powinno być zaznaczone 4. pole (automatyczne skalowanie nowych widoków rysunku ).
Skalowanie automatyczne jest włączone i działa, jedynym problemem jest to, że automatycznie wybrana skala jest zbyt mała. Chciałbym, aby SolidWorks wybierał większe skale, na przykład poprzez ustawienie, że mój widok powinien wypełniać cały arkusz.
Nie sądzę, aby było to możliwe (wydaje mi się, że pytanie zostało już rozwiązane).
Myślę, to tylko moje zdanie, że SW jest zaprogramowany tak, aby stawiać kilka widoków, skala jest odpowiednio wyliczana, ale prawdą jest, że czasami nie wydaje się to do końca mądre.
Zamierzam podzielić mój plik, który zawiera wszystkie moje konfiguracje, na wiele plików, z których każdy będzie zawierał konfiguracje o podobnych wymiarach.
W ten sposób mogę ustawić dla każdego pliku skalę, która najlepiej pasuje, i tworzyć moje rysunki za pomocą Smart Drawing 3 lub 4 razy zamiast tylko jednego i bez korzystania z funkcji automatycznego skalowania.