Skala logarytmiczna

Witam

To już nie jest pytanie, to rozwiązanie!

Musiałem ustalić skalę logarytmiczną, a Draftsigth tego nie zapewnia, o ile mi wiadomo.
Oto rozwiązanie oparte na moich latach pracy jako technik elektronik. 

- Narysuj odcinek linii odpowiadający modułowi żądanej skali - długość "m" - , zaczynając od 1 i kończąc na 10
-Ustawijmy podziałkę 2, czyli M×log 2 = m × .301, na czerwono na rysunku - długość l -.
-Ustaw podziałkę 3, czyli m×log 3 = m × .477, na zielono na rysunku -długość L -.
-Zauważ, że 4 = 2×2, czyli 2 × logarytm 2 z tych samych 8 = 2×2×2, więc przenosimy 2 razy od końca do końca długość (l) między 1 a 2, aby kolejno otrzymać podziałki 4 i 8.
- 6 = 3 × 2, więc przenosimy długość  (l) z podziałki 3 i otrzymujemy podziałkę 6
- 5 = 10 / 2 tj. w log 10 - log 2 zaczynamy od podziałki 10 do powrotu od długości (l) (odpowiadającej logarytmowi 2)
- 9 = 3 × 3 i.e. log 3 + log 3 , czyli przenosimy długość  (L) z podziałki 3 i otrzymujemy podziałkę 9,
- Pozostaje tylko nieść podziałkę log 7, tj . . M×log 3 = m × .. 845 z podziałki LOA 1, na rysunku w kolorze żółtym .

Jeśli potrzebujesz mieć 2, 3, n modułów, wiesz lepiej ode mnie, jak umieścić potrzebne moduły od końca do końca.
Podaj swoje różne metody, jestem zainteresowany.

Dziękuję państwu za uwagę.

echelle_logaritmique.dwg
1 polubienie

Dziękuję za metodę, którą można również zastosować w innym oprogramowaniu.

Próba opublikowania go w samouczkach będzie bardziej skuteczna.