Skala dla bloków

Witam 

Czasami wykonuję rysunki, które zawierają bloki, a czasami muszę zmienić skalę arkusza. Widoki zespołu dostosowują się do nowej skali, ale muszę zaznaczyć każdy blok i zmienić jego skalę. Czy istnieje szybszy sposób, aby to zrobić? Czy możemy sprawić, by skala bloku była powiązana ze skalą arkusza?

Z góry dziękujemy!

Gauthier

Witam

Za pomocą makro jest to możliwe.

1 polubienie

Witam

Musisz już być w stanie znaleźć informacje na temat tego postu  http://www.lynkoa.com/forum/mises-en-plan/modifier-une-note-sur-un-fond-de-plan-solidworks-avec-une-macro#answer-747822

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam ponownie,

Na SW2015 pojawia się komunikat z pytaniem, czy chcę zmienić skalę adnotacji, gdy zmieniam skalę arkusza, być może jest to wskazane, że nie ma być już wyświetlane na twojej stacji roboczej, patrz opcja/Opcje systemu/Komunikaty/Błędy/Ostrzeżenia ...

Pozdrowienia

capture.png
2 polubienia

Witam,  dziękuję za odpowiedzi,

Mam komunikat, gdy zmieniam skalę arkusza, z drugiej strony ma to wpływ tylko na adnotacje i chciałbym, aby zmienił skalę "bloków".

Podczas wyszukiwania odkryłem, że używając filtra wyboru dla bloków i wykonując CTRL+A, zaznaczamy wszystkie bloki, a następnie możemy zmienić skalę. Ta technika jest skuteczna. Zostawię temat otwarty, aby zobaczyć, czy ktoś może znaleźć sposób na bezpośrednie powiązanie skali bloków ze skalą arkusza, ponieważ nie można wpisać "$PRP:"SW-Skala arkusza" w skali bloków na mój wielki żal :/

1 polubienie