Pracuję nad planem klienta, który przysłał nam dwg o wartości w metrach, jak dobry łobuz murarski... Normalnie nie ma się martwić, stosuję współczynnik skali i to wszystko. Niestety, z niewiadomych przyczyn, gdy kliknę na mój punkt bazowy przed wprowadzeniem mojego współczynnika skali, polecenie jest dezaktywowane... Zrobiłem trochę badań w sieci, ale nie mogłem znaleźć nic realnego.
Czy Autocajianin, który zna ten problem i który nie zaczął (lub robi sobie przerwę) podlewać święta, byłby na tyle uprzejmy, aby mi pomóc?
Witam ponownie, dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za czekanie na wybór lepszej odpowiedzi, jesteśmy całkowicie przeciążeni w biurze w tym sezonie przedświątecznym...
@gt22, nie, to jest plik czysto autocad, przerobiony na autocad, w ciągu ostatnich kilku dni nie dotykałem zbytnio Solidworks... Na moje wielkie nieszczęście odkrywam na nowo emmmmmm... Zakłady AutoCAD ;)
@stefbeno, rzeczywiście, był to problem z bytem, który znajdował się w miejscu, w którym kliknąłem... Niestety, ten rysunek był pełen elementów i musiałem stworzyć linię wystarczająco daleko od mojego rysunku, aby zmienić skalę.
W związku z tym, szczęśliwego nowego roku dla wszystkich, jutro jestem na ^^ wakacjach (tak!! szampan!!)
To nie jest miłe, że murarze nazywają ich łobuzami!
Nie znam treści omawianego planu, ale w ciągu ponad 20 lat pracy (przy pracach konstrukcyjnych) nigdy nie widziałem ani jednego planu zwymiarowanego w "mm", z wyjątkiem detali szalunkowych, ślusarskich lub planów związanych z branżami wtórnymi.
W zdecydowanej większości przypadków plany są oznaczone literą "m" lub "cm".