Zakrzywiony ekran

Cze wszystkim

Chcę się dowiedzieć, czy lepiej przełączyć się na zakrzywiony ekran zamiast 2 ekranów. Jeśli o mnie chodzi, główny ekran przede mną służy do solidworks, drugi następny służy do innych programów, takich jak Outlook itp i mojego eksploratora.

Ale jeśli przełączę się na zakrzywiony ekran, aby mieć co najmniej 2 aktywne okna na pełnym ekranie, jaki byłby najlepszy rozmiar ekranu.

jezeli ktos ma zdanie to z gory dziekuje

Corinne

Cześć Corinne

Przede wszystkim te zakrzywione ekrany były lub są głównie używane przez graczy (tj. nałogowych graczy w gry wideo).

Główną wadą jego ekranów jest to, że nie są one zbyt wysokie, są w większości szerokie. Narysuj wymiary za pomocą kartonu lub gazety, a zobaczysz.

1°) Brak wysokości jest bardzo irytujący w Solidworks i wielu innych programach, ponieważ jeśli spojrzysz na przestrzeń zajmowaną u góry przez zakładki, a następnie przez baner Twojej części lub złożenia, a na dole w każdym przypadku zobaczysz, że problemem jest przede wszystkim wysokość dla komfortu pracy.

2°) Konsekwencje wizualne są znaczące (są to ekrany, które męczą bardziej niż inne i uważaj na tych, którzy mają okulary, zwłaszcza z soczewkami progresywnymi). Problem, który nie jest od razu widoczny, polega na tym, że gdy oko przesuwa się poziomo, następuje deformacja, gdy są to napisy, takie jak rysunki MEP lub inne. Jak już wspomniano, są to ekrany do gier, ponieważ dla tych osób wszystko dzieje się cały czas na środku ekranu, reszta pozostałych dwóch trzecich (lewa i prawa) służy tylko do efektu tunelowania (to właśnie ten efekt tunelowania sprawia, że gra jest "wciągająca").
Musisz to porównać do przedniej szyby samochodu, gdzie zobaczysz, że jeśli skupisz się na drodze, boczne pole widzenia zmniejsza się. A im szybciej jedzie, tym bardziej bezużyteczna staje się jego strona (por. szyby TGV).

Dobrą alternatywą, nawet jeśli wydaje się to dziwne, są ekrany o przekątnej od 34" do 38". (Uwaga: jeden z naszych kolegów na tym forum pracuje cały dzień z 14 calem,  nie wiem jak on to robi, ale jest zadowolony.

Osobiście posiadam dwa ekrany 26'' obok siebie. Rozwiązuje to problem posiadania na przykład bieżącej części przede mną i wszystkich innych części, rysowania, ASM na drugim ekranie, w tym na przykład Excela. Ale dla mnie, który cały czas pracuje nad montażami oprócz części, nie mam wystarczająco dużo miejsca przy moich dwóch 26-calowych modelach, dlatego zamierzam kupić dwa ekrany w 32 lub 39 calach.

Z drugiej strony uważaj na te duże ekrany, które możesz, w zależności od obsługi ekranu, umieścić go jak najniżej. Dolna część ekranu musi znajdować się co najmniej 8 cm od blatu, w przeciwnym razie uważaj na syndrom żółwia.

Jeśli chodzi o rozmiar ekranu, należy zauważyć, że graficy preferują duże ekrany, ale żaden z nich nie używa zakrzywionych ekranów. Jesteśmy grafikami szczególnego rodzaju, jeśli przyjrzeć się uważnie.

W załączeniu znajduje się tabela przeliczeniowa cal/cm dla wielkości ekranów (przekątna zawsze wyrażona jest w calach)

dimension_ecans_ordi__en_pouces.jpg
6 polubień

Witam

Całkowicie zgadzam się z Zozo.!!

Pracując nad SW na zakrzywionym ekranie, na początku zawsze zastanawiałem się, czy moja kreska nie jest zniekształcona. Potem to ustąpiło, ale szczerze mówiąc nie widzę w tym sensu. Zwłaszcza, jak zaznacza nasz kolega, te ekrany są szerokie i niezbyt wysokie, co nie jest dla nas praktyczne.

Osobiście mam 32", który bardzo dobrze spełnia swoje funkcje, polecam ten rozmiar lub większy, jeśli pozwalają na to Twoje środki, to znaczny komfort.

Klasa A+

Hubert

1 polubienie

Dobry wieczór

Kiedy ponownie przeczytałem siebie, zdałem sobie sprawę, że zapomniałem podać dwie podstawowe informacje,  które grają na komforcie i cenie.

Musisz uważać, aby rozdzielczość pikseli nie była zbyt niska, ponieważ im większy ekran, tym bardziej widoczne są piksele.  Trzy popularne rozdzielczości to:
- 1920 x 1080  (osobiście mój 26" ma 1920 x 1200 i wcale nie jest źle)
- Wymiary: 2560 x1440
- Wymiary: 3840 x 2160
Ale dla identycznego rozmiaru, np. 28", cena jest bardzo zróżnicowana, jeśli weźmiemy wyższą rozdzielczość.

Ostatnim elementem, który należy wziąć pod uwagę: jest to częstotliwość odświeżania, która zwykle wynosi od 1 ms do 5 ms (dla graczy 1 ms jest interesująca, podobnie jak dla edycji filmów lub animacji 3D w czasie rzeczywistym, takich jak kreskówka), dla grafiki statycznej, tak jak robimy, 3 ms lub 5 ms są więcej niż wystarczające. Wiedząc, że przy karcie graficznej z niższej półki nie ma większego sensu posiadanie 1 ms.

Mam nadzieję, że tym razem niczego nie pominęłam ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam wszystkich, dziękuję za odpowiedzi, na razie pozostanę na moich 2 ekranach 24. Zobaczymy później z moim kolegą około 32 lub co najmniej 28.