Edytowanie relacji symetrii

Witam

Gdy zmieniamy szkic płaszczyzny odniesienia, a ma on relacje symetrii z płaszczyzną symetrii (czołową), ta zależność jest oczywiście tracona, więc brakuje odniesienia, ale jak edytować płaszczyznę symetrii?, aby zdefiniować nową.

Możesz edytować relację powtórzeń, ale nie symetrię... albo nie mogę znaleźć jak.

Zmusza mnie to do usunięcia wszystkich odbitych w lustrze elementów i odtworzenia wszystkich symetrii.
Więc kiedy tylko mogę, oszukuję powtórkami, ale nie jest to świetne.

Drogi @Sylk

Jeśli robisz symetrie tylko w odniesieniu do ujęć, to działa.

Jeśli systematycznie tworzysz płaszczyznę, która jest zwymiarowana w stosunku do czegoś (na przykład płaszczyznę inną niż płaszczyzny przednie, boczne, dolne), to jeśli zmienisz wymiar płaszczyzny 2, twoja symetria się zmieni.

Powinieneś podać mini przykład, abyśmy mieli pewność, że odpowiemy Ci poprawnie.

Do pluche

4 polubienia

Witam
Zgadzam się z zozo_mp, ze swojej strony zawsze tworzę oryginalnie powiązany plan dla moich symetrii (nawyk, w który można wchodzić). Nie ma więc żadnych przykrych niespodzianek.

2 polubienia

Witam

Jako prosty przykład, szkic okręgu narysowany na płaszczyźnie czołowej, symetryczny okrąg z górną płaszczyzną jako płaszczyzną symetrii.
Jeśli zmienię płaszczyznę szkicu z płaszczyzny przedniej na górną (aby zmienić orientację kierunku tworzenia części), płaszczyzna symetrii zostanie utracona, więc próbuję edytować relację, aby przypisać płaszczyznę ściany jako płaszczyznę symetrii.

Symetria jest zachowana tak długo, jak długo byty znajdują się na swoim właściwym miejscu, z wyjątkiem tego, że tworzy mnóstwo chwiejnych relacji.

przed:
symok

po:
symnotok

1 polubienie

Witam, jeśli nie robisz symetrii za pomocą linii konstrukcyjnej, myślę, że jest dobry powód, ale nigdy nie używałem symetrii w szkicu za pomocą płaszczyzny, zawsze używałem wewnętrznej ścieżki szkicu, a ponieważ ścieżka podąża za zmianą płaszczyzny, nie martw się.

(Przykład tutaj z linią konstrukcyjną o nieskończonej długości)

3 polubienia

Tak, cześć, @romain_becdelievre na pewno nie masz już chwiejnych związków, ale też nie możesz zmienić osi symetrii :confused:
Ponieważ możemy edytować relację powtórzenia kołowego, aby zmienić środek, uważam za dziwne, że nie możemy edytować płaszczyzny lub linii symetrii...

1 polubienie

Nie rozumiałem, że przechodzisz od strzału z przodu do strzału z góry.

Wydaje mi się normalne, że to nie działa. Ponieważ poddaje w wątpliwość wszystkie normy i praktyki widziane powyżej, widziane z lewej strony, itp.

3 polubienia

Witaj @Sylk ,

W szkicu płaskim symetria względem płaszczyzny działa tylko wtedy, gdy płaszczyzna symetrii jest prostopadła do płaszczyzny szkicu, wybór płaszczyzny " ukośnej " jest niemożliwy.
SolidWorks jest w rzeczywistości symetrią względem linii przecięcia dwóch płaszczyzn ortogonalnych.
Jeżeli płaszczyzna szkicu zostanie zmieniona, ale pozostanie prostopadła do płaszczyzny symetrii, funkcja symetrii w szkicu zostanie zachowana. W przeciwnym razie szkic jest błędny...
W przypadku szkicu płaskiego bardziej odpowiedni wydaje się wybór linii konstrukcyjnej jako osi symetrii.

Aby zmodyfikować symetrię, jako oś symetrii można użyć dedykowanej wyłącznie jej linii konstrukcyjnej.
Wystarczy wtedy zmodyfikować linię konstrukcyjną, aby działała na symetrię.

Pozdrowienia.

4 polubienia

@m.blt
+1

3 polubienia

Cześć @Sylk

Rozwiązanie wydaje mi się tak proste, jak stworzenie planu, który pokrywa się z twoim podstawowym planem.
Jeśli zmienisz swoją orientację, zawsze możesz zmodyfikować funkcję " plan ", aby zmienić jej orientację według własnego uznania. Twoje ograniczenie w szkicu będzie przebiegać tak, jak powinno, po zmianie orientacji płaszczyzny, aby nie generować błędu.

Po lewej symetria związana z płaszczyzną o nazwie " płaszczyzna symetrii ": nie błąd wynikający z reorientacji (i modyfikacji definicji płaszczyzny), po prawej to, co zwykle robiłeś z błędem na niemożliwej do naprawienia symetrii.

2 polubienia

Aby odpowiedzieć na podstawowe pytanie, możliwe jest przekierowanie ograniczenia.
sw
Wytrzymaj ze mną, to mój pierwszy gif do przechwytywania

5 polubień

Witam Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Rzeczywiście, całkowicie zgadzam się z podstawowymi najlepszymi praktykami i stosowaniem linii, ale niektóre przypadki wymagają przeprojektowania, aby wrócić na właściwe tory. Unikając w jak największym stopniu powtórki od początku, gdzie wystarczy prosta edycja.

Dziękuję , @stefbeno to jest dokładnie to, czego szukałem :wink: :ok_hand:

PS: a twój GIF jest idealny!

2 polubienia

A najlepiej, aby wrócić na właściwe tory w tym procesie, dodaj linię symetrii i przekieruj relację przed zmianą planu szkicu.