Od kilku lat korzystam z bezpłatnego edytora Edrawing, aby dzielić się nim z moimi klientami. Wraz z instalacją creo4 musiałem zainstalować najnowszą wersję Edrawing. Proponowana wersja jest profesjonalna od 15 lat, potem pomyślałem, że wrócę do trybu non-pro (czyli mniej funkcji). Ale niespodzianka, mam wyskakujące okienko, które mówi mi, że wygasła wersja, kup ją... Nie chcę go kupować ani mieć wszystkich funkcji. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem, a zwłaszcza rozwiązał pb?
W rzeczywistości możliwe jest zainstalowanie Edrawing za darmo, ale w moim przypadku używałem wersji wydawcy "lite" w Pro/Engineer do tworzenia plików *.ePrt lub *.eAsm. A teraz wygląda na to, że wersja pro, po upływie limitu czasu, staje się bezużyteczna :-(
To właśnie oprogramowanie załadowałem, aby przezwyciężyć "problem" wersji, która stała się płatna ;-) ale RapideFire Lite jest również z 15-dniowym okresem próbnym :-(
Z niecierpliwością czekałem na koniec opóźnienia, aby zobaczyć, czy wersja Lite również zostanie definitywnie dezaktywowana teraz, za 12 dni
Po prostu uważam, że E-drawings zmieniło swoją politykę handlową. Tak więc brama stała się płatna za stałe użytkowanie i na pewno usunęli wersję lite.
Teraz można to zobaczyć, ale dzięki interkonnetowi 3D zintegrowanemu z oprogramowaniem od wersji 2017, możliwe jest bezpośrednie otwieranie natywnych plików z innego oprogramowania bez przechodzenia przez eksport (E-rysunki, Step i inne formaty)
To jest to, co robię, aby zrekompensować tę strategiczną zmianę Edrawing. Jednak model .ed lub .ol jest znacznie cięższy, a szczególnie moi klienci uwielbiają funkcję perspektywy, która niestety nie istnieje w creoview express :-(
Jeśli chodzi o fakt przejścia na Creo4, ta wersja została obniżona do realistycznego renderowania, więc dla niektórych klientów pozostaję przy Creo3... Nie zwiększyła się więc dla nich żadna rzeczywistość. Ale i tak będę się bliżej przyglądał temu zagadnieniu.
nikt nie był w stanie mi potwierdzić, że Edrawing puplisher już nie istnieje za darmo, a paliatywny z RapideFire lub Créoview nie spełnia wszystkich wymagań moich klientów, więc do tej pory nie ma rozwiązania. Zamknę jednak ten wpis i dam znać, jeśli sytuacja się zmieni.