Siły kotwiącej

Mam pompę + silniczek przykręcony do metalowej ramy (nie mogę zamieścić zdjęcia ze względu na prywatność).

To podwozie jest samo wkręcone w ziemię za pomocą 12. Moim celem jest wyznaczenie sił na poziomie tych 12. (torsory naprężeń przyłożone do pompy)

Następnie przetestowałem kilka modeli, ale każdy daje różne wyniki (nawet bardzo różne):

• Mocowanie cylindrycznych powierzchni 12 otworów na ZA pomocą wirtualnej ściany z podłogą
  • Mocowanie cylindrycznych powierzchni 12 otworów na BEZ wirtualnej ściany z podłogą
  • "Zdalne ładowanie", w którym blokuję 6ddl pośrodku 12 otworów na
  • Łączniki, kotwiące + ścianka wtedy odzyskuję siłę w łączniku
    • Średnica, moment obrotowy, średnica podkładki mają wpływ (nawet dość silny)

Twoim zdaniem, który model jest najbardziej odpowiedni?

Witam

Moim zdaniem najczystszym sposobem jest wykonanie kotwiących między podwoziem a ziemią.
Stosuje się zdalne obciążenie otworów mocujących pompę w ramie (sztywnych lub elastycznych, ale nie powinno to wiele zmienić w wyniku w 12 punktach mocowania, jeśli masz niewielką odległość między pompą a punktami).
Powinieneś uzyskać poprawny wynik (który zakłada, że wszystkie 12 jest dobrze zamocowanych tak, jak powinny być i w ten sam sposób, co jest niemożliwe, ponieważ jest bardzo hiperstatyczne: w rzeczywistości tylko kilka stóp będzie w kontakcie przed dokręceniem (chyba że wszystkie stopy zostaną ostatecznie obrobione)).

Witaj @froussel,
Tak, wydaje mi się, że jest to najlepsza metoda również dla mnie.
Problem polega na tym, że nie znam charakterystyki (średnica i moment obrotowy) i te 2 parametry bardzo grają na siłę osiową, którą odzyskuję. Czy konieczne jest ustawienie momentu obrotowego lub napięcia?

Tak, w przeciwnym razie startuje i rozchodzi się...
Możesz przynajmniej włożyć nieco większy wysiłek niż ten w tym samym kierunku na swojej pompie.
W przeciwnym razie jest duża szansa, że na miejscu będzie to 8,8 mini (trudno o gorsze w dzisiejszych czasach, chyba że szukasz tego konkretnie).
Logicznie rzecz biorąc, średnica powinna być równa średnicy tuż poniżej średnicy otworu.