Jestem nauczycielem BST CRSA i kiedy robisz projekt pod komputerem i umieszczasz elementy Toolboxa (, łożyska, klucze,...) i otwierasz projekt z innego komputera, konfiguracja staje się dowolna (ogromne...). Próbowałem nawet zmienić nazwy i przechowywać je w folderze powiązanym z projektem, a kiedy ponownie otwierasz plik CAD, wraca on do szukania w Toolbox, tracąc nazwy, które nadaliśmy, a stają się ogromne. Nie rozumiem skąd to się bierze i co można zrobić, aby naprawić ten Pb.
Jeśli komputery są połączone w sieć, lepiej byłoby, gdyby wszystkie komputery wskazywały te same pliki ustawień w narzędziach > opcjach > lokalizacji pliku i przybornika. W związku z tym istnieje niewielka szansa, że problem się powtórzy.
Problem jest prosty: każdy komputer ma swój własny zestaw narzędzi.
Po wstawieniu komponentu Toolbox do złożenia na komputerze, automatycznie tworzona jest konfiguracja komponentu, jeśli otworzysz złożenie z innego komputera, spróbuje pobrać część z tego komputera, a nie z pierwszego, rozmiar nie istnieje, Solidworks wybierze domyślny.
Rozwiązaniem jest posiadanie wspólnego zestawu narzędzi, w tym celu wystarczy skopiować/wkleić folder danych solidworks jednej ze stacji i wkleić go do lokalizacji sieciowej dostępnej dla wszystkich stacji roboczych, a następnie wszystko, co musisz zrobić, to skierować wszystkie przyborniki w to samo miejsce, przechodząc do narzędzi, opcja, wspomagająca wiercenie / skrzynkę narzędziową.
Rzeczywiście, jest to jedna z największych wad ToolBoxa, będzie on szukał standardowych części w folderze na pierwszej stacji roboczej, o której mowa (ogólnie C:/SolidWorks Data).
Ale jeśli foldery (zwłaszcza ich zawartość) nie są identyczne na różnych stacjach roboczych, wstawi domyślne elementy, które znajdzie (na przykład ogromną).
Należy zauważyć, że za każdym razem, gdy instalowana jest nowa wersja SolidWorks, oferuje ona użycie starych danych SolidWorks, w przeciwnym razie tworzy nowy domyślny folder danych SolidWorks (1) ze wskazówką w nawiasie, która zostanie pobrana automatycznie.
Pierwszym rozwiązaniem jest posiadanie tego samego pliku danych SolidWorks na wszystkich stacjach roboczych i wskazanie ToolBox na ten sam plik (Opcje/Kreator wiercenia -> można zobaczyć, na który plik wskazuje oprogramowanie, aby szukać ToolBox, jeśli opcja jest zaznaczona)
Drugim rozwiązaniem jest połączenie wszystkich stacji roboczych w sieć i zarządzanie tylko jednym ToolBoxem przez jednego administratora.
Trzecim rozwiązaniem (tym, z którego korzystam) jest odłączenie elementu od ToolBoxa poprzez zapisanie go w jego folderze roboczym (np. umieszczenie w złożeniu tak, aby była ona odpowiednio skonfigurowana. Następnie zapisz go, wykonując "Kopiuj jako" o innej nazwie w folderze roboczym. Wymaż ToolBox i włóż tę, którą właśnie zapisałeś.
Jak to wytłumaczyć, pomimo tego, że po skonfigurowaniu zapisujemy kopię tej w folderze powiązanym na przykład z moim zespołem, a kiedy ponownie otwieram mój zespół, przechodzi on do ponownego szukania w ToolBox??? To jest Pb, myślę, że może istnieć rozwiązanie, aby zerwać ten link.
Alain.erp oferuje mi to:
Odłącz element od programu ToolBox, zapisując go w folderze roboczym (na przykład umieść w złożeniu, aby była prawidłowo skonfigurowana. Następnie zapisz go, wykonując "Kopiuj jako" o innej nazwie w folderze roboczym. Wymaż ToolBox i włóż tę, którą właśnie zapisałeś.
To właśnie robię, ale mimo to będzie szukał w przyborniku ponownie, gdy ponownie otworzę, mimo że wszczepiłem o zmienionej nazwie przechowywaną w określonym folderze powiązanym ze złożeniem.
Jak wskazuje Franck, jeśli nie używasz tego samego folderu przybornika, a konfiguracja, która została użyta, nie istnieje na drugim komputerze, to SolidWorks przyjmuje domyślny rozmiar.
Idealnym rozwiązaniem jest, aby wszyscy użytkownicy korzystali z tego samego folderu danych SolidWorks... Ale jest to możliwe, jeśli jesteś w tej samej sieci.
Innym rozwiązaniem jest posiadanie wszystkich rozmiarów komponentów toolbox, które są zwykle używane, tak aby solidworks mógł użyć odpowiedniej konfiguracji części...
Aby wygenerować wszystkie konfiguracje, musisz przejść do narzędzia konfiguracyjnego przybornika... Zobacz zrzut ekranu.
To narzędzie można uruchomić za pomocą menu Start lub z opcji solidworks. Problem w tym, że może to zająć dużo czasu...
Robię to samo, aby być cichym (przeciągniętym z przybornika do ASM, a następnie sldsetdocprop.exe) i dobrym pomysłem, ponieważ już przysporzyło nam to problemów z modyfikacją, jeśli Solid jest podłączony do Smarteam (modyfikacja nie jest brana pod uwagę)
Nadal udostępniam przybornik w ten sam sposób wszystkim i lokalnie na każdej stacji roboczej, ponieważ udostępnianie go na serwerze już przysporzyło mi problemów z dostępem, jeśli przechodzi do niego kilku użytkowników w tym samym czasie
Zobacz mój zrzut ekranu w mojej poprzedniej odpowiedzi.
Poza tym mamy również biblioteki, rzadko pracujemy z przybornikiem:
- ponieważ licencja Pro = €
- Wygodniejszy w użyciu
- Unikaj wszystkich powyższych problemów
- używany tylko do określonych potrzeb komponentu bez możliwości czekania, aż administrator biblioteki wykona zadanie