Wzrost ciśnienia spowodowany temperaturą (Flowsimulation)

W ramach tematu pracy dyplomowej chcę przeanalizować wzrost ciśnienia gazu w zbiorniku, gdy jest on zanurzony w wodzie o temperaturze 90°C i ciśnieniu atmosferycznym.

W skrócie:
Zmiana ciśnienia gazu zawartego w zamkniętej objętości po przekazaniu ciepła dostarczanego przez gorący płyn (woda o temperaturze 90° przy wysokim przepływie).

Na początku gaz = 0°C i 3 bar (ciecz + gaz). Pod koniec reakcji gaz = 90°C i 6 bar (gaz).

Udaje mi się dobrze przeprowadzić (zewnętrzną) symulację. Ale tylko temperatura rośnie zgodnie z przewidywaniami. Ciśnienie wynosi tylko około 4,1 bara.

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na moją pracę? (Dodatek)

pression-temperature.zip

Witam

Staram się spojrzeć na dzień, na razie patrząc szybko nie widzę żadnych większych błędów w definicji obliczeń.

@+

Witam

Jak uzyskać ciśnienie 6 barów na końcu reakcji?

Nie mam SW, więc nie mogę patrzeć na Twój model, a poza tym nie znam tego narzędzia... Z drugiej strony, wynik Flowsimulation wydaje mi się całkiem niezły.

Przepraszam, ale w zasadzie wracam do mojego równania gazu doskonałego P.V=n.R.T. Tutaj V, n i R są stałe, więc P=a.T. W t0, P0 = a.T0 z P0 = 3 bary i T0 = 273 °K. A tf, Pf = a.Tf z Tf = 273+90=363 °K. W rezultacie Pf = (P0/T0). Tf = ok. 4 bary (dokładnie 3,99). Tak więc, jeśli masz wynik na poziomie 4,1 bara, będzie on spójny.

4 polubienia

Dziękuję za pomoc.

Uderzanie:

Zapoznając się ze schematem termodynamicznym R134a (w załączniku):

Widzimy, że zaczynając od t=0 °C i P=3 barów , aby osiągnąć T=90°C (wszystko to przy stałej objętości), dochodzimy do ciśnienia 6  barów.

Dlatego dziwi mnie, że symulacja przepływu znajduje tylko 4.1. ;-)

Czy masz pojęcie, skąd to może się wziąć?

r134a-700694.gif

Cześć @ s_pirlet

jak w concidere że schemat jest dobry ;-)

oraz że stosowany gaz to R 134 A

Zobacz tabelę korelacji temperatury/ciśnienia dla niektórych czynników chłodniczych

http://www.energieplus-lesite.be/index.php?id=11279

wynosi 0° =  1.91bar

wynosi 40° =  9.11 bar

wynosi 60° = 15.73 bar

Tak więc przy 90° powinieneś mieć 33 bary ?????

albo mówię wprost, co jest możliwe

Twoja część nie odkształca się?????????????

@+ ;-)

Witam

OK, lepiej rozumiem twój błąd. W rzeczywistości to twój punkt wyjścia jest błędny, ponieważ wziąłeś go w strefie "ciecz + gaz" (wewnątrz czarnej krzywej), a nie tylko w stanie gazowym (prawa część wykresu). Tak więc, jeśli ponownie skalibrujesz punkt początkowy i podążysz za zieloną linią, cofniesz się do około 4 pasków. Umieściłem to wszystko z powrotem na wykresie.

Z drugiej strony, jeśli musisz użyć tego wykresu do swojej rozprawy, bądź ostrożny, ponieważ mówi ci on również, że twoja początkowa hipoteza nie jest całkowicie dokładna. Rzeczywiście, jeśli przyjrzysz się uważnie, zobaczysz, że nie możesz być czysto gazowy przy 0° i 3 barach. Albo utrzymujesz 3 bary, ale temperatura początkowa będzie nieco wyższa, albo utrzymujesz 0°, ale ciśnienie początkowe musi być niższe.

r134a-2.gif
1 polubienie

http://www.techno-froid.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=32

zobacz tę stronę Dziękuję, a także stronę, do której poprzedni link

wyjaśnij mi POMOC Nie rozumiem +

@+

http://fr.wikipedia.org/wiki/1,1,1,2-t%C3%A9trafluoro%C3%A9thane

@+ ; '((((

Cześć @gt22

Dane, które znalazłeś, są prawdopodobnie bardziej prawdopodobne, że zostaną uzyskane przy stałej entalpii, a nie przy stałej objętości, co wyjaśnia różnicę w wartościach.

W obiegu chłodniczym mamy do czynienia ze zjawiskiem odwrotnym do tego, które nas tutaj interesuje. Innymi słowy, ciśnienie (sprężanie lub rozprężanie) gazu służy do zwiększania lub obniżania jego temperatury.

Witam wszystkich i bardzo dziękuję za pomoc.

Wydaje mi się, że wyraziłem się źle, co wydaje się powodować zamieszanie.

Próbuję podnieść ciśnienie mieszaniny ciecz + gaz (R134a) przy stałej objętości.

Mój punkt początkowy to około 0°C i 3 bary (ciecz + gaz), aby osiągnąć około 90 °C i 6 barów (tylko gaz). (por. krzywa termiczna).

Kiedy przeprowadzam symulację na Flowsimulation, symulator podaje mi wartość 90°C i 4,1 bara....

Czy mógłbyś mi pomóc zinterpretować ten wynik?

twoja ciecz i twój gaz to R 134 A: więc stan ciekły i gazowy ?

zamknięte w objętości x cm3 

Ciśnienie 3 bar

do 0° Celsjusza

@+

Witam

Rzeczywiście, zapomniałem o tym szczególe. W rezultacie, jeśli nastąpi przejście fazowe, wszystko to nie jest już ważne.

Z drugiej strony, biorąc pod uwagę spójność wyników uzyskanych przy przyjmowaniu tylko stanu gazowego, wydaje mi się całkiem jasne, że FlowSimulation popełnił ten sam błąd warunków początkowych.

Myślę więc, że trzeba szukać sposobów na lepsze zdefiniowanie punktu wyjścia (proporcja ciecz/gaz, entalpia, ...), aby zmiana stanu była odpowiednio uwzględniona.

Zobacz ten link

z kalkulatorem właściwości termodynamicznych

Ten aplet służy do obliczania właściwości termodynamicznych niektórych doskonałych gazów i par.

Korzystając z tego pakietu oprogramowania, wyrażasz zgodę na warunki licencji (patrz licenceS4E2.pdf plik).

Pakiet oprogramowania licencyjnego "Kalkulator Thermoptim-Light"

http://direns.mines-paristech.fr/Sites/Thopt/fr/co/applet-calculateur.html

@+ ;-)